Opdateret 21. april 2022

Blodtryksmålere: Sygeplejersker har testet 13 populære modeller

Lyder det rart at kunne tjekke blodtrykket hjemme i stuen? Måske har du lidt lægeangst, og hver gang du er hos lægen, så stiger pulsen helt af sig selv? Vi har testet et stort udvalg af blodtryksmålere fra mærker som Omron, Braun og Beurer. En god blodtryksmåler skal være nem at bruge og give præcise resultater. Læs med og se, hvad vi har fundet frem til.

Blodtryksmålere: Sygeplejersker har testet 13 populære modeller

Bedste blodtryksmåler til håndledsmåling bliver Beurer BC 32. Det er en model med et tydeligt display og en manchet der er nem at tage på.

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden.

I vores test af blodtryksmålere har vi fået hjælp af en autoriseret sygeplejerske, der sammen med sine kolleger på en plejeafdeling på et sygehus i Stockholm har testet og vurderet testens forskellige modeller.

I testen indgår både modeller til blodtryksmåling på overarm og ved håndled, og alle modellerne benytter en automatiseret oscillometrisk måling til at finde blodtrykket.

Når sygeplejerskerne har testet blodtryksapparaterne, har de hovedsagelig set på følgende egenskaber:

  • Funktioner: Kan maskinen gemme tidligere værdier, og kan disse aflæses andre steder end direkte på blodtryksmåleren?

  • Målgruppefokus: Er skærmen let at aflæse, også for ældre eller synshæmmede? Kan manchetten tilpasses, så den sidder godt på forskellige kropstyper?

  • Brugervenlighed: Hvad kræver blodtryksmåleren af brugeren i form af forståelse af knapper, og hvilken stilling man skal sidde i? Hvordan føles manchetten under brug?

Sygeplejerskernes samlede indtryk af de forskellige blodtrykmålere er derefter blevet vurderet i forhold til produktets pris, hvorefter der er givet en karakter.

Vi har testet et udvalg af markedets populære blodtryksmålere. Sammenlign priser og find tilbud på blodtryksmålere på PriceRunner.

1. Omron M6 Comfort IT - BEDST I TEST BLODTRYKSMÅLER

Prisgunstig blodtryksmåler med manchet i topklasse og et diskret lydniveau

Type: Overarmsmanchet Manchet - størrelse: Passer til en arm med omkreds 22-42 cm Målemetode: Oscillometrisk metode Batteritype: Fire AA-batterier, medfølger. Stik til ekstern strømforsyning findes også Antal brugere: 2 Hukommelseskapacitet: Op til 100 målinger i tid og dato pr. bruger Smartphone-app: Nej Brugermanual: PDF

Omron M6 Comfort

Omron M6 Comfort IT er en pålidelig og eksklusiv blodtryksmåler med et stort, letaflæseligt display, computeropkobling og udmærkede analysefunktioner. Den beregner automatisk ugemiddelværdier for blodtrykket taget om morgenen og aftenen, så du kan sammenligne det med tidligere uger.

Oppumpningsteknologien IntelliSense gør, at oppumpningen foregår kontrolleret uden behov for genoppustning eller forudgående trykindstilling.

Flere forskellige sensorer advarer om eventuelle forstyrrelser af målingen, for eksempel uregelmæssig hjerterytme eller forstyrrende kropsbevægelser.

God pasform og diskret lydniveau

Blodtryksmåleren har en kraftig og velkonstrueret overarmsmanchet, der desuden har en sensor, som fortæller, hvornår den sidder rigtigt. Den har en god pasform til både en normalstor og mere kraftig arm, så modellen passer til de fleste, der vil holde øje med blodtrykket.

Oppumpningslyden er diskret, og lydstyrken forstyrrer ikke. Med til blodtryksmåleren følger en solid opbevaringstaske med rum til opbevaring af brugervejledningen. M6 Comfort IT slipper dog luften ud noget langsommere, end man kunne ønske sig.

De mindre ulemper sammen med den ret høje pris opvejes dog rigeligt af alle fordelene ved M6 Comfort IT, når vi ser på både brugervenlighed, kvalitet og funktioner. Vi udpeger derfor Omron M6 Comfort IT til bedst i test.

Meget god blodtryksmanchetgode funktioner og lavt lydniveau
Slipper luften lidt langsomt udhøj pris

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

2. Beurer BC 32 - BEDSTE BLODTRYKSMÅLER TIL HÅNDLED

Støjsvag blodtryksmåler med tydeligt display og manchet der er nem at tage på

Type: Håndledsmanchet Manchet - størrelse: Passer til håndled med omkreds 13,5-19,5 cm Målemetode: Oscillometrisk metode Batteritype: AAA-batterier Antal brugere: 2 Hukommelseskapacitet: Op til 90 målinger i tid og dato pr. bruger Smartphone-app: Nej Brugermanual: PDF (Engelsk)

Beurer BC 32

Beurer BC 32 er en blodtryksmåler til håndleddet, og grundlæggende har modellen en del ligheder med andre blodtryksmålere til overarmen fra samme producent. Modellen kan således gemme måleværdier for to forskellige personer og har en indbygget automatisk slukkefunktion.

En blodtryksmåler, der er behagelig at bruge

Beurer BC 32 er enkel at bruge og har et tydeligt display. Håndledsmanchetten passer til håndled med en omkreds på mellem 13,5 og 19,5 cm, og den er let at tage på håndleddet. Maskinen pumper ikke hårdere op end nødvendigt, og lydniveauet er meget behageligt.

Som det altid er tilfældet med blodtryksmålere til håndled, er det sværere at opnå en korrekt position til at tage blodtrykket, da armen skal vinkles, så håndleddet er placeret helt rigtigt.

Men når man først har fundet ud af, hvordan kroppen skal placeres, når man tager blodtrykket, bliver denne blodtryksmåler vores valg som testens bedste håndledsmåler.

Tydeligt displaylet at tage påstøjsvag
Svært at finde ud af placering af arm og håndled ved måling

3. Omron M3 Comfort

En blodtryksmåler af høj kvalitet, som giver en god brugeroplevelse

Prisklasse: Mellem Type: Overarmsmanchet Batteritype: 4 AA-batterier, medfølger Hukommelseskapacitet: 2 profiler, 60 målinger

Omron M3 Comfort

Omron M3 Comfort er en fuldautomatisk blodtryksmåler til overarmen med innovative teknikker. Udpakningen af måleren er nem, og det kræver blot, at man sætter de medfølgende batterier i, tilslutter slangen og trykker apparatet i gang ved hjælp af startknappen. Panelet mener, at Omrons blodtryksmåler giver et virkelig godt indtryk af høj kvalitet.

Smart manchet

Udover blodtrykket måler blodtryksmåleren også pulsfrekvensen og uregelmæssige hjerteslag. Med måleren kommer en armmanchet, som har en omkreds på 22-42 cm. Den er meget nem at trække på og kan måle blodtrykket i en hvilken som helst position omkring armen (360 ̊). Det reducerer risikoen for unøjagtige målinger betydeligt. Hvis manchetten ved et uheld er blevet anbragt forkert, viser et symbol på apparatet dette. Meget smart!

Displayet er stort, og måleværdierne er nemme at aflæse. Det er nemt at skifte mellem to forskellige brugere – perfekt, hvis man er flere i husstanden, der har brug for at måle blodtrykket. Måleren giver også brugeren mulighed for at gemme sine 60 seneste målinger.

Lidt højlydt

Sammenlignet med andre modeller er apparatets lydniveau lidt højt under oppumpning, hvilket kan være lidt forstyrrende, hvis man har brug for at måle blodtrykket på arbejdet eller lignende. Omron M3 Comfort er dog generelt en meget pålidelig blodtryksmåler til dem, der ikke har brug for en masse ekstrafunktioner. Den er nem at bruge, tydelig og føles robust. Et plus at både batterier og opbevaringstaske medfølger.

Brugervenligsmart manchetpålidelig
Lidt højlydt under oppumpning

4. Omron M7 Intelli IT

Meget brugervenlig blodtryksmåler med gennemtænkte funktioner og en god manchet

Type: Overarmsmanchet Manchet - størrelse: Passer til en arm med omkreds 22-42 cm Målemetode: Oscillometrisk metode Batteritype: Fire AA-batterier, medfølger Antal brugere: 2 Hukommelseskapacitet: Op til 100 målinger i tid og dato pr. bruger Smartphone-app: Ja, ”Omron Connect” til iOS/Android Brugermanual: PDF

Omron M7 Intelli IT

Omron M7 Intelli IT er en eksklusiv og avanceret blodtryksmåler, som leveres i en god opbevaringstaske og med en tydelig manual. 4 AA-batterier medfølger også ved købet, og de skal ifølge Omron kunne række til mere end 1000 målinger.

Produktnavnets reference til intelligens er baseret på flere af blodtryksmålerens funktioner.

Dels kan M7 Intelli IT anvendes sammen med Omrons egen app til iPhone og Android via Bluetooth, så man via sin smartphone tydeligere kan se grafer, gennemsnitsværdier og anden information ud fra sine målinger. Dels er blodtryksmålerens manchet intelligent i den forstand, at den har en oppustning, der tilpasses brugeren, så processen bliver så bekvem som muligt.

Hvis man bevæger sig under målingen, bliver man advaret via en indikator på skærmen, da bevægelser kan give en fejlagtig værdi. Måleren advarer også ved uregelmæssig puls.

Gennemtænkte detaljer og behagelig manchet

Detaljerne ved M7 Intelli IT virker gennemtænkte. Slangen mellem målestationen og manchetten er lige tilpas lang til at målingerne forløber nemt.

Selve manchetten er af en høj kvalitet. Den er hård og rund, og lægger sig rigtigt på armen med det samme, så det bliver lettere at få en korrekt måleværdi.

Ulempen ved denne type af manchet er selvfølgelig, at den fungerer bedst på overarme af en vis størrelse. Producenten angiver, at den er beregnet til en overarm med en omkreds på 22 til 42 cm.

Målestationen har store, tydelige tal, og det er nemt at skifte mellem gemte værdier for de maksimalt to personer der kan gemmes måleværdier for. Der er også en gæsteindstilling.

Den eneste forbedring ved M7 Intelli IT, vi kunne efterspørge, er en baggrundsbelyst skærm, da den i sin nuværende form er svær at aflæse i et mørkt lokale.

Omron M7 Intelli IT er en relativt dyr blodtryksmåler til hjemmebrug, men bortset fra nogle små minusser imponerer den enormt og virker uden tvivl til at være pengene værd.

Meget enkel at anvendesmarte og gennemtænkte funktionermeget god manchet
Manchetten passer ikke til alle overarmedårligt oplyst display

5. Beurer BM 57 BT

Blodtryksmåler med stor oplyst skærm og Bluetooth til overførsel af målinger

Type: Overarmsmanchet Manchet - størrelse: Passer til en arm med omkreds 23-43 cm Målemetode: Oscillometrisk metode Batteritype: To AA-batterier, medfølger Antal brugere: 2 Hukommelseskapacitet: Op til 60 målinger i tid og dato pr. bruger Smartphone-app: Ja, ”Beurer HealthManager” til iOS/Android Brugermanual: PDF (Engelsk)

Beurer BM 57

Beurer BM 57 BT er en stilren blodtryksmåler med overarmsmanchet, hvor den tyske producent med succes har integreret moderne teknik med god brugervenlighed.

Udover at du kan med Bluetooth tilkoble selve blodtryksmåleren til app’en HealthManager, har du også mulighed for at tilslutte personvægt, iltmåler, aktivitetsarmbånd og glukosemåler. Så er alle informationer om sin krop og sin sundhed samlet ét sted, nemlig via app’en – smart!

Blodtryksmåleren har en LCD-skærm med hvid baggrundsbelysning, og tallene fremstår både store og tydelige, så skærmen er let at aflæse.

De 60 seneste måleværdier kan gemmes, og maskinen advarer i god tid inden batteriskift. Der medfølger desuden en praktisk opbevaringstaske i nylon.

Blodtryksmåler af høj kvalitet

Blodtryksmanchetten kan tilpasses en overarm med en omkreds på mellem 23 og 43 cm, hvilket er et bredere interval end hos flere af konkurrenterne. Ledningen måtte dog gerne have været længere og oppumpningen lidt hurtigere af hensyn til komforten.

Det faktum, at blodtrykket også kan overvåges på andre enheder via Bluetooth, gør det lettere, hvis man som pårørende vil kunne hjælpe med at holde øje med brugerens helbred.

Beurer BM 57 BT er en blodtryksmåler af høj kvalitet, der afgjort virker til at være pengene værd.

Stor oplyst skærmmålingerne kan overføres til andre enheder via Bluetooth
Kort ledning og noget langsom oppumpning

6. Beurer BM 45

Brugervenlig blodtryksmåler med én knap og lys skærm med store tal

Type: Overarmsmanchet Manchet - størrelse: Passer til en arm med omkreds 22-36 cm Målemetode: Oscillometrisk metode Batteritype: AA-batterier, medfølger Antal brugere: 2 Hukommelseskapacitet: Op til 60 målinger i tid og dato pr. bruger Smartphone-app: Nej Brugermanual: PDF (Engelsk)

Beurer BM 45

Beurer BM 45 er en blodtryksmåler til overarmen med en manchet, der er nem at fastgøre og som fungerer godt til forskellige størrelser. Blodtryksmåleren har en stor skærm med hvidt lys, der gør den let at aflæse. Brugervenligheden forbedres yderligere af, at tallene på displayet er store, og den ene knap, der er til enknapsbetjening, tydeliggør, hvor man skal trykke for at starte målingen.

Lidt højlydt blodtryksmåler

Maskinen har en automatisk slukkefunktion, gemmer en middelværdi af ugens målinger og har en tydelig angivelse af, hvornår det er tid til at skifte batterierne. Med til Beurer BM 45 følger også en praktisk opbevaringstaske.

Nøjagtig som med flere andre blodtryksmålere oplever vi, at denne model lukker luften ud ret langsomt. Den er dog til den højlydte side, når den pumper trykket op.

Kvaliteten og funktionerne er imidlertid af et højt niveau, og med tanke på modellens prisklasse, virker Beurer BM 45 meget prisgunstig.

Lys skærm med store talkun én knap gør den let at brugeprisgunstig
Slipper luften langsomt udhøjlydt

7. Terraillon Tensio

Prisvenlig blodtryksmåler til dig, der ønsker en enklere, men pålidelig blodtryksmåler

Prisklasse: Mellem Type: Overarmsmanchet Batteritype: 4 AA-batterier, medfølger ikke Hukommelseskapacitet: 2 profiler, 250 målinger

Terraillon Tensio Arm

Terraillon Tensio er en brugervenlig og pålidelig blodtryksmåler til overarmen. Apparatet er nemt at starte, og brugervejledningen er næsten overflødig. Du skal bare sætte batterier i (de medfølger desværre ikke), fastgøre slangen til maskinen og trykke på den store startknap.

Tydelig og brugervenlig

Displayet er en generøst udformet LCD-skærm, som lyser tydeligt op. Tallene er store og nemme at aflæse, så rigtig god ved nedsat syn. Måleren understøtter to forskellige profiler, som man nemt kan skifte imellem, og du kan gemme de seneste 250 målinger. Man kan også få gennemsnittet af sine tre seneste målinger.

Blodtryksmåleren anvender en teknik, hvor den måler blodtrykket under oppustning, hvilket skal gøre målingen mindre smertefuld og kortere. Målingen er behagelig og kan næsten ikke mærkes, men det føles dog ikke som om, den går særlig hurtigt – snarere ret langsomt. Udover at måle blodtryk kan måleren også registrere uregelmæssige hjerteslag (arytmi).

Lavt lydniveau

Overarmsmanchetten er relativt nem at sætte på plads, og som med de fleste modeller kan man justere størrelsen ved hjælp af et velcrobånd. Vi oplever slet ikke nogen fejlagtige målinger, så manchetten er nem at placere korrekt. Målerens lydniveau er lavt og forstyrrer slet ikke, hvilket kan være en stor hjælp, hvis man har brug for at måle blodtrykket på arbejdet eller lignende.

For at opsummere er Terraillon Tensio en pålidelig blodtryksmåler med høj grad af brugervenlighed. Vurderingen trækkes lidt ned, da der hverken medfølger batterier eller opbevaringstaske, men i det store hele fungerer måleren rigtig godt. Så hvis du søger en enkel måler uden ekstra funktioner som app eller lignende og har et noget lavere budget, så er denne model et godt valg.

Støjsvagnem at brugeprisbillig
Batterier og opbevaringstaske medfølger ikkemålingen går ret langsomt

8. Omron M7 Intelli IT AFIB

En førsteklasses blodtryksmåler til dem, der sætter pris på smartphone-kompatibilitet

Prisklasse: Premium Type: Overarmsmanchet Batteritype: 4 AA-batterier, medfølger Hukommelseskapacitet: 2 profiler, 100 målinger, en gæsteprofil

Omron M7 Intelli IT-AFIB

Omron M7 Intelli IT-AFIB er en fuldautomatisk blodtryksmåler i topklasse, der er udstyret med den nyeste teknologi AFIB, som kan opdage atrieflimmer med høj præcision. Blodtryksmåleren er nem at starte, udpakningen går hurtigt, og du skal bare sætte de medfølgende batterier i, tilslutte slangen og trykke på start for at starte målingen. Man kunne dog ønske, at brugervejledningen var lidt tydeligere, da forskellige sprog bliver blandet, så det tager lidt tid at forstå, hvordan alt fungerer.

Nøjagtig måling med smart manchet

Manchetten til overarmen er forudformet, så den er nem at tage på omkring armen. Den føles stabil og robust, og takket være dens målinger rundt om hele armen er det nemt at få nøjagtige målinger. Man får et meget pålideligt indtryk. På displayet er der også et symbol, der viser, om manchetten er placeret korrekt, hvilket gør den endnu mere sikker. Manchetten passer til armstørrelser mellem 22-42 cm i omkreds.

Blodtryksmåleren er lidt større end mange andre modeller, så den kan føles lidt klodset at have med sig. Vi sætter dog pris på den medfølgende opbevaringstaske. Displayet er generøst udformet og let at aflæse. Man kan skifte mellem to forskellige brugere, og de sidste 100 målinger kan gemmes. Du kan også få et morgen- og aftengennemsnit samt en ugentlig gennemsnitsværdi for at se, hvordan blodtrykket ændrer sig over tid. Udover måling af blodtryk og puls har denne model også en detektor til atrieflimmer.

Tilhørende smart app

Der findes også en app til blodtryksmåleren, Omron Connect. Der kan man blandt andet få et overblik over sine målinger og sætte påmindelser for, hvornår næste måling skal foretages. App'en er nem at downloade og komme i gang med, men derudover lader app'en lidt tilbage at ønske. Den kunne have været lidt mere brugervenlig og tydeligere, for at alle brugere, uanset teknisk indsigt, skal kunne forstå den. Et plus er dog, at måleren også kan bruges uden app.

Omron M7 Intelli IT-AFIB er en smart og pålidelig blodtryksmåler til dem, der sætter pris på den tilhørende app. Hvis man ikke har brug for den, kan der måske findes andre ligeværdige modeller til en lavere pris. Men i det store hele fungerer blodtryksmåleren rigtig godt, den er tydelig og føles brugervenlig. At lydniveauet er relativt lavt er endnu et plus.

Smart manchetnem at startepålideligbatteri og opbevaringstaske medfølger
Noget klodsetlidt utydelig manualappen kunne have været bedre

9. Braun ExactFit 3 BP 6000

Tydelig blodtryksmåler med hurtigt luftudslip og to forskellige manchetter

Type: Overarmsmanchet Manchet - størrelse: To størrelser, hhv. S-M som passer til en arm med omkreds 22-32 cm og L-XL for en omkreds på 32-42 cm Målemetode: Oscillometrisk metode Batteritype: Fire AA-batterier, medfølger Antal brugere: 2 Hukommelseskapacitet: Op til 40 målinger i tid og dato pr. bruger Smartphone-app: Nej

Braun ExactFit 3 BP6000

Braun ExactFit 3 BP 6000 er en blodtryksmåler med mange indbyggede funktioner. Den er beregnet til at kunne benyttes af to personer og kan gemme de seneste 40 målinger for begge personer.

Maskinen er udstyret med automatisk slukning og indikator for svagt batteri. Modellen er smart udtænkt til at kunne anvendes under forskellige forudsætninger, da der medfølger to forskellige manchetter.

Størrelse S/M til en overarm på 22 – 32 cm i omkreds og en stor manchet i størrelse L/XL til 32 – 42 cm i omkreds. Manchetterne er bløde og bekvemme at have om armen.

Gennemtænkt og brugervenlig model

Braun ExactFit 3 er lang tid om at pumpe op til det rette tryk, og den pumper hårdt. Til forskel fra mange af dens konkurrenter lukker denne blodtryksmåler dog luften hurtigt ud, når målingen er overstået, hvilket bidrager positivt til brugeroplevelsen.

Instruktioner på hele 23 forskellige sprog medfølger, og med til maskinen følger i øvrigt en praktisk opbevaringstaske i nylon.

Braun ExactFit 3 BP 6000 virker gennemtænkt og er en meget brugervenlig blodtryksmåler.

Tydeligudstyret med to manchetterlukker luften hurtigt ud
Lang oppumpningstidpumper hårdt

10. Medisana BU 510

Brugervenlig blodtryksmåler med gode instruktioner og et meget tydeligt display

Type: Overarmsmanchet Manchet - størrelse: Passer til en arm med omkreds 22-36 cm Målemetode: Oscillometrisk metode Batteritype: Fire AA-batterier, medfølger. Stik til ekstern strømforsyning findes også Antal brugere: 2 Hukommelseskapacitet: Op til 90 målinger i tid og dato pr. bruger Smartphone-app: Nej Brugermanual: PDF (Engelsk)

Medisana BU 510

Medisana BU 510 er en meget prisgunstig og brugervenlig blodtryksmåler. Displayet er meget tydeligt med sine store tal, og overarmsmanchetten er praktisk, da den passer til overarme med en omkreds på mellem 22 og 36 centimeter.

Den tyske producent af sundheds- og velværeprodukter Medisana stod i øvrigt bag udviklingen af stoplys-symbolerne med intervallet fra rødt til grønt på siden af displayet – et setup som i dag findes på mange blodtryksmåler.

Det er en populær funktion, som gør det lettere at se trykket.

Meget blodtryksmåler for pengene

Hvis man er følsom over for hårdt tryk omkring armen, kan det dog føles som om, at manchetten pumpes op til et lige lovlig højt tryk. Luftudslippet er også til den langsomme side, hvilket indebærer, at det høje tryk bevares længere.

Trods sit relativt lave prisniveau byder Medisana BU 510 på gode funktioner. Den har hukommelse til at gemme måleværdier for to personer, hvilket er en stor fordel, hvis man er flere i husstanden, der vil kunne deles om måleren.

Der medfølger en opbevaringspose i nylon, hvilket er praktisk, hvis måleren skal med på en rejse eller til sommerhuset.

Overordnet får du altså meget blodtryksmåler for pengene ved at vælge Medisana BU 510.

Nem at forstå med meget tydeligt displaykan anvendes af to personer
Høj tryk og ret langsomt luftudslip

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

11. Withings BPM Core

En blodtryksmåler til den, der kan lide et anderledes design

Manchet: Overarm Batterier: Micro-USB Andet: App holder styr på dine værdier

Withings BPM Core

Withings satser hårdt på at levere produkter, der også stråler af design. Det er tydeligt med Withings BPM Core – en blodtryksmåler, der virkelig ser anderledes ud end andre varianter på markedet.

Dyr blodtryksmåler med lidt besværligt design

Man undgår ikke helt at spekulere over, om designet er prioriteret over funktionalitet. Denne maskine viser modsat andre blodtryksmålere både EKG og har et indbygget stetoskop – hvilket naturligvis også kan mærkes på prisen. Withings BPM Core er utvivlsomt en af de dyreste, vi har testet. Desværre sidder stetoskopet lidt besværligt placeret, og det er svært at få det på plads mod kroppen uden at ende med at spænde i overkroppen – hvilket jo er det stik modsatte af det, man skal ved måling af blodtryk.

Det er faktisk ret svært at slappe af, når man bruger blodtryksmåleren. Den er besværlig at få på – manchetten, der skal spændes om overvarmen, er det sværeste. Det spiller ingen rolle, hvor stor armen er, den er bare svær at få til at sidde godt - og vi har testet BPM Core på mange forskellige kropstyper for at være på den sikre side.

Svær at komme i gang med

For at kunne starte maskinen første gang, så skal man slutte den til en app. At der er en app til den, er isoleret set ikke en dårlig ting. Men når man har brugt så mange penge på en blodtryksmåler, burde det være lettere at komme i gang med det samme og uden en app. Især fordi, at når appen først er installeret og synkroniseret, så kan man måle uden at starte appen. Det virker lidt bagvendt.

Der er ingen monitor på Withings BPM Core. I stedet lyser måleresultatet op på selve maskinens yderside ved hjælp af dioder. Her havde alle i testpanelet foretrukket et klassisk display, som er let at aflæse og let at bladre i. At skifte mellem resultat og bruger på denne slags display er ofte noget gætværk, og de ældre personer i panelet var slet ikke glade for det.

Resultatet af målingerne var korrekt, sammenlignet med værdierne fra de andre maskiner. Men vi kan ikke lægge skjul på, at man forventer en væsentlig højere grad af brugervenlighed på en blodtryksmaskine på dette prisniveau.

Billiede af Withings BPM Core, der står på stuebordet

Pålidelige målinger
Dyrbøvlet at brugebesværlig at komme i gang med

12. Braun iCheck7

Brugervenlig blodtryksmåler med tilhørende app

Prisklasse: Mellem Type: Håndledsmåler Batteritype: AAA Hukommelseskapacitet: Kun seneste måling

Braun iCheck 7

Hvis du vil kunne holde styr på blodtrykket derhjemme, er blodtryksmåleren Braun iCheck7 et fleksibelt apparat, som desuden er nemt at anvende. De fleste målere placeres på overarmen, men denne model sidder rundt om håndleddet, hvilket mange – ikke mindst uerfarne brugere – sætter pris på.

Svært at læse instruktionerne

Braun iCheck7 adskiller sig fra andre blodtryksmålere på grund af manchettens placering på håndleddet, hvilket gør det ekstra vigtigt at læse instruktionsbogen grundigt igennem. Af en eller anden grund er teksten desværre ret lille, hvilket vi har svært ved at forstå, da mange brugere må antages at være lidt ældre og måske har et vist nedsat syn. De tydelige billeder, der er i vejledningen, vejer heldigvis op på dette.

Behagelig manchet og letlæselig skærm

Manchetten er behagelig at have på, den føles stabil men alligevel føjelig, og den sidder godt på armen.

Der er en vaterpaslignende funktion, der skal vise, når måleren er placeret korrekt, men vi stoler ikke rigtigt på denne funktion, da den giver forskellige resultater i flere på hinanden følgende målinger, selvom selve manchetten ser ud til at sidde, som den skal.

Den letlæselige skærm har små, men tydelige tal i en grøn, gul og rød farveskala i henhold til WHO’s anbefalinger.

  • Grøn er godkendt
  • Gul eller rød bør blive kontrolleret ved egen læge

Den, der forstår forskellen mellem puls og blodtryk, vil med lethed kunne tolke informationen på skærmen.

Tilhørende app, der kan vise historik

Der findes en tilhørende app, som er nem at bruge, og som giver tydelige informationer, men desværre kan man ikke oprette flere brugerprofiler, hvilket vi ser som et lille minus. Appen er ikke nødvendig for at måle, men da måleren ikke giver nogen statistik, og kun viser det seneste resultat, har man brug for appen for at kunne holde styr på historikken. Noget, som selvfølgelig kan føles unødvendigt, især hvis man ikke er vant til teknologi eller måske slet ikke har en smartphone.

Konklusion på test af Braun iCheck7

Alt i alt mener vi, at Braun iCheck7 er en blodtryksmåler, som både er nem at bruge og har et diskret design.

Desværre bliver karakteren lidt lavere på grund af manglerne i de medfølgende instruktioner, kravet til app'en for at kunne følge sin historik, og at det ikke er muligt at oprette flere brugere i appen.

Men hvis man er den eneste, der skal bruge måleren og ikke har nogen problemer med at tjekke statistikken i appen, så er Braun iCheck7 absolut et godt valg.

Farvekodningder er nem at navigere inem at starteenkelt design
Vage instruktionermangler hukommelse til mange målingerbliver hurtigt snavset i farven

13. Omron RS6

Blodtryksmåler med lavt lydniveau og tydelige instruktioner

Type: Håndledsmanchet Manchet - størrelse: Passer til håndled med omkreds 13,5-21,5 cm Målemetode: Oscillometrisk metode Batteritype: To AAA-batterier, medfølger Antal brugere: 1 Hukommelseskapacitet: Op til 90 målinger i tid og dato Smartphone-app: Nej

Omron RS6

Omron RS6 er en håndledsmåler, som er udstyret med en del smarte funktioner – og så ligger den i den høje ende af prisspektret af en blodtryksmåler til håndled at være.

Displayet er stort med tydelige tal og billeder. Billederne indikerer blandt andet, hvis målingen er upålidelig på grund af en uregelmæssig puls eller hvis armen eksempelvis har bevæget sig for meget under måling.

Har en del gode kvaliteter

Maskinen har hukommelseskapacitet til at gemme de 90 seneste måleresultater, og IntelliSense-teknologien gør, at trykket måles under oppumpningen, så apparatet på den måde selv kan registrere, hvor højt det skal pumpe op for at opnå en korrekt måling.

RS6-blodtryksmåleren opleves som meget lydsvag, men oppumpningen synes en smule langsommere end man kunne ønske sig. Det var heller ikke altid lige nemt at få manchetten til at sidde rigtigt på håndleddet eller at holde armen rigtigt under brug.

Omron RS6 er en fuldt godkendt blodtryksmåler med en del gode kvaliteter, men med tanke på prisen havde vi forventet en større brugervenlighed af selve håndledsmanchetten.

Tydelige instruktionerlydsvaggod og solid opbevaringsæske
Langsom oppumpninglidt svær at få til at sidde rigtigt på håndleddet

Mere om blodtryksmålere

En blodtryksmåler er et apparat, der måler trykket i en pulsåre ved hjælp af en manchet, der sættes fast omkring overarmen eller håndleddet.

Automatiske blodtryksmanchetter, som er den type der er anvendt i vores test, benytter en såkaldt oscillometrisk metode. Enkelt forklaret indebærer denne metode, at der sidder en lille mikrofon i manchetten, og når manchetten så pumpes op, bliver blodtilførslen blokeret. Når luften derefter siver ud igen, registrerer mikrofonen det systoliske blodtryk (højeste måling) og det diastoliske blodtryk (laveste måling).

Det øvre tryk, det systoliske, er trykket, når hjertet trækker sig sammen for at pumpe blod ud i kroppen. Det nedre tryk, det diastoliske, er trykket, når hjertet slapper af og fyldes med blod igen.

Det kan være smart at have adgang til sin egen blodtryksmåler, hvis man i flere tilfælde har haft et afvigende blodtryk ved målinger hos lægen. Men det er også smart at have en blodtryksmåler, så man kender sit blodtryk og på den måde kan undgå eventuelle hjertekarsygdomme.

Blodtryksapparater er oftest noget, som midaldrende og ældre patienter leder efter, men det er ikke usædvanligt, at mange andre gerne vil have et godt overblik over deres helbredsmæssige tilstand. Så er det betydeligt nemmere og mindre tidskrævende at kunne måle sit blodtryk derhjemme i stedet for ved regelmæssige lægebesøg.

Har man sin egen blodtryksmåler, giver det også mulighed for at gemme tidligere målinger, så man lettere kan sammenligne og få bedre styr på blodtrykkets udvikling over en længere periode. Forskellige modeller af blodtryksmålere kan have forskellige funktioner. De kan dog alle måle både det øvre og nedre tryk samt brugerens puls.

Hvad er forhøjet blodtryk?

Når du tager dit blodtryk, får du en værdi for, hvor hårdt dit hjerte arbejder for at pumpe blodet rundt i kroppen.

Blodtrykket skal helst være under 135/85, når du måler det derhjemme i rolige omgivelser. Får du målt blodtrykket ved lægen, hvor nervøsitet og andre usikkerheder ofte spiller ind, som kan få blodtrykket til at sige, siger man, at værdien skal være under 140/90. Det er altså den grænse, der er fastsat mellem normalt og forhøjet blodtryk.

Har man forhøjet blodtryk, arbejder hjertet hårdere end normalt, hvilket indebærer et højere tryk på kroppens pulsårer. Det slider på hjertet og øger risikoen for forskellige hjertekarsygdomme.

Omkring en million danskere menes at døje med forhøjet blodtryk, viser tal fra Hjerteforeningen, og lige godt hver fjerde af dem er ikke klar over, at de har for højt blodtryk. Derfor er det en god idé at måle sit blodtryk, så man kender det.

Du kan finde mere information om blodtryk og måling af blodtryk via Hjerteforeningen og Sundhed.dk, der er den offentlige sundhedsportal.

Sådan måler du blodtrykket

Erfarne sygeplejerskers bedste tip til en vellykket blodtryksmåling er altid at måle trykket på samme tid af døgnet og at hvile mindst 5, men gerne 20 minutter inden måling. Anvend også altid den samme arm ved hver måling.

Hvis man i forvejen ved, at man har uregelmæssig puls, skal man dog altid få målt blodtrykket hos en læge.

Forskellige blodtryksmålere – overarmen og håndleddet

Forskellen mellem et blodtryksapparat med måling på overarmen og et apparat med håndledsmåler er et spørgsmål om brugervenlighed – men usikkerhed er et parametre ved håndledsmålere.

Manchetterne til håndled er alle udstyret med en positionssensor, som gør, at de ikke bliver pumpet op, eller ikke laver et ryk, hvis manchetten ikke sidder rigtigt – hvilket indimellem kan være svært. På samme måde er det vigtigt, at man sikrer en korrekt position af armen i forhold til hjertet.

En blodtryksmåler til håndled kan dog være praktisk, hvis man nemt vil kunne tage måleren med på arbejde eller rejser, da de modeller ofte er mindre og mere diskrete.

Det er en forudsætning for en korrekt aflæst værdi, at manchetten sidder, som den skal, så hvis man er usikker, er en model til overarmen at foretrække. Det er altså betydeligt nemmere at fastgøre en overarmsmanchet korrekt.

Husk dette før køb

Der er nogle ting, man bør tænke igennem, inden man køber sin egen blodtryksmåler. Hvis det er muligt, er det en god idé at prøve manchetten på sig selv eller den, der skal bruge måleren først, for at sikre, at den sidder godt. Til meget tynde eller kraftige arme er det ofte vanskeligt at finde en manchet, der passer.

En ældre person med skøre blodkar kan også være ekstra følsom over for en manchet, der strammer meget, eller som slipper luften langsomt ud, så armen eller håndleddet er under højt tryk i længere tid. Ser man dårligt, er det også vigtigt, at displayet er lyst og tydeligt.

Alle modellerne i testen her er klinisk valideret, hvilket vil sige, at producenterne har fået testet blodtryksapparaterne i en lang række test for at kunne garantere produkternes præcision.

Der eksisterer ikke en egentlig dansk liste over anbefalede blodtryksmålere, men Hjerteforeningen herhjemme henviser til en engelsk oversigt over godkendte modeller til hjemmebrug, som British and Irish Hypertension Society står bag.