Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Febertermometer: 10 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 30.12.2017

Vi har testet febertermometre og udpeger Braun Thermoscan 7 IRT 6520 til bedst i test. Det er et brugervenligt febertermometer med tydeligt display med farveindikator for normal temperatur og feber. Et stort plus for at termometrets display sidder på bagsiden af termometret, så resultatet kan ses uden at skulle vende det.

Et andet termometer der udmærker sig i testen er Braun NTF 300. Det er et pandetermometer, som er nemt at måle med, har en lydløs funktion og en tydelig, gummieret knap.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle test selv og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. I vores test af febertermometre har vi ladet en autoriseret sygeplejerske anvende termometrene, både på arbejdet og i sin egen hverdag som småbarnsforælder.

For at anse termometrene som pålidelige har vi anvendt dem på den anviste måde og sammenlignet resultaterne indbyrdes. Alle viste den samme febergrad med en fejlmargen på +/- 0,3 grader, undtagen ét termometer som lå 1,5 °C lavere. Ud over selve måleresultatet har vi også undersøgt følgende:

  • Funktioner
    Slukker termometeret automatisk, er der batteriindikator, og kan tidligere målinger gemmes?

  • Brug
    Hvordan måler man med termometeret, hvordan føles knapperne, og lyden slås fra, så sovende børn ikke bliver vækket af signalet?

  • Hygiejne
    Er der engangsbeskyttelse til termometeret, kan det sprittes af eller rengøres på anden vis?

Derudover har vi set på design og funktioner i forhold til prisen og derefter udpeget testvinderen.

Bedst i test

Braun Thermoscan 7 IRT 6520

Brugervenligt febertermometer med tydeligt display med farveindikator

Type: Øretermometer. Prisklasse: Mellem. Batteri: 2 stk. AA-batterier, medfølger ved køb. Hukommelsesfunktion: Ja, seneste 9 målinger. Lyd kan slås fra: Nej.

Braun Thermoscan 7 IRT 6520 er et gennemtænkt febertermometer perfekt tilpasset børnefamilier. Termometret kan indstilles til tre forskellige aldersgrupper : spædbarn (0-6 måneder), lille barn (6-36 måneder) og større børn og voksne. Ved måling af temperaturen viser termometret resultatet både med tal og med farveindikator. Grønt står for normal temperatur, gult for lidt forhøjet og rød for kraftigt forhøjet temperatur.

Den indstillede aldersgruppe bestemmer grænseværdierne, for yngre børn bliver det hurtigere rødt. Et stort plus for at termometrets display sidder på bagsiden af termometret, så resultatet kan ses uden at skulle vende det. Skærmen er belyst, så man ikke behøver at tænde lyset ved målinger om natten, men vi havde gerne set, at man kunne slå lyset fra.

Med til termometret følger 20 stk. beskyttelseshætter, flere kan tilkøbes, og et stativ til termometer og hætter. Skal man skifte mellem at tage temperaturen på børn i forskellige aldre, er det et ekstra trin at skulle skifte aldersindstilling, men det er det lille stykke arbejde værd med tanke på, hvor godt Braun Thermoscan 7 IRT 6520 ellers er.

Meget gennemtænkt og tydeligt displaypædagogiske farveindikationernemt at skifte batteri
Lidt besværligt at indstille alder ved hver måling

Braun NTF 3000

Termometer med tydeligt display, der er nemt at måle med og har en lydløs funktion

Type: Pandetermometer Prisklasse: Mellem Hukommelsesfunktion: Nej Lyd kan slås fra: Ja

Braun NTF3000 er et såkaldt "no touch"-termometer, som måler temperaturen ved at rette linsen mod panden. Metoden kan virke usikker, men vores måleresultater blev lige så pålidelige som med andre slags termometre. Braun NTF3000 føles gennemført og har knappar, der også er nemme at finde i et mørkt rum.

Måleknappen er gummibeklædt – hvilket giver godt greb, men virker noget mindre hygiejnisk end en knap i plast. Dens trykrespons er dog meget tydelig. Den medfølgende anvisning i, hvor på panden man skal måle, er let at forstå. Braun NTF3000 har et lyst display, så det er muligt at mål om natten, og en farveindikator for forhøjet temperatur og ved feber.

Braun NTF3000 er let at bruge og det er muligt at slå lyden fra, hvilket er praktisk, hvis man vil tage temperaturen på et sovende barn. Ulempen ved et pandetermometer er, at det er svært at måle et barn, som bevæger sig, men fordelene opvejer det.

Nemt at måle medkan sættes på lydløstydeligt display
Svært at måle på et barnsom bevæger sig

Omron Gentle Temp 521

Øretermometer der giver hurtigt og pålideligt resultat og også kan måle på overflader

Type: Øretermometer Prisklasse: Mellem Batteri: C32032, medfølger ved køb Hukommelsesfunktion: Ja, seneste 25 målinger Lyd kan slås fra: Ja

Omron Gentle Temp 521 er et praktisk øretermometer med oplyst display, så man døgnet rundt nemt kan se den viste måleværdi. Denne funktion er ofte et stort plus for småbørnsfamilier, da det kan være nødvendigt at tage temperaturen på småbørn om natten og gerne vil undgå at vække dem ved at tænde lyset.

En anden lige så populær funktion er, at lyden kan slås helt fra. Målingen sker hurtigt, og resultatet virker pålideligt. Ud over at måle temperaturen i et øre kan Omron Gentle Temp 521 også måle, hvor varm en overflade er for hurtigt at få svar på, om et glas mad eller en flaske vælling er tilpas kølig, til at man kan servere indholdet.

Til termometeret medfølger 21 stk. hætter, og de er placeret tæt på målesensoren, hvilket også er garant for en korrekt værdi. For at få hætterne på anvendes en lille plasticring, som vi mistænker nemt bliver væk – især fordi der ikke medfølger et opbevaringsetui. Selve måleenheden på øretermometeret virker lidt kantet inde i øret, så for små ører er det måske ikke det mest bekvemme termometer.

Men det største minus er egentlig, at Omron har valgt at drive termometeret med et lille urbatteri. Hvis batteriet løber tør midt i en sygdomsperiode, har man sjældent sådan et liggende klar i køkkenskuffen. I øvrigt er Omron Gentle Temp 521 et velfungerende og meget anvendeligt termometer, der løser sin opgave godt.

Hurtig målingkan også måle overfladerbeskyttelseshætterne ligger tæt på målesensoren
Usædvanligt batteriformatkan føles lidt kantet i øret

Omron Gentle Temp 720

Meget hurtigtmålende pandetermometer med stort display og behageligt greb

Type: Pandetermometer Prisklasse: Premium Batteri: C32032, medfølger ved køb Hukommelsesfunktion: Ja, seneste 25 målinger Lyd kan slås fra: Ja

Tanken bag et pandetermometer er god, da der er mange anvendelsesområder for denne form for temperaturmåling. Ud over at måle kropstemperatur kan man med Omron Gentle Temp 720 også måle, hvor varme forskellige overflader er, hvilket kan give en god indikation af, om for eksempel vælling eller modermælkserstatning er tilpas opvarmet.

Gentle Temp 720 efterlader et meget godt førstehåndsindtryk. Det er nemt at gennemskue med to tydelige knapper – en knap til at tænde for termometeret og til at se gemte værdier, og en knap til at starte temperaturmålingen. Slukningen sker automatisk. Termometeret kan sættes på lydløs tilstand, og det har et stort display, så resultatet er nemt at aflæse. Termometeret føles ergonomisk i hånden og har et solidt beskyttelsesetui, der er nemt at tage af.

Omron Gentle Temp 720 skal holdes 3-5 cm fra panden. Målingen går hurtigt, det tager kun et sekund. Det vanskelige ved proceduren er at sørge for, at selve målingen gennemføres korrekt. Omron anbefaler tre temperaturmålinger umiddelbart efter hinanden, og har man haft Gentle Temp 720 i hånden for længe, er der desuden risiko for en falsk, lavere værdi.

Dette skyldes, at termometeret måler en højere omgivelsestemperatur. Et pandetermometer kan være meget praktisk til voksne og sovende børn, og det er et stort plus, at det er berøringsfrit, hvilket mindsker risikoen for at overføre bakterier. For forældre til små, urolige børn er det vigtigt at være klar over, at en korrekt måleværdi kræver de rette forudsætninger.

Om man sætter pris på Omron Gentle Temp 720 som febertermometer, afhænger derfor helt af, hvordan man planlægger at bruge det.

Meget hurtig målinglet at gennemskuekan også måle temperatur på overflader
Man bør udføre tre målinger for et korrekt resultathar man termometeret i hånden for længe kan værdien blive misvisendekræver urbatteri

Medisana TM 750

Multifunktionelt febertermometer der måler både kropstemperatur og væsker

Type: Multitermometer Prisklasse: Lavpris Batteri: 2 stk. AAA-batterier, medfølger ved køb Hukommelsesfunktion: Ja, seneste 30 målinger Lyd kan slås fra: Ja.

Medisana TM 750 er et såkaldt multitermometer. Det betyder, at det kan måle kropstemperatur i øret eller på panden, men det kan også bruges til at måle temperaturen på væsker såsom badevand, modermælkserstatning og vælling. Termometret kan også aflæse temperaturen på overflader, for eksempel ydersiden af en flaske eller ovnlågen – multifunktionalitet i fuldt flor.

Hvis den målte temperatur anses at være forhøjet, vises det med en farveindikator. Termometret kan lagre de 30 seneste målinger, og der medfølger en opbevaringspose og hård plasticbeskyttelse til sensoren ved købet. Der medfølger desværre ikke hygiejnebeskyttelse.

Det viste sig at være ret besværligt at måle temperaturen på panden, og det gør derfor resultaterne mindre pålidelige. Øvrige målemetoder har fungeret bedre, og det har vist sig at være mere brugbart end man skulle tro, at kunne måle andet end kropstemperatur. Det er også positivt, at man kan slå lyden fra, så man slipper for at vække febertrætte børn, når man tager temperaturen på dem.

Kan måle andet end blot kropstemperaturhar lydløs tilstandtydelig farveindikator
Ingen hygiejnebeskyttelsersvært at måle korrekt på panden

Tommee Tippee Digital Febertermometer

Giver et tydeligt måleresultat og har en stor, tydelig knap og smal målespids

Type: Øretermometer Prisklasse: Mellem Hukommelsesfunktion: Ja, senest målte værdi Lyd kan slås fra: Nej

Tommee Tippee termometer har en lille, smal målespids, som gør den optimal til brug i øret selv på små børn og babyer. Med til termometeret følger hygiejneovertræk og ring, der anvendes til at sætte overtrækket på termometeret. Desværre medfølger der ikke opbevaring til overtrækkene, hvilket øger risikoen for, at de forsvinder imellem de andre ting i badeværelse- eller medicinskabet.

Det er positivt, at der medfølger hygiejne overtræk, og flere kan købes separat. De er imidlertid lidt besværlige at få af efter brug. Tommee Tippee febertermometer har en godt og komfortabel størrelse. Det er tydeligt, når man trykker på knappen, man kan både mærke det og høre en tryklyd. Knappen er dog gummibeklædt, hvilket er et minus, hvis man vil kunne spritte termometeret af efter brug ved dårlig mave.

Termometeret viser resultatet tydeligt, og ved temperaturer på feberniveau høres et lydsignal. Det kan desværre ikke sættes på lydløs. Tommee Tippee Digital Febertermometer føles som et klassisk øretermometer, som lever op til alle vores forventninger.

Smal målespidsstor og tydelig knaptydeligt måleresultat
Kan ikke sættes på lydløsmangler opbevaring til hygiejneovertræk

Chicco Comfort Quick Infrared

Giver en hurtig måling og har en praktisk størrelse og medfølgende, smart opbevaringsæske

Type: Øretermometer Prisklasse: Prisklasse Hukommelsesfunktion: Ja, de 9 seneste værdier Lyd kan slås fra: Nej

Chicco Comfort Quick Infrared er et digitalt øretermometer i et godt format. Størrelsen føles lige tilpas og bekvem i en voksen hånd. Med til termometeret følger også en opbevaringsæske, hvor der er plads til både termometeret og hygiejneovertrækkene. Dette øretermometer måler hurtigt temperaturen, og ved feber signalerer den med et lydsignal.

For den glemsomme vises også tidligere målte temperaturer i termometerets display. Lyden kan desværre ikke slås helt fra, en funktion vi synes, man burde kunne forvente med tanke på termometerets pris. Det samme gælder manualen, som ikke er oversat til dansk.

Chicco Comfort Quick har tænd/sluk-knappen på den ene side og scan-knappen på den anden side, og der er en lille risiko for, at man kan tage fejl i skyndingen, hvis man ikke dobbelttjekker først. Knapperne er til den lille side, men føles tydeligt, når man trykker på dem.

Dette er et praktisk, pålideligt og brugervenligt termometer, som dog sælges til en noget høj pris. Instruktioner på dansk og at kunne slå lyden fra havde gjort godt for vores bedømmelse af Chicco Comfort Quick Infrared.

Hurtig målingpraktisk opbevaringsæskehandy størrelse
Høj priskan ikke sættes på lydløsmangler dansk manual

Braun Thermoscan IRT 6020

Termometer med praktisk hygiejnebeskyttelse og tydeligt display til en god pris

Type: Øretermometer Prisklasse: Lavpris Hukommelsesfunktion: Ja, senest målte værdi Lyd kan slås fra: Nej

Braun har flere forskellige øretermometre i sortimentet, og de er en klassiker hjemme hos mange børnefamilier. Thermoscan IRT 6020 er et termometer i lavprisklassen. Hvis man synes om mærket, men vil have flere funktioner, anbefaler vi i stedet model nummer 6520.

Denne model har et tydeligt display med store cifre. Hygiejneovertræk medfølger, og flere kan købes separat. De er nemme at sætte på, og de er lige så nemme at tage af, når de skal skiftes ud. Måletiden er desværre til den lange side, og termometeret hyler ved måling. Lyden kan ikke slås fra. Manualen er ikke oversat til dansk.

Selve termometeret føles ret stort, på grænsen til klodset, men det er nemt at finde knappen uden at kigge efter den. Selve knappen er dog ret flad. Braun Thermoscan IRT 6020 er ingen skuffelse, men vi mangler prikken over i'et i form af yderligere smarte funktioner.

God pristydeligt displaypraktiske hygiejneovertræk
Lang måletidikke lydløsmangler dansk brugsanvisning

NUK 2in1

Er lille og har en tydelig knap og en god, medfølgende holder

Type: Øre- og pandetermometer Prisklasse: Mellem Hukommelsesfunktion: Ja, de 5 seneste værdier Lyd kan slås fra: Ja

NUK 2in1 kan måle temperaturen både i øret og på panden. Det kan også anvendes til at måle temperaturen i rummet. Selve termometeret er lille og praktisk at holde i hånden med en god og tydelig knap. Når man løber det, medfølger et opbevaringsetui, som er virkelig praktisk at have termometeret i, når det ikke er i brug. Lyden kan slås helt fra.

Termometerets spids farves rød, hvis den målte temperatur er over 37,5 grader, er værdien lavere, er den grøn. Måletiden er desværre relativt lang, hvilket er et stort minus, hvis man har børn, der ikke er glade for at sidde stille eller blive holdt fast. Allerede efter kort tids brug holdt termometeret desuden op med at fungere og viste en fejlmeddelelse.

Efter at have læst den manualen, der kun er på engelsk, omhyggeligt, fandt vi ud af, at linsen skal være helt ren, for at termometeret fungerer. Men så høj følsomhed havde det været rart, hvis der var engangsovertræk med til NUK 2in1, men det var der desværre ikke. Den slags besvær er med til at trække ned i det overordnede indtryk af termometeret.

Lillegodt medfølgende etuitydelig knap
Lang måletidmeget følsomt over for snavs på linsen

Chicco Easy Touch

Så lille, at man kan have det med på rejsen eller i pusletasken

Type: Pandetermometer Prisklasse: Mellem Hukommelsesfunktion: Ja, de 25 seneste værdier Lyd kan slås fra: Ja

Chicco Easy Touch er et lille termometer, som man måler feber med ved at rette linsen mod siden af panden. Størrelsen er meget praktisk, hvis man vil kunne have termometeret med på rejser eller i pusletasken. Men den minimale størrelse gør også, at termometeret føles lidt som et stykke legetøj.

Easy Touch har gummibeklædte sider, hvilket ikke virker så hygiejnisk og er følsomt over for regelmæssig afspritning. Måletiden er desværre til den lange side, og som det eneste termometer i testen skete det, at Chicco Easy Touch viste et måleresultat 1,5 °C lavere end de øvrige.

Termometeret har et tydeligt lydsignal ved feber og har også en indbygget funktion, så det scanner temperaturen kontinuerligt for hvert 0,6 sekund, når knappen holdes inde. Knapperne er også små og ikke altid lette at finde. Manualen findes ikke på dansk. Chicco Easy Touch lyder enkel og praktisk, men efter nogen tids brug har den vist sik ikke rigtig at være prisen værd.

Så lilleat man kan have det med på rejsen
Lang måletidsvært at holde hygiejniskmangler dansk manual

Alt om febertermometer

Et febertermometer er et meget praktisk hjælpemiddel til at måle feber, især hos børn som ofte ikke har den samme evne til at kommunikere, hvordan de har det, når de er syge. Der er et bredt udvalg af febertermometre – fra det velkendte øretermometer til pandetermometre og termometre til måling rektalt eller oralt – og de kan have mange forskellige egenskaber.

Selve måleproceduren kan derfor variere med måling i øret, munden, på panden, i armhulen eller i numsen. Vi er i vores test af termometre gået ud fra et brugerperspektiv og fokuseret på, hvordan forskellige pande-, multi- og øretermometre opleves. Ud over resultatets pålidelighed har vi også lagt vægt på, hvor hurtigt det testede pande-, multi- eller øretermometer er og bedømt termometerets øvrige funktioner og egenskaber.

Vi har set lidt ekstra på, om termometrene har knapper eller andre detaljer af gummi. Det er fordi, at gummi ikke tåler afspritning godt og med tiden tørrer ud og revner. Afspritning af et febertermometer som eksempelvis et øretermometer sker antagelig hyppigere inden for plejesektoren end i private hjem, men det er alligevel et hygiejneaspekt, som sygeplejersken, der gennemførte denne test, mener er værd at se på.

En anden vigtig detalje for at undgå smitte er om termometret er udstyret med hygiejnebeskyttelse. Hygiejnebeskyttelsen består ofte af en plastichætte over termometerets måler og har en dobbelt funktion. Dels skal de forhindre, at termometerets følsomme sensorer bliver snavsede eller beskadigede af kropsvæsker såsom ørevoks ved måling med et øretermometer. Dels gør hygiejnebeskyttelsen, at termometeret altid er rent og frisk, når samme produkt anvendes af flere personer.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem