1. Start
 2. Bedst i test

Opdateret  

Rundsav: 10 populære modeller testet

Elina Blom

Skal du have savet noget - i en fart. En rundsav er et must i værktøjsudvalget. Vi har testet et udvalg af rundsave fra blandt andet Festool, AEG og Ryobi. Som bedst i test vælger vi en rundsav med høj ydeevne, ergonomi og kvalitet til prisen.

Rundsav test: 11 populære rundsave til gør det selv-arbejdet

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører alle test selv og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Da vi tester både rundsave med nettilslutning og batteridrift, foregår testen lidt forskelligt, men med flere ligheder. Vi tester dem eksempelvis på mange forskellige slags materialer af forskellig tykkelse og under længere tid.

Vi har også faste ydelsestest, hvor alle rundsave gennemgår de samme test og sammenlignes. Nogle af de materialer de testes på, er granreglar, OSB-plader og facadepaneler.

De vigtigste faktorer i vores bedømmelse, er:

 • Ydeevne: Hvad kan rundsaven klare at kløve? Hvor meget kan den afkorte? Hvad sker der, når den slår fra? Hvor lang batterilevetid har den batteridrevne rundsav ubelastet? Hvordan påvirkes batterilevetiden ved belastning?

 • Ergonomi og byggekvalitet: Hvor godt er rundsavens greb? Er der forstyrrende vibrationer? Hvilke materialer er maskinen fremstillet af?

 • Brugervenlighed: Hvor sidder betjeningsgreb og knapper? Hvor let er det at komme til dem? Hvor nemt er det at skifte klinge? Hvor nem er rundsaven at bruge i det hele taget?

Andre faktorer der vurderes, er det medfølgende tilbehør. Hvad der kan købes til, hvilke øvrige funktioner rundsaven har, og hvor meget støj den forårsager i dit arbejdsmiljø? Resultatet af alle testene vægtes i forhold til rundsavens pris, og på den måde finder vi frem til dens værdi i forhold til prisen. Det er denne værdi, som karakteren afspejler.

Vi har testet et udpluk af markedets populære modeller. Sammenlign priser og find tilbud på de testede rundsave på PriceRunner.

1. Festool HK 55 EBQ+ - BEDST I TEST RUNDSAV

Alsidig rundsav med ledning. Høj præcision og dyksavsfunktion

Type: Nettilsluttet Effekt: 1.200 W Lydniveau: 91,4 dB (målt) Savklinge: 160 mm bred, 1,8 mm tyk, 20 tænder Klingehul: 20 mm Ledningslængde: 3.9 m (målt) Skæredybdeinterval ved 90°: 0-55 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-42 mm Vægt: 4,4 kg Belysning: Nej Øvrigt: Udskiftelig ledning, dyksavsfunktion Brugsanvisning: (ZIP)

Festool HK 55 EBQ-Plus

Festool HK 55 EBQ+ bliver testens bedste nettilsluttede 230 volt rundsav i kraft af sin høje præcision og store finesse. Rundsaven er velegnet som all-roundsav i værkstedet. Det er lige så nemt at afkorte brædder og kløve gulvplanker til hjørnerne på den nye terrasse, som det er at lave detaljeret arbejde i et nyt køkken eller tilsavning af dørblade.

Takket være dyksavsfunktionen kan du også sænke den ned midt i en plade, men det kræver, at du også køber den rigtige skinne. På trods af at dette er Festools svageste model til 230V, kan den klare en bred vifte af arbejdsopgaver

 • dog ikke de allerhårdeste, som vi udsætter den for.

Den klarer alligevel en del

Rundsaven slår for eksempel fra, når vi lader den kløve en fugtig 45-reglar. Og den skifter til lave omdrejninger, når vi presser den for hårdt. Så må vi lige lade den hvile lidt, før den kan fuldføre arbejdsopgaven. Det skyldes et effektivt motorværn, der har til opgave at beskytte motoren mod overbelastning.

Det er derimod intet problem at kløve 22 millimeter facadepaneler. Det samme gælder når vi afkorter plader og reglar.

Stabilt og lækkert greb

Grebet er kraftigt og beklædt med gummi, det føles både stabilt og eksklusivt. Hele maskinen er velbalanceret. Desværre medfølger der ikke et parallelanslag, med derimod en kap- og geringskinne. Skinnen kan klikkes fast på maskinen. Med skinnen monteret er det nemt at afkorte en reglar uden hverken vinkeljern eller blyant. Du indstiller gradtallet, drejer på en knap, og derefter afkorter den ved det angivne gradtal.

Prisen er nødvendigvis høj på en 1.200 watt rundsav til 230V, men med tanke på at du også får dyksavsfunktion og et stort udvalg af tilbehør, som du kan tilkøbe, så bliver den særdeles alsidig.

Konklusion på test af rundsav Festool HK 55 EBQ+

Som rendyrket rundsav er karakteren et nøk lavere, men takket være maskinens alsidighed i dit værktøjsarsenal, bliver karakteren alligevel højere. Har du derimod ikke brug for alsidigheden (også på langt sigt), men bare leder efter en almindelig rundsav med masser af kræfter, så er Festool HK 55 EBQ+ ikke nødvendigvis noget for dig.

Mange funktionerhøj præcisiongod ergonomigod byggekvalitetvelbalanceret
Ikke så kraftfuld

Prissammenligning

Sammenlign priser

Festool Rundsav HK 55 EBQ-Plus

3.791 kr.

Festool Rundsav HK 55 EBQ-Plus

3.791 kr.

Festool Rundsav HK 55 EBQ-Plus i Systainer3

3.795 kr.

2. AEG BKS18BL - BEDSTE AKKU-RUNDSAV

Alsidigt muskelbundt med batteri. Til dig, som har brug for frihed uden ledninger

Type: Batteri Spænding: 18 volt Batterikapacitet: 5.0 Ah Batteritid: 41 min ubelastet med 5,0 Ah, 8,2 min/Ah Lydniveau: 74,5 dB (målt) Savklinge: 190 mm Klingehul: X mm **Skæredybdeinterval ved 90°: 0-65 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-48 mm Batteriindikator: Ja Vægt: 4,3 kg (målt) Belysning: Ja Øvrigt: Parallelanslag Brugsanvisning: PDF

AEG BKS18BL-0 Solo

AEG BKS18BL bliver bedste akku-rundsav, da det er en meget kraftig, batteridrevet rundsav med høj byggekvalitet.

Den høje ydeevne gør, at du både kan afkorte plader og kløve reglar. Vi har for eksempel ingen problemer med at kløve en 45-reglar. Motorlyden tyder på, at den kan klare endnu mere, men jo større modstand den får, desto hurtigere løber batteriet tør.

Under normale forhold bliver batteritiden derimod ikke påvirket i nær så høj grad. Så at afkorte nogle plader og kløve et par reglar i ny og næ - det kan den klare på én opladning. I alt kan den kløve hele 16 meter 45-reglar, inden batteriet er fladt.

Rundsaven har en knap til fartpilot. Desværre gør placeringen under håndtaget, at den er lidt svær at komme til. Du skal bruge lillefingeren for at nå den.

Brugervenlig rundsav

AEG BKS18BL har ellers et meget brugervenligt design. Indstillingsskalaer og lignende er tydeligt afmærkede, og teksten er nem at se. Når du skal indstille savedybden, sidder der en arm på siden, som du klapper ud. En smart detaljer er, at armen fungerer omtrent som en momentnøgle. Den gør det lettere at spænde den godt til, og samtidig klikker den over, når tilspændingen er maksimal. På den måde risikerer du ikke et overspænde og beskadige materialet.

Når du skal indstille vinklen, som du vil save i, så har du faste klikpositioner på de store skalaer. Det opdager vi efterhånden er virkelig praktisk. Skal du save i eksempelvis 30 grader, så mærker du med det samme, at du har ramt det rigtige gradtal. Mellem de faste, større skalaer, kører det helt trinløst, så der må du kontrollere indstillingsskalaen mere nøje.

Nemt klingeskift

Det er nemt at skifte klinge. BKS18BL har en lettilgængelig knap, og unbrakonøglen i håndtaget sidder synligt, uden at for den sags skyld forstyrre grebet, når du arbejder med maskinen.

Håndtaget giver for resten et godt greb. Det er belagt med gummi og en smule skråtstillet, formodentlig for at forbedre ergonomien. Det gør håndtaget mere behageligt at holde i for højrehåndende, mens det bliver stik modsat for venstrehåndede. Derimod kan startspærren nås fra både højre og venstre side.

En funktionsrig rundsav

Vi kan rigtig godt lide, hvor tydeligt BKS18BL viser os, at den er klar til at starte arbejdet. Det er nok at skubbe til den, så tændes lamperne på den. Funktionen får rundsaven til at virke mere luksuriøs, mens den rent praktisk indikerer, om der er batterikapacitet eller ej.

Batteriet sider lettilgængeligt

Batteriet er også gummibeklædt, så der er mindre risiko for at udstående detaljer (som knapper og lignende) kommer til skade, når du tager batteriet ud. Batteriindikatoren lader desværre til at være forkert indstillet på vores eksemplar. Batteriet holder til der stadig er to lamper, som lyser - selvom batteriet faktisk er kørt helt fladt. Batteritiden er dog godkendt, så det er nok nærmere en fejl på indikatoren på netop vores eksemplar end på selve batteriet.

Byggekvaliteten virker stabil, og rundsaven er både velbalanceret og godt vibrationsdæmpet i hånden. Klingebeskyttelsen er af plastik, men alligevel opleves den gedigen og tyk. Saven skiller sig godt af med spåner, og du kan desuden tilkoble en støvsuger.

Konklusion på test af rundsav AEG BKS18BL

BKS18BL er en rundsav, der leverer masser af kraft og har på trods af dette en godkendt batteritid. Den henvender sig til dig, som vil have frihed uden at blive begrænset af ledninger - uden at skulle gå på kompromis med ydeevnen.

Meget kraftfuldafbalanceretlet at justere højdenforudindstillede positioner til gradtal
Utydelig batteriindikator

3. Bosch Professional GKS 55+ GCE

Kraftfuld rundsav med stor savedybde

Type: Nettilsluttet Effekt: 1.350 W Lydniveau: 93,3 dB (målt) Savklinge: 165 mm bred, 1,7 mm tyk, 24 tænder Ledningslængde: 3,8 m (målt) Skæredybdeinterval ved 90°: 0-63 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-48 mm Vægt: 3,9 kg Belysning: Nej Øvrigt: Omdrejningstaljustering, savklinge medfølger Brugsanvisning: (PDF)

Bosch GKS 55+ GCE Professional

Bosch Professional GKS 55+ GCE er en rendyrket rundsav, der samtidig er alsidig nok til at egne sig til både at afkorte byggeplader, og til at lave køkken samt finere arbejde i værkstedet. Du får helt enkelt masser af maskine for pengene.

Byggekvaliteten er høj

Rundsaven er både stabil og let at fremføre, den virker hverken tung eller klodset. Parallelanslaget sidder ret langt fremme, hvilket gør det nem at ramme rigtigt på det, der skal afkortes eller kløves.

Selve anslaget kan være lidt svært at komme til, da det ikke sidder så godt, og det virker plastikagtigt, når vi vrider det til. Men alle andre betjeningsknapper er lettilgængelige. Der medfølger også en styreskinne, så du kan save perfekt lige plader.

Hvis vi skal klage over noget, så er det, at ledningen kunne lave været blødere og mere føjelig.

Tilpas greb og mulighed for indstillinger

Selve håndtaget på GKS 55+ giver et godt greb, det er gummibeklædt og har en tilpas størrelse. Desuden er der et ekstra greb, hvis du vil kunne holde den med begge hænder. Med tanke på prisklassen havde vi kunne ønske, at den havde laser eller belysning. Men vi sætter pris på, at det er muligt at indstille motorstyrken ved hjælp af en omdrejningstaljustering med seks trin.

Vi er også glade for den rigtig store savedybde. GKS 55+ har en høj ydeevne – den knokler godt uden at brokke sig i alle de test, vi udsætter den for.

Konklusion på test af rundsav Bosch GKS 55+ GCE

Samlet set er den en reel rundsav for professionelle, som dog har en lidt høj pris i forhold til det, du får for pengene.

Kraftfuld god savedybdegod præcisionomdrejningstaljustering
Stiv ledning ingen belysning

4. Ryobi R18CS

Batteridrevet allroundsav med både kraft og ergonomi nok til gør-det-selv

Type: Batteri Spænding: 18 volt Batterikapacitet: 5 Ah Lydniveau: 84,8 dB (målt) Savklinge: 165 mm Klingehul: 16 mm Skæredybdeinterval ved 90°: 52 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 36 mm Vægt: 2,4 kg Batteriindikator: Ja Øvrigt: Justerbar støvudsugning Brugsanvisning: (PDF)

Ryobi R18CS-0 ONE+ Solo

Ryobi R18CS er en god og effektiv batteridrevet rundsav på grund af dens gode kombination af kraft og ergonomi. Den har det, vi forventer af en 18-volts rundsav i lavprisklassen. Den er behagelig at holde, let at indstille, og kan klare alt fra lettere afkortning til at kløve relativt tykt træ.

For hobbysnedkeren det en god allroundmaskine. Du kan både afkorte reglar og kløve planker til vinkler, når du eksempelvis bygger terrasse.

Seriøse kræfter i 45 minutter

Batterilevetiden er, nok på grund af ydeevnen, noget kortere (i ubelastet tilstand) end hos flere af konkurrenterne. Trods en stor batterikapacitet er batterilevetiden kun 45 minutter ubelastet. Det er ikke vildt dårligt, men klart under middel.
På den anden side er driftstiden desto bedre ved hårde opgaver, fordi den har kræfter til dem på en helt anden måde. Eksempelvis kan den kløve hele 7,5 meter let fugtig 45-reglar, inden batteriet dør. Flere konkurrenter når blot en halv meter ind i sådan en reglar, inden batteriet er fladt.

Batteriindikatoren på maskinen holder fuldstændig styr på batteriets status. Parallelanslaget er stabilt, og højdeindstillingen er nem at komme til at justere.

Vi mangler lys, men rundsaven føles kraftig og stabil, når du tager fat i den, og den leverer godt i forhold til prisklassen.

Konklusion på test af rundsav Ryobi R18CS

Er du ude efter en batteridrevet rundsav, der kan klare en bred vifte af arbejdsopgaver, så er denne model noget for dig. Men det er en god ide at købe et ekstra batteri at skifte med.

Kraftfuld af at være en batterimodellækkert grebbalanceret
Relativt kort driftstid ved let belastningintet lys

5. Bosch UniversalCirc 12

Lille og let til finere snedkerarbejde til hobbybrug.

Type: Batteri Spænding: 12 volt Batterikapacitet: 2,5 Ah Batteritid: 26 min ubelastet med 2,5 Ah, 10,4 min/Ah Lydniveau: 63,5 dB (målt) Savklinge: 85 mm Skæredybdeinterval ved 90°: 0-26 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-17 mm Batteriindikator: Nej Vægt: 1,5 kg (målt) Belysning: Ja Øvrigt: Parallelanslag Brugsanvisning: PDF

Bosch UniversalCirc 12 Solo

Bosch UniversalCirc 12 er en rigtig lille og fin rundsav. Hvis man kan kalde en rundsav for nuttet, så beskriver det den på en prik. I forhold til størrelsen har den alligevel en helt okay ydeevne.

Det er, som navnet antyder, en 12-voltsmaskine. Og det er tilstrækkeligt, hvis du kun skal skære et bræt ud eller kappe tyndere plader som finér eller lignende – altså småopgaver.

Holder du dig inden for rundsavens begrænsninger på ydeevnen, så er batteritiden rigtig god. Den kan for eksempel kløve 22-millimetersbrædder med godkendt resultat. Men prøver du at kløve en 45-reglar, så mister batteriet strøm fra fuldt til fladt på kun 2,6 meter.

Den praktiske størrelse gør den både let at håndtere på arbejdsemnet og nem at opbevare mellem hobbyprojekterne.

Desværre er UniversalCirc 12 ikke særlig godt balanceret. Vibrationerne, som opstår under brug, er desuden ret kraftige, og det bliver belastende i længden. En anden ulempe er, at den ikke har en batteriindikator.

Støver ikke ret meget

Bosch UniversalCirc 12 er støjsvag. I forhold til at det er en rundsav, og hvor meget de plejer at larme, vil vi oven i købet klassificere den som ekstremt støjsvag. Det er endnu et plus, hvis man primært pusler med mindre hobbyprojekter.

Rundsaven har også god belysning, så du kan se, hvor du saver - selv i mørkere omgivelser. Håndtaget er gummieret.

UniversalCirc 12 har ikke støvsugerudtag

Det støver faktisk heller ikke ret meget, når du bruger den. Den saver så "langsomt" og fint, at det meste lægger sig direkte på emnet.

Indstillingen for savedybde er en almindelig vingemøtrik af plastik, og det samme gælder vinkelindstillingen. Det fungerer udmærket. Skal man derimod sætte parallelanslaget på, er det nødvendigt med en unbrakonøgle. Den medfølger, men det er lidt dårligt, at der ikke er en vingemøtrik til denne funktion. Det havde været lettere med en værktøjsløs konstruktion.

Konklusion

Bosch UniversalCirc 12 er velegnet, hvis du laver finere snedkerarbejde på hobbyplan. Målgruppen er nok ret begrænset, fordi den ikke har kræfter til større renoveringsprojekter. Men til at kappe små plader og lignende til at lave mindre møbler, her fungerer den udmærket.

Superpraktisk størrelsestøjsvaggod ydeevne i forhold til størrelsengiver fine snitmange funktioner
Belastende vibrationerparallelanslag kræver værktøjmangler batteriindikator

6. Ryobi R18CS7

Stærk rundsav med lys. God når du ikke har alt travlt

Type: Batteri Spænding: 18 volt Batterikapacitet: 4.0 Ah Batteritid: 35 min ubelastet med 4,0 Ah, 8,75 min/Ah Lydniveau: 77,5 dB (målt) Savklinge: 184 mm Klingehul: 16 mm Skæredybdeinterval ved 90°: 0-60 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-44 mm Batteriindikator: Ja Belysning: Ja Øvrigt: Parallelanslag Brugsanvisning: PDF

Ryobi R18CS7-0 Solo

Ryobi R18CS7 er en ret stærk rundsav med en god lampe, så du kan se, hvor du saver - også i svagt lys. Både savedybden og savevinklen er stor, så du kan save i det meste. Det er således intet problem at kløve reglar eller kappe tykkere plader.

Desværre slår rundsaven alt for nemt fra, selvom der stadig er strøm på batteriet. Motoren slår fra, så snart vi begynder med normalt tempo i emnet, og vi skal trykke en gang mere, før den starter igen. Med tiden bliver det en ret irriterende funktion. Det er meget muligt, at funktionen skal minimere risikoen for motorskader, men vi hører ikke engang, at motoren begynder at være presset, før den slår fra. Dette sker desuden mere og mere, efterhånden som batteriet bliver brugt.

Ikke klassens bedste, men alligevel god

Derudover er det en god rundsav. Maskinens tyngdepunkt gør, at den ligger godt på emnet, når du saver. Samtidig har du har et stabilt greb om saven, når du løfter den. Håndtaget er gummieret, og saven er godt balanceret, så vi oplever ikke større problemer med vibrationer.

Parallelanslaget er nemt at sætte på

Saven har også startspærre, der er nem at nå for både højre- og venstrehåndede. Det er nemt at skifte klinge med den medfølgende unbrakonøgle, som desuden har en dedikeret plads på maskinen.

Indstillingsskalaen for savedybde kunne dog godt have været mere synlig. Den grå skala forsvinder lidt mod baggrunden - især når du har brugt R18CS7 et stykke tid, og den er blevet støvet. Pilen gemmer sig også lidt mellem klingen og maskinen. Når skalaen er i den lave ende, og så er det svært at se, hvad pilen helt præcist peger på.

Indstillingen for grader er også lidt svær at tyde, når saven bliver støvet. En god funktion er derimod, at skruen følger med, når du indstiller gradtal, og så kan du også flytte skruen, så du bedre kan se skalaen.

Konklusion på test af rundsav Ryobi R18CS7

Ryobi R18CS7 leverer et godt resultat, så længe du ikke har travlt og kun kører derudaf i et mageligt tempo.

Ret kraftfuldgodt balanceretbrugervenlig konstruktion
Lidt utydelige indstillingsskalaerhypersensitiv overbelastningssikring

7. Dewalt DWE550

Kraftfuld rundsav med ledning. Bedst til grovere opgaver

Type: Nettilsluttet Effekt: 1.200 W Lydniveau: 93,3 dB (målt) Savklinge: 165 mm bred, 1,65 mm tyk, 24 tænder Klingehul: 20 mm Ledningslængde: 4 m (målt) Skæredybdeinterval ved 90°: 55 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 35 mm Vægt: 3,6 kg Belysning: Nej Øvrigt: Støvudsugning, åben klingebeskyttelse, blæsefunktion der renser sigtelinjen Brugsanvisning: (PDF)

Dewalt DWE550-QS

Dewalt DWE550 er en kraftfuld rundsav, der gør sig arbejde uden at klage. Den tygger sig igennem alt, hvad vi udsætter den for – lige fra at kløve tykke reglar og facadepaneler til at afkorte brædder og plader.

Bortset fra kraften virker den dog ikke særlig eksklusiv i forhold til prisen. Den mangler ekstrafunktioner som for eksempel belysning.

Ergonomien

Grebet er af hård plast uden gummibeklædning, hvilket virker glat og billigt. Knapper og indstillingsmuligheder sidder en anelse trangt. DWE550 føles mere som en enkel arbejdshest end en maskine til finere arbejde.

Stabil konstruktion, der egner sig til grove opgaver

Til forskel fra flere af konkurrenterne kræver det en topnøgle i stedet for unbrakonøgle at skifte klinge, og toppen har ikke en fast plads på maskinen mellem skiftene. Derimod sidder motorsikringen godt. Den er af metal og er nem at indstille.

Parallelanslaget er også stabilt, selvom det også sidder lidt trangt. Hele rundsaven føles også velbalanceret. Man mærker dog tydeligt, at dette er en rendyrket rundsav med masser af kraft, men med begrænset alsidighed.

Konklusion på test af rundsav Dewalt DWE550

Vi ville ønske, at de havde gjort lidt mere ud af maskinens byggekvalitet og funktioner for at få det til at rime bedre med prisen. DWE550 egner sig bedst til grovere opgaver som at afkorte byggeplader, men dårligere til de opgaver, der kræver præcision - såsom eksempelvis at lave køkken.

Meget kraftstabilt parallelanslag
Glat grebknapperne sidder meget tæt

8. Bosch GKS 18V-57 Professional

God ergonomi - men til en høj pris. Bedst til dig med andet "blå Bosch" på batteri

Type: Batteri Spænding: 18 volt Batterikapacitet: 5,0 Ah Batteritid: 30 min ubelastet, 6 min/Ah Lydniveau: 84,7 dB (målt) Savklinge: 165 mm (klingehul 20 mm) Skæredybdeinterval ved 90°: 0-57 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-39 mm Batteriindikator: Ja Vægt: 4,0 kg (målt) Belysning: Ja Øvrigt: Anslag medfølger

Bosch GKS 18V-57 Professional Solo

Bosch GKS 18V-57 Professional er en ret standard rundsav i Bosch' blå serie.

Den har lækkert gummierede håndtag og en unbrakonøgle, så du hurtigt kan skifte klinge. Unbrakonøglen sidder tilpas godt fast i håndtaget. Nøglen går ikke løs, når vi belaster maskinen, og den er heller ikke svær at tage ud. Du har også en rød knap, der låser klingen, når du skal skifte den, hvilket er rigtig praktisk.

Højdeindstillingen er bare en knap, som du løfter, derefter kan du trække bordet op og ned. Dette er også meget nemt og enkelt klaret.

Hjulene til justering, hvis du skal save sidelæns, er nemme at komme til, og de har en god låseanordning.

En mellemting

GKS 18V-57 Professional har en svag ydeevne sammenlignet med de batteridrevne modeller til en sammenlignelig pris. Rundsaven saver ikke så hurtigt, og batteritiden på 15-20 minutter er mindre end forventet for en maskine i Bosch' blå serie. Når vi kører ydelsestesten, når vi 8,7 meter ind i en 45-reglar, hvilket kun lige er godkendt sammenlignet med konkurrenter i samme prisklasse.

Batteriet fastgøres oppefra. Det gør, at du ikke kan se batteriindikatoren, mens du saver, så du er nødt til at vende bunden i vejret på saven for at se, om det snart er tid til opladning eller batteriskift.

Svag belysning

GKS 18V-57 er udstyret med LED-belysning, men den er meget svag i forhold til konkurrenternes modeller, også i forhold til flere andre modeller fra Bosch. Den er faktisk ikke til ret meget gavn.

Konklusion på test af rundsav Bosch GKS 18V-57 Professional

Bosch GKS 18V-57 Professional er velegnet, hvis du i forvejen har elværktøj fra Bosch' blå 18-voltsserie, så du har batterier at skifte med - for det får du tydeligvis brug for.

Saven er dog let at anvende og ergonomisk udformet, men den er alt for standard i forhold til prisen.

Ret velbalanceretlækkert håndtaglet at indstille
Dårlig LED-lampekunne have haft bedre ydeevneret kort batteritid

9. Bosch PKS 18 Li

Kompakt, let og sikker. Ret svag ydeevne

Type: Batteri Spænding: 18 volt Batterikapacitet: 2,5 Ah Lydniveau: 85,1 dB (målt) Savklinge: 150 mm Klingehul: 26 mm Skæredybdeinterval ved 90°: 0-45 mm Skæredybdeinterval ved 45°: 0-36 mm Vægt: 2,6 kg Batteriindikator: Nej Belysning: Nej Øvrigt: Passkive foran, hurtigstop, parallelanslag Brugsanvisning: (PDF)

Bosch PKS 18 LI Solo

Bosch PKS 18 Li er en kompakt, let og derfor smidig rundsav med to rigtig gode funktioner.

 • Den første gode funktion er hurtigstoppet, som får klingen til at standse med det samme, når du slipper knappen, hvilket er meget godt set fra et sikkerhedssynspunkt.
 • Den anden er passkiven foran, som gør, at du nemt og hurtigt kan se, hvor du skal begynde at save. Den kommer som kaldet og anvendes flittigt.

Nem indstilling af højde

Derimod synes vi ikke om, at maskinens konstruktion føles så tynd. Rundsaven bliver desuden lidt ustabil, når vi reducerer klingedybden, så den kun tager en smule fat, der opstår et slip mellem bordet og saven. Det er imidlertid enkelt at indstille højden, da du nemt kan komme til stilleskruen.

Det er også nemt at indstille parallelanslaget og at håndtere klingebeskyttelsen. Selv klingeskift foregår smidigt, selvom vi gerne havde set, at knappen til at låse klingen havde været større og siddet bedre.

Kraftig? Aaarh...

Bosch omtaler PKS 18 Li som en kraftfuld rundsav, men der har vi en anden opfattelse.
Den er tilstrækkelig, hvis du bare skal afkorte nogle reglar og en tyndere plade i ny og næ. Men skal du kløve reglar eller bygge en terrasse, så får du brug for mere ydeevne.

Når vi eksempelvis prøver at kløve en let fugtig 45-reglar på langs, dør maskinen fuldstændig en halv meter ind i reglar'en – batteriet går fra fuldt til fladt på denne ene opgave. Den kan heller ikke kløve et 22-millimeter panel.

Ubelastet har PKS 18 Li derimod en okay batterilevetid på 45 minutter. Det siger os, at denne batteridrevne rundsav er i orden til lette opgaver, men desværre ikke er noget for hobbysnedkeren. Det er synd, da den samtidig har et lækkert, gummibeklædt greb og en handy størrelse.

Brugervenligt designhøj sikkerhed godt greb
Spinkeltynd konstruktion ustabil ved lavt dybdeindstilling

10. Greenworks G24CS

Lækkert håndtag og velegnet, hvis du har flere andet værktøj fra Greenworks

Type: Batteri Spænding: 24 volt Batterikapacitet: 5,0 Ah Batteritid: 41 min ubelastet med 5,0 Ah, 8,2 min/Ah Lydniveau: 92,2 dB (målt) Savklinge: 165 mm Skæredybdeinterval ved 90°: 0-54 mm Batteriindikator: Ja Vægt: 3276 g (målt) Belysning: Ja

Greenworks G24CS er en 24-volts rundsav med gummieret greb, som gør den behagelig at holde i. Byggekvaliteten føles bestemt godkendt i forhold til prisen. Alle knapper har god respons, og både plastik- og metaldele er gedigne.

Ydeevnen lader dog en del tilbage at ønske. Det er ikke denne batterirundsav, du skal anskaffe, hvis du skal kløve og kappe store plader og reglar, det magter den ganske enkelt ikke.

God til mindre opgaver

Når vi udsætter den for hårde prøver som at kløve en 45-reglar, begynder den at give op efter 2,5 meter. Den dør helt efter cirka 4,8 meter. Derimod er denne maskine fin, hvis du skal bruge den til at kunne afkorte mindre reglar i en fart, og du har andet værktøj fra samme producent, hvis batterier kan bruges til den.

Savklingen roterer 40 minutter ubelastet, men sagtner farten efter cirka halvdelen af tiden. Når det er tid til opladning, skal du vente, for hvis batteriet er varmt (som når du lige har savet), så begynder det ikke at lade med det samme, det skal først køle af et stykke tid. Hvis det er for koldt udenfor, omkring frysepunktet, oplader det heller ikke. Men under normale forhold lader den batteriet op på omkring en time.

Batteriet er lidt besværligt at tage ud. Palen går ikke helt ned i bunden, der er en millimeters penge tilbage, så man skal være ret hårdhændet for at få det ud.

Supplement i værktøjskassen

G24CS sender ikke ret meget savsmuld bagud - i hvert fald ikke så meget som den burde. Det meste lægger sig, hvor du skal save. Derimod er vi glade for, at den har belysning foran.

Vægtfordelingen i saven giver lidt ubalance til klingesiden. Skal du save med én hånd, skal du holde imod og styre den ind, for ellers kommer den let til at trække mod højre.

Der medfølger en lille unbrakonøgle, så man kan løsne klingen, og en modholderknap til at få klingen af, når den skal skiftes. Derimod medfølger der ikke noget parallelanslag.

Konklusion på test af rundsav Greenworks G24CS

Denne rundsav er fin, hvis du skal afkorte et par reglar og andre småting i ny og næ. Men det er ikke den rette sav til større byggeprojekter.

God byggekvalitetlet at justerebekvemt håndtag
Svag ydeevnelangsomt batteriubalanceret

Mere om rundsave

Rundsaven er et kraftfuldt elværktøj. Med den kan du hurtigt både afkorte samt kløve plader og reglar på alle ledder. En rundsav er et af de elværktøjer, der oftest findes som basisværktøj i boligejerens maskinsamling. Sammen med skruetrækkeren, stiksaven og slibemaskinen har du et arsenal af elværktøj, der kan klare grundlæggende renoveringsopgaver.

Vælg den rette type af rundsav

Hvilken rundsav du skal vælge, afhænger af, hvad du har tænkt dig at bruge den til. Skal du bare afkorte reglar ind imellem, eller vil du også kunne kløve tykkere materialer på langs? Dette stiller forskellige krav til, hvor kraftfuld din rundsav skal være, og dermed hvordan den bør være konstrueret.

Rundsave fås i to varianter

Batteridrevne og nettilsluttede (med ledning til 230V stikkontakt).
De batteridrevne har den fordel, at du slipper for besværet med forlængerledninger og kabler, der begrænser og er i vejen. Dette kan være en stor fordel. Rundsave til 230 volt har tæt på ubegrænset drifttid. Her slipper du for at skulle huske at have opladede batterier klar, hvilket egentlig ikke behøver at være et problem, hvis du har flere slags elværktøj fra samme producent.

I dag har de fleste producenter batterisystemer, hvor forskellige produkter fra samme producent kan benytte det samme batteri, så man dermed kan dele mellem flere maskiner. Batteridrevne rundsave er et segment, der vokser hurtigt, da prisen på kraftfulde batterier de senere år er styrtdykket og fortsætter med at gøre det.

Takket være denne positive udvikling bliver de batteridrevne rundsave stadig mere attraktive og kraftfulde år for år. Men vores test viser imidlertid, at driftstiden stadig lader en del tilbage at ønske hos flere af de batteridrevne modeller. Det viser sig tydeligt, når du eksempelvis skal kløve tykke reglar. Så overvej nøje, hvad du har behov for, inden du bestemmer dig.

Når du vælger rundsav, bør du også være opmærksom på savedybden, både i 90 graders vinkel og lavere. Jo større savedybde, desto tykkere materiale kan du save dig igennem. Desuden kan du mindske savedybden, når du ikke vil have rundsaven til at gå hele vejen igennem, men kun vil save en fure.

Det er godt, hvis rundsaven har en kløvekniv, da den gør, at klingen ikke risikerer at blive klemt fast, når du kløver plader og reglar. Hvis savklingen bliver klemt fast, kan saven blive kastet tilbage. Det udgør naturligvis en sikkerhedsrisiko, men det kan også beskadige materialet, som du arbejder i.

Det er også godt, hvis rundsaven har støvudsugning, da det gør det muligt at tilslutte en grovstøvsuger. På den måde slipper du for en hel del af det støv, der opstår, når du saver. Skal du save indendørs, er det ekstra vigtigt, da du får et bedre arbejdsmiljø. Byggestøv er desuden meget besværligt at slippe af med efter et renoveringsprojekt. Det trænger let ind i hjørner og kroge, hvor det er svært at komme til at støvsuge.

Rundsaven anvendes som sagt til at afkorte og kløve træ. Men hvis du også vil kunne begynde med at save midt i en plade, for eksempel for at lave et hul til en køkkenvask, så er det i stedet en dyksav eller en stiksav, som du bør købe. Der fås dog rundsave med dyksavsfunktion. Så køber du et kit til rundsaven, som giver dig udvidet funktionalitet.

På grund af rundsavens udformning vil du dog ikke kunne komme lige så tæt på forhindringer, såsom en væg, som du kan med en rendyrket dyksav. Du vil derimod kunne begynde at save midt i en plade. Det er kun visse modeller som denne slags skinner fås til, så husk det, når du vælger rundsav.

Andre praktiske funktioner er motorbremsen. Den beskytter motoren mod skader, hvis rundsaven skal arbejde med meget tunge opgaver. Bremsen vil da reducere omdrejningstallet eller slukke helt som en sikkerhedsforanstaltning. Styreskinner hjælper dig med at holde rundsaven nøjagtig lige over materialet.

Laser er også nyttigt. En velplaceret laserstråle gør, at du nemt kan følge linjen, som du har tegnet på træet. Garantien er selvfølgelig også et vigtigt punkt, som du helt klart bør undersøge og tage højde for ved købet.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os