1. Start
 2. Guides

Opdateret  

Hvilken solcreme er bedst?

Lea Sefeld

Solcreme er mange ting - der fås for eksempel solcreme til ansigt, kroppen og læberne. Men solbeskyttelse findes også i mange former. Du kan få solcreme, solstift, mousse, sololie og solspray.. for bare at nævne nogle. Derfor kan det være svært at vide, hvilken solcreme, der er bedst? Vi vil med den her guide gerne hjælpe dig med at finde den bedste solcreme til dig.

Mand viser sin bedste solcreme frem

Invester i en særlig solcreme til ansigtet

Solcreme til ansigtet, er ikke bare en smart idé til at sælge mere solcreme. Huden i ansigtet er anderledes end huden på kroppen. Og der er faktisk en række fordele ved at købe en solcreme specielt til ansigtet, selvom den er dyrere.

 1. Solcreme til ansigtet har ofte en konsistens, der er nemmere for huden i ansigtet at absorbere. Det gør cremen lettere at påføre, og cremen føles derfor mindre tung og fedtet på huden.

 2. Solcreme til ansigtet kan være mere skånsom for huden og tilstopper ikke porerne på samme måde, hvilket mindsker problemer med for eksempel acne. Nogle ingredienser i solcreme til kroppen kan også irritere ansigtshuden, især hvis du har følsom hud, lider af eksem eller rosacea.

 3. Mange solcremer til ansigtet indeholder antioxidanter og andre anti-aging ingredienser, der kan reducere synlige tegn på aldring i ansigtet, såsom fine linjer og rynker.

 4. Nogle solcremer til ansigtet kan fungere som makeup primer og samtidig beskytte mod solskader.

Solbeskyttelse til læberne er også vigtig

Opholder du dig udendørs mange timer i løbet af en dag i sommerperioden, så kender du følelsen af udtørrede og sprukne læber. Læberne er nemlig en ret sårbar del af kroppen, som hurtigt kan blive solskoldede. Derfor er det altid godt at huske læbepomade med solbeskyttelse, når du opholder dig i solen i længere tid,

 1. Solbeskyttelse til læberne beskytter mod tørre og sprukne læber, samtidig med at læberne tilføres fugt, og dermed forbliver bløde og glatte.

 2. Nogle læbepomader med solfaktor indeholder også anti-aging egenskaber, der kan afhjælpe synlige aldringstegn ved læberne, for eksempel linjer og rynker.

Husk, solcremen til kroppen

Solcremen til kroppen er den vi alle kender. Ofte forbinder vi solcreme til kroppen med den hvide klistrede creme, der fedter godt på huden og kan være svær at få til at absorbere.

Og det er da også vores erfaring, at hvis man har fået fat i en solcreme, der er klæbrig, så er man ikke ligeså god til at huske bruge den. Derfor er det så vigtigt at finde den solcreme, der fungerer bedst for dig.

Men der er sket meget med den klassiske solcreme til kroppen - og der findes ikke længere "bare" den almindelig creme eller lotion. Der findes også sololier, sol-mousser og solspray.

Mand bruger solcreme spray på sin skulder

Solspray - perfekt til dig med fedtet hud

Solcreme i sprayform er nem at påføre og spredes jævnt på huden. Det er for eksempel smart til ryggen eller andre steder, der er svære at nå.

Mange solspray er vandafvisende, og er derfor perfekte til brug ved poolen eller på stranden. Men også hvis du dyrker udendørs sport, eller anden aktivitet, der får dig til at svede meget.

Det kan dog være svært at dossere den rigtige mængde solcreme. Du skal derfor være ekstra opmærksom på det, når du bruger solspray.

Har du fedtet hud, kan spray være et godt alternativ til en fed solcreme, da den lettere absorberes i huden.

Solmousse - mindre klæbrig og god til børn

Mousse solbeskyttelse er hurtigt absorberende, hvilket betyder, at den ikke efterlader en fedtet eller klæbrig følelse på huden.

Solcreme i mousseform er velegnet til følsom hud, da den er let og irriterer ikke huden. Mousse-formlen indeholder normalt også færre ingredienser end andre solcremer, hvilket kan reducere risikoen for hudirritation eller allergiske reaktioner.

Solmousse og solspray kan i nogle tilfælde være sæligt godt til børn, i den forstand at det ikke tager længe at få dækket kroppen med solbeskyttelse og at det absorberer hurtigt - hvilket giver glade børn, der hurtigt kan komme ud at lege igen. Læs mere om solcreme til børn her og om UV-beskyttende tøj til børn her.

Sololie - fugtgivende og glat hudtone

Har du også set de glinsende sololier og tænkt - hvad mon de gør godt for?

Nogle typer sololier indeholder fugtgivende ingredienser, som kan hjælpe med at holde huden hydreret og blød i solen. Sololie er, ligesom mousse og spray, nemt at påføre på huden og fordele jævnt. Olien kan være med til at give en glat og jævn hudoverflade, hvilket kan resultere i en mere glat hudtone.

Sololie har nogle gange lavere SPF-niveau end andre former for solcreme, så det skal du være ekstra opmærksom på, da det kan føre til solskoldning og andre former for hudskade.

Sololie er ikke godt til dig med hudproblemer og fedtet hud, da det kan tilstoppe porerne, hvilket kan føre til acne.

Husk at tjekke UV-indekset og vælge den rigtige SPF

Det er ikke kun vigtigt at have solcreme på, det er også vigtigt at vælge den rigtige beskyttelse. Derfor skal du altid tjekke om solfaktoren er høj nok i forhold til vejret og din hudtype.

Der findes forskellige apps og test du kan bruge til det formål. Du kan blandt andet lære mere hos Kræftens Bekæmpelse.

Vi har også skrevet en guide om, hvordan solcreme virker og hvordan du bruger solcreme bedst.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os