Vi anvender cookies for at tilbyde dig en bedre oplevelse, indsamle statistik og vise relevante annoncer. Ved at anvende vores tjeneste accepterer du dette. Læs mere i vores cookiepolitik.

Rundsav: 6 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 18.10.2017

Vi har testet rundsave og udpeger Festool HK 55 EBQ+ til bedst i test. Rundsaven er alsidig og kan også bruges som dyksav, hvilket giver stor fleksibilitet. Bedste batteridrevne sav er Ryobi R18CS takket være dens styrke og ergonomi.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle test selv og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Da vi tester både rundsave med nettilslutning og batteridrift, foregår testen lidt forskelligt, men med flere ligheder. Vi tester dem eksempelvis på mange forskellige slags materialer af forskellig tykkelse under længere tid.

Vi har også faste ydelsestest, hvor alle rundsave gennemgår de samme test og sammenlignes. Nogle af de materialer de testes på, er granreglar, OSB-plader og facadepaneler. De vigtigste faktorer der bedømmes, er:

  • Ydeevne
    Hvad kan rundsaven klare at kløve? Hvor meget kan den afkorte? Hvad sker der, når den slår fra? Hvor lang batterilevetid har den batteridrevne rundsav ubelastet? Hvordan påvirkes batterilevetiden ved belastning?

  • Ergonomi og byggekvalitet
    Hvor godt er rundsavens greb? Er der forstyrrende vibrationer? Hvilke materialer er maskinen fremstillet af?

  • Brugervenlighed
    Hvor sidder betjeningsgreb og knapper? Hvor let er det at komme til dem? Hvor nemt er det at skifte klinge? Hvor nem er rundsaven at bruge?

Andre faktorer der vurderes, er det medfølgende tilbehør, hvad der kan købes til, hvilke øvrige funktioner rundsaven har, og hvor meget støj den forårsager i dit arbejdsmiljø. Resultatet af alle testene vægtes i forhold til rundsavens pris, og på den måde finder vi frem til dens prisgunstighed. Det er denne, som karakteren afspejler.

Bedst i test

Festool HK 55 EBQ+

Alsidig rundsav med høj præcision
Mange funktionerhøj præcisiongod ergonomigod byggekvalitetvelbalanceret
Ikke så kraftfuld

Festool HK 55 EBQ+ bliver bedste nettilsluttede rundsav i kraft af sin høje præcision og store finesse. Den er velegnet som allroundsav i værkstedet. Det er lige så nemt at afkorte brædder og kløve gulvplanker til hjørnerne på den nye terrasse som at lave detaljeret arbejde i et nyt køkken eller tilsavning af dørblade.

Takket være dyksavsfunktionen kan du også sænke den ned midt i en plade, men det kræver at du også køber den rigtige skinne. På trods af at dette er Festools svageste model med nettilslutning, kan den klare en bred vifte af arbejdsopgaver – dog ikke de allerhårdeste som vi udsætter den for. Hvis vi for eksempel lader den kløve en fugtig 45-reglar, slår den fra og skifter til lave omdrejninger, hvis vi presser den for hårdt. Så må vi lade den hvile, inden den kan fuldføre arbejdsopgaven. Det skyldes et motorværn, der har til opgave at beskytte motoren.

Det er derimod intet problem at kløve 22 millimeter facadepaneler. Det samme gælder at afkorte plader og reglar.

Grebet er kraftigt og beklædt med gummi, det føles stabilt og eksklusivt. Hele maskinen er velbalanceret. Desværre medfølger der ikke et parallelanslag, med derimod en kap- og geringskinne, man kan klikke fast på maskinen. Den gør det nemt at afkorte en reglar uden vinkeljern eller blyant. Du indstiller gradtallet, drejer på en knap, og derefter afkorter den ved det angivne gradtal.

Prisen er nødvendigvis høj på en nettilsluttet maskine på 1200 watt, men med tanke på at du også får dyksavsfunktion og et stort udvalg af tilbehør, som du kan købe til, bliver den særdeles alsidig. Som rendyrket rundsav er karakteren et nøk lavere, men takket være maskinens alsidighed i dit værktøjsarsenal, bliver karakteren alligevel højere. Har du derimod ikke brug for alsidigheden, men bare en almindelig rundsav med stor kraft, så er denne mulighed ikke nødvendigvis noget for dig.

Type: Nettilsluttet Effekt: 1.200 W Lydniveau: 91,4 dB (målt) Savklinge: 160 mm bred, 1,8 mm tyk, 20 tænder Klingehul: 20 mm Ledningslængde: 3.9 m (målt) Skæredybdeinterval ved 90°: 0-55 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-42 mm Vægt: 4,4 kg Belysning: Nej Øvrigt: Udskiftelig ledning, dyksavsfunktion Brugsanvisning: (ZIP)

Bosch Professional GKS 55+ GCE

Kraftfuld rundsav med stor savedybde
Kraftfuld, god savedybde, god præcision, omdrejningstaljusteringKraftfuldgod savedybdegod savedybde
Stiv ledning ingen belysning

Bosch Professional GKS 55+ GCE er en rendyrket rundsav, der samtidigt er alsidig nok til at egne sig til både at afkorte byggeplader, og til at lave køkken og lave finere arbejde i værkstedet. Du får helt enkelt masser af maskine for pengene.

Byggekvaliteten er høj. Rundsaven er stabil og let at fremføre, og den virker hverken tung eller klodset. Parallelanslaget sidder ret langt fremme, hvilket gør det nem at ramme rigtigt på det, der skal afkortes eller kløves. Selve anslaget kan være lidt svært at komme til, da det ikke sidder så godt, og det virker plasticagtigt, når vi vrider det til. Men alle andre betjeningsknapper er lettilgængelige. Der medfølger også en styreskinne, så du kan save perfekt lige plader.

Hvis vi skal klage over noget, er det, at ledningen kunne lave været blødere og mere føjelig.

Selve håndtaget på GKS 55+ giver et godt greb, det er gummibeklædt og har en tilpas størrelse. Desuden er der et ekstra greb, hvis du vil kunne holde den med begge hænder. Med tanke på prisklassen havde vi kunne ønske, at den havde laser eller belysning. Men vi sætter pris på, at det er muligt at indstille motorstyrken ved hjælp af en omdrejningstaljustering med seks trin.

Vi er også glade for den rigtig store savedybde. GKS 55+ har en høj ydeevne – den knokler godt på i alle de test vi udsætter den for, uden at brokke sig. Samlet set er den en reel rundsav for professionelle, som dog har en lidt høj pris i forhold til det, du får for pengene.

Type: Nettilsluttet Effekt: 1.350 W Lydniveau: 93,3 dB (målt) Savklinge: 165 mm bred, 1,7 mm tyk, 24 tænder Ledningslængde: 3,8 m (målt) Skæredybdeinterval ved 90°: 0-63 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-48 mm Vægt: 3,9 kg Belysning: Nej Øvrigt: Omdrejningstaljustering, savklinge medfølger Brugsanvisning: (PDF)

Bedste batterisav

Ryobi R18CS

Batteridrevet allroundsav med både kraft og ergonomi
Kraftfuld af at være en batterimodel, lækkert greb, balanceretKraftfuld af at være en batterimodellækkert grebbalanceret
Relativt kort driftstid ved let belastningintet lys

Ryobi R18CS bliver bedste batteridrevne rundsav på grund af dens gode kombination af kraft og ergonomi. Den har det, vi forventer af en 18-volts rundsav i lavprisklassen. Den er behagelig at holde, let at indstille, og kan klare alt fra lettere afkortning til at kløve relativt tykt træ. Således er den for hobbysnedkeren en god allroundmaskine. Du kan både afkorte reglar og kløve planker til vinkler, når du bygger terrasse.

Batterilevetiden er, nok på grund af ydeevnen, noget kortere ubelastet end hos flere af konkurrenterne. Trods en stor batterikapacitet er batterilevetiden kun 45 minutter ubelastet. Det er ikke vildt dårligt, men klart under middel. På den anden side er driftstiden desto bedre ved hårde opgaver, fordi den har kræfter til dem på en helt anden måde. Eksempelvis kan den kløve hele 7,5 meter let fugtig 45-reglar, inden batteriet dør. Flere konkurrenter når blot en halv meter ind i sådan en reglar, inden batteriet er fladt.

Batteriindikatoren på maskinen holder fuldstændig styr på batteriets status. Parallelanslaget er stabilt, og højdeindstillingen er nem at komme til at justere. Vi mangler lys, men rundsaven føles kraftig og stabil, når du tager fat i den, og den leverer godt i forhold til prisklassen. Er du ude efter en batteridrevet rundsav, der kan klare en bred vifte af arbejdsopgaver, så er denne model noget for dig. Men det er en god ide at købe et ekstra batteri at skifte med.

Type: Batteri Spænding: 18 volt Batterikapacitet: 5 Ah Lydniveau: 84,8 dB (målt) Savklinge: 165 mm Klingehul: 16 mm Skæredybdeinterval ved 90°: 52 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 36 mm Vægt: 2,4 kg Batteriindikator:Ja Øvrigt:Justerbar støvudsugning Brugsanvisning: (PDF)

Dewalt DWE550

Kraftfuld rundsav til grovere opgaver
Meget kraftstabilt parallelanslag
Glat grebknapperne sidder meget tæt

Dewalt DWE550 er en kraftfuld rundsav, der gør sig arbejde uden at klage. Den tygger sig igennem alt, hvad vi udsætter den for – lige fra at kløve tykke reglar og facadepaneler til at afkorte brædder og plader. Bortset fra kraften virker den dog ikke særlig eksklusiv i forhold til prisen. Den mangler ekstrafunktioner som for eksempel belysning.

Grebet er af hård plast uden gummibeklædning, hvilket virker glat og billigt. Knapper og indstillingsmuligheder sidder en anelse trangt. DWE550 føles mere som en enkel arbejdshest end en maskine til finere arbejde.

Til forskel fra flere af konkurrenterne kræver det en topnøgle i stedet for unbrakonøgle at skifte klinge, og toppen har ikke en fast plads på maskinen imellem skiftene. Derimod sidder motorsikringen godt. Den er af metal og er nem at indstille. Parallelanslaget er også stabilt, selvom det også sidder lidt trangt. Hele rundsaven føles også velbalanceret. Man mærker dog tydeligt, at dette er en rendyrket rundsav med masser af kraft, men begræset alsidighed.

Vi ville ønske, at de havde gjort lidt mere ud af maskinens byggekvalitet og funktioner for at få det til at rime bedre med prisen. DWE550 egner sig bedst til grovere opgaver som at afkorte byggeplader, men dårligere til opgaver der kræver præcision, såsom at lave køkken.

Type: Nettilsluttet Effekt: 1.200 W Lydniveau: 93,3 dB (målt) Savklinge: 165 mm bred, 1,65 mm tyk, 24 tænder Klingehul: 20 mm Ledningslængde: 4 m (målt) Skæredybdeinterval ved 90°: 55 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 35 mm Vægt: 3,6 kg Belysning: Nej Øvrigt: Støvudsugning, åben klingebeskyttelse, blæsefunktion der renser sigtelinjen Brugsanvisning: (PDF)

Bosch PKS 18 Li

Kompakt og let, men svag ydeevne
Brugervenligt designhøj sikkerhed godt greb
Spinkeltynd konstruktion ustabil ved lavt dybdeindstilling

Bosch PKS 18 Li er en kompakt, let og derfor smidig rundsav med to rigtig gode funktioner. Den første er hurtigstoppet, som får klingen til at standse med det samme, når du slipper knappen, hvilket er meget godt set fra et sikkerhedssynspunkt. Den anden er passkiven foran, som gør, at du nemt og hurtigt kan se, hvor du skal begynde at save. Den kommer som kaldet og anvendes flittigt.

Derimod synes vi ikke om, at maskinens konstruktion føles så tynd. Rundsaven bliver desuden lidt ustabil, når vi reducerer klingedybden, så den kun tager en smule fat, der opstår et slip mellem bordet og saven. Det er imidlertid enkelt at indstille højden, da du nemt kan komme til stilleskruen.

Det er også nemt at indstille parallelanslaget og at håndtere klingebeskyttelsen. Selv klingeskift foregår smidigt, selvom vi gerne havde set, at knappen til at låse klingen havde været større og siddet bedre.

Bosch omtaler PKS 18 Li som en kraftfuld rundsav, men der har vi en anden opfattelse. Den er tilstrækkelig, hvis du bare skal afkorte nogle reglar og en tyndere plade nu og da, men skal du kløve reglar eller bygge en terrasse, har du brug for mere ydeevne. Når vi eksempelvis prøver at kløve en let fugtig 45-reglar på langs, dør maskinen fuldstændig en halv meter ind i reglaren – batteriet går fra fuldt til fladt på denne ene opgave. Den kan heller ikke kløve et 22-millimeter panel.

Ubelastet har PKS 18 Li derimod en okay batterilevetid på 45 minutter. Det siger os, at denne batteridrevne rundsav er i orden til lette opgaver, men desværre ikke er noget for hobbysnedkeren. Det er synd, da den samtidig har et lækkert, gummibeklædt greb og en handy størrelse.

Type: Batteri Spænding: 18 volt Batterikapacitet: 2,5 Ah Lydniveau: 85,1 dB (målt) Savklinge: 150 mm Klingehul: 26 mm Skæredybdeinterval ved 90°: 0-45 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-36 mm Vægt: 2,6 kg Batteriindikator: Nej Belysning: Nej Øvrigt: Passkive foran, hurtigstop, parallelanslag Brugsanvisning: (PDF)

Einhell TE-CS 18 Li

Handy rundsav med belysning
God savedybdelyslækkert greb
Spinkelkort batterilevetidtynd konstruktion

Einhell TE-CS 18 Li er en kompakt, batteridrevet rundsav med lys foran og et ret lille, men behageligt gummibeklædt greb. Den er enkel at fremføre, da der er god balance i maskinen. Det er også nemt at skifte klinge, og knappen til at låse klingen under skiftet er lettilgængelig og i passende størrelse.

Rent konstruktionsmæssigt er TE-CS 18 Li ret tynd, og man kan mærke på byggekvaliteten, at dette er en rundsav i lavprisklassen. Savedybden ved vinkelafkortning er rigtig stor, og knappen til justering af anslaget er ret nem at komme til. Højden er dog bøvlet at justere, fordi knappen sidder lidt trangt.

Hvad angår ydeevnen kan denne rundsav klare afkortning af reglar og OSB-plader, men ikke større arbejder end det. Ubelastet holder batteriet, vi har testet den med, i cirka 30 minutter (den forhandles dog kun uden batteri, og batterier fås fra 1,5-5,2 Ah). Når vi med fuldt opladet batteri prøver at kløve en let fugtig 45-reglar på midten er batteriet fladt allerede efter en halv meter. Den kan heller ikke kløve et 22-millimeter panel.

Derudover bemærker vi, at den må arbejde hårdt ved afkorning af tykkere plader. Er du ude efter en batteridrevet rundsav, der kan bruges som allround-maskine derhjemme, skal du lede efter en mere kraftfuld maskine. Skal du derimod bare afkorte tynde plader og reglar, anser vi den som relativt prisbillig uden at imponere.

Type: Batteri Spænding: 18 volt Batterikapacitet: 2 Ah Lydniveau: 82,1 dB (målt) Savklinge: 150 mm Klingehul: 10 mm Skæredybdeinterval ved 90°: 0-48 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-32 mm Vægt: 2,32 kg Batteriindikator: Ja Belysning: Ja Øvrigt: Kompatibel med Einhell styreskinne Brugsanvisning: (PDF)

Alt om rundsav

Rundsaven er et kraftfuldt elværktøj. Med den kan du hurtigt både afkorte og kløve plader og reglar på alle ledder. En rundsav er et af de elværktøjer der oftest findes som basisværktøj i boligejerens maskinsamling. Sammen med skruetrækkeren, stiksaven og slibemaskinen har du et arsenal af elværktøj, der kan klare grundlæggende renoveringsopgaver.

Vælg den rette type af rundsav

Hvilken rundsav du skal vælge, afhænger af, hvad du har tænkt dig at bruge den til. Skal du bare afkorte reglar ind imellem, eller vil du også kunne kløve tykkere materialer på langs? Dette stiller forskellige krav til, hvor kraftfuld din rundsav skal være, og dermed hvordan den bør være konstrueret.

Rundsave fås i to varianter: batteridrevne og nettilsluttede. Førstnævnte indebærer, at du slipper for besværet med forlængerledninger og kabler, der begrænser og er i vejen. Dette kan være en stor fordel. Med sidstnævnte slipper du for at skulle huske at have opladede batterier, hvilket egentlig ikke behøver at være et problem, hvis man har flere slags elværktøj fra samme producent.

I dag har de fleste producenter nemlig batterisystemer, hvor forskellige produkter fra samme producent kan benytte det samme batteri, så man dermed kan dele mellem flere maskiner. Batteridrevne rundsave er et segment, der vokser hurtigt, da prisen på kraftfulde batterier de senere år er styrtdykket og fortsætter med at gøre det.

Takket være denne positive udvikling bliver de batteridrevne rundsave stadig mere prisgunstige og kraftfulde år for år. Skal du kløve tykke reglar, viser vores test imidlertid, at driftstiden stadig lader en del tilbage at ønske hos flere af de batteridrevne modeller. Overvej nøje, hvad du har behov for, inden du bestemmer dig.

Når du vælger rundsav, bør du også være opmærksom på savedybden, både i 90 graders vinkel og lavere. Jo større savedybde, desto tykkere materiale kan du save dig igennem. Desuden kan du mindske savedybden, når du ikke vil have rundsaven til at gå hele vejen igennem, men kun vil save en fure.

Det er godt, hvis rundsaven har en kløvekniv, da den gør, at klingen ikke risikerer at blive klemt fast, når du kløver plader og reglar. Hvis savklingen bliver klemt fast, kan saven blive kastet tilbage, hvilket udgør en sikkerhedsrisiko, men det kan også beskadige materialet, som du arbejder i.

Det er også godt, hvis rundsaven har støvudsugning, da det gør det muligt at tilslutte en grovstøvsuger. Du slipper for en hel del af det støv, der opstår, når du saver. Skal du save indendørs, er det ekstra vigtigt, da du får et bedre arbejdsmiljø. Byggestøv er desuden meget besværligt at slippe af med efter et renoveringsprojekt. Det trænger let ind i hjørner og kroge, hvor det er svært at komme til at støvsuge.

Rundsaven anvendes som sagt til at afkorte og kløve træ. Men hvis du også vil kunne begynde med at save midt i en plade, for eksempel for at lave et hul til en køkkenvask, er det i stedet en dyksav eller stiksav, du bør købe. Der fås dog rundsave med dyksavsfunktion. Så køber du et kit til rundsaven, som giver dig udvidet funktionalitet.

På grund af rundsavens udformning vil du dog ikke kunne komme lige så tæt på forhindringer, såsom en væg, som med en rendyrket dyksav. Du vil derimod kunne begynde at save midt i en plade. Det er kun visse modeller som denne slags skinner fås til, så husk det, når du vælger rundsav.

Andre praktiske funktioner er motorbremse, der beskytter motoren mod skader, hvis rundsaven skal arbejde med meget tunge opgaver, den vil da reducere omdrejningstallet eller slukke helt som en sikkerhedsforanstaltning. Styreskinner hjælper dig med at holde rundsaven nøjagtig lige over materialet.

Laser er også nyttigt. En velplaceret laserstråle gør, at du nemt kan følge linjen, du har tegnet på træet. Garantien er selvfølgelig også et punkt, du bør undersøge og tage højde for ved købet.