Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Buskrydder: 6 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 18.03.2019

Vi har testet buskryddere og udpeger Stihl FS 55 til bedst i test. Den er brugervenlig, har god balance og passer godt, hvis du mest har buske og ukrudt at holde styr på. Er du ude efter en buskrydder, der også skal kunne fælde træer, er Stiga SBC 226 JD er rigtig godt valg. Den bliver bedste lavprisvalg takket være sin lange driftstid og styrke.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden. Vi har testet buskryddere i forskellige miljøer med forskellige vegetationstyper. Vi har eksempelvis kørt dem på marker med luftigt stående ukrudt, i tæt vegetation og buskads og i højt græs og siv i og langs med grøftekanter.

Buskrydderne er brugt en hel arbejdsgang i alle tilfælde. Det indebærer, at vi har fyldt tanken helt op og derefter kørt dem, indtil benzinen er brugt op. Efter hver brug har vi skiftet klinge/tråd, inden næste gang - dels for at vurdere, hvordan de klarer forskellige arbejdsopgaver med forskelligt værktøj, men også for at se, hvor nemt det er at skifte. Vi har vurderet driftstiden og fokuserer en del på den i testen, fordi tidseffektiviteten også påvirkes af teknikken og farten hos brugeren af buskrydderen.

Følgende aspekter ved buskrydderne har vi kigget ekstra nøje på:

  • Ydeevne
    Hvor kraftfuld er den? Hvilke arbejdsopgaver kan den klare? Hvor går grænsen for hver buskrydders kapacitet? Hvor hurtigt arbejder den?

  • Ergonomi
    Har buskrydderen god balance? Er den nem at styre under brugen? Aflaster selen kroppen på en god måde?

  • Driftstid
    Hvor brændstofeffektiv er buskrydderen? Hvor længe kan du køre på en tank?

Vi har også medtaget faktorer som lydniveau, tilbehør og byggekvalitet. Samtlige aspekter er derefter vægtet i forhold til prisen på buskrydderen for at kunne give en retfærdig karakter.

Bedst i test

Stihl FS 55

Til pas stærk til en stor grund med besværligt ukrudt

Kraftkilde: Benzin Cylindervolumen: 27,2 cc Tråddiameter: 2,4 mm Klippebredde: 42 cm Vægt: 4,9 kg Tankvolumen: 0,33 L Andet: Halvautomatisk trådfødning, AutoCut C 26-2 Brugsanvisning: PDF

Stihl FS 55 er en ret let "ryddesav" i en praktisk størrelse. Stihl kalder den for en græstrimmer, men med tanke på, at den er udstyret med en klinge, fungerer den også glimrende som ryddesav. Faktisk klarer den sig bedst som ryddesav. Med kratklingen på, kan du uden problemer rydde trælignende ukrudt, så med tanke på prisen får du masser af kraft for pengene. Der findes bedre egnede modeller, hvis du skal bruge din ryddesav til tunge opgaver, eksempelvis grovere krat med en stammediameter over 3-4 centimeter. Har du derimod en mark fuld af ukrudt, store buske med kraftig stængel eller mindre, trælignende ukrudt, er FS 55 overlegen. Riggen er let at indstille og passer til både høj og lav. Alle knapper og greb sidder tydeligt placeret og er godt afmærkede, så ryddesaven er nem at blive fortrolig med. Stihl FS 55 er også relativt brændstofbesparende. Selvom der ikke er plads til ret meget i tanken, kan vi rydde i hårdt terræn i lige over 50 minutter på en tank. Det kræver højst 2-3 træk i snoren at starte FS 55, selv ved sæsonens første start. Lydniveauet er normalt, men profilen lidt aggressiv – det er bedst at bruge høreværn.

FS55 rydder godt med både klinge og trådspole. Spolen holder også længe i hårdt terræn, og giver en god arbejdsbredde, så arbejdet bliver klaret hurtigt. Selen er en enkeltsele, men behageligt polstret og tilstrækkelig i forhold til vægt og balance. FS 55 er både brugervenlig og gennemtænkt, og den egner sig bedst, hvis du har masser af kraftigt ukrudt på grunden. Skal du bara rydde almindeligt græs, er den overdimensioneret, og så er du bedre tjent med en batteridrevet græstrimmer. Skal du rydde svært gennemtrængeligt terræn, såsom ungskov, er den underdimensioneret. Hvis du ligger imellem disse yderligheder, er den derimod et udmærket valg. Den rydder meget tidseffektivt.

God konstruktionpasser til både høj og lavtidseffektiv
Kan ikke klare træer
Bedste Lavprisvalg

Stiga SBC 226 JD

Prisgunstig og middelstærk ryddesav med lang driftstid

Kraftkilde: Benzin Cylindervolumen: 25,4 cc Tankvolumen: 0,65 L Tråddiameter: 2,4 mm Klippebredde: 43 cm Effekt: 0,7 kW Vægt: 7,2 kg Andet: Halvautomatisk trådfødning, græsklinge 3T (255)

Stiga SBC 226 JD er bedst i test, fordi den både er relativt stærk i forhold til prisen og har lang driftstid. Styrkemæssigt kan den klare en del af det krat, vi går til angreb på med klingen. Derimod mærker man, at det kniber med træagtig vegetation og i tæt, højt græs. Ryddesaven har såkaldt "easystart", men det er alligevel nødvendigt med 5-6 træk ved koldstart. Når den først er varm, er den derimod nem at starte. Monteringen går nemt, når du først har prøvet et par gange - der er tre dele, som skal skrues sammen i en bestemt rækkefølge. Det samme er tilfældet med trådrullen, som er stærk og relativt enkel at montere. Trådrullen er halvautomatisk og føres frem ved at trykke den mod jorden, hvilket fungerer fejlfrit.

Desværre medfølger der kun en enkeltsele, og det forringer brugeroplevelsen, fordi kroppen belastes ujævnt. Selen er heller ikke særlig godt polstret, samtidig med at ryddesaven er ret tung. Disse ulemper mærkes tydeligt, når du har gået med maskinen et stykke tid. Det er imidlertid nemt at koble selen af og på. En anden ulempe rent ergonomisk er, at gasknappen er stor og glat, samt at vibrationerne er markante. Efter et stykke tid kan disse faktorer være belastende for hånden. Driftstiden for en fuld tank vurderes til cirka 1 time og 20 minutter. Det er rigtig godt. Prisen er også et plus, og den kan forklare nogle af ulemperne såsom valget af sele. Med tanke på den lave pris er SBC 226 JD således et udmærket alternativ, hvis dit budget er begrænset.

Lang driftstidstærk
Uergonomisk seletung

Husqvarna 525 RX

Stærk buskrydder til både små og store projekter

Kraftkilde: Benzin Cylindervolumen: 25,4 cc Tråddiameter: 2,4 mm Klippbredde: 30 cm Effekt: 1 kW Vægt: 4,9 kg Andet: Trimmerhoved T35, halvautomatisk trådfødning, græsklinge Græs 255-4

Husqvarna 525 RX er en buskrydder, der er velegnet, hvis man skal bruge lidt mere kraft, men samtidig vil have en maskine, der er let at bære. Kraften kunne godt have været højere i forhold til prisen. Den kan sagtens klare både højt græs og velvokset krat, men når det er rigtig kraftigt, bliver det tungt. Som hobbymaskine der den dog imponerende. Den halvautomatiske trådfødning fungerer fejlfrit, du får mere tråd frem ved at trykke den mod jorden. Driftstiden med en fuld tank er cirka en time og ti minutter. Dette er glimrende i forhold til tankens volumen. Desuden kan vi godt lide, at den er så let at montere og komme i gang med.

525 RX er også brugervenlig, når du anvender den. Man forstår med det samme, hvordan tingene fungerer. Alle knapper sidder samlet, og det er problemfrit at foretage justeringer. Buskrydderen starter ved koldstart på 2-3 træk. Den er nem at slutte ved at trykke en stopknap frem, og den skifter derefter automatisk til en tilstand, hvor du kan starte den igen. Desværre medfølger der kun en enkeltsele, hvilket er lidt nærigt med tanke på prisen, men den sidder godt, og polstringen virker tilstrækkelig i forhold til vægten. Vi havde gerne set et betydelig bedre greb om håndtaget, som føles glat og giver et plasticagtigt indtryk. Derimod kan vi godt lide, at gassystemet er udformet, så den øverste knap er den største, i stedet for at det er den nederste som på mange andre maskiner. På den måde bliver det aldrig krævende at regulere kraften på buskrydderen. Når vi kigger på helheden, oplever vi dette som en prisgunstig buskrydder, hvis man har brug for en brændstoføkonomisk, kraftfuld maskine med lav vægt.

Kraftfuldgod driftstidvægten
Glatte håndtagenkeltsele

AL-KO BC 4125 II-S

Lavprisbuskrydder til lettere rydningsarbejde

Kraftkilde: Benzin Cylindervolumen: 32,6 cc Tankvolumen: 1 l Tråddiameter: 2,4 mm Klippbredde: 41 cm Vægt: 7,8 kg Andet: Halvautomatisk trådfødning

AL-KO BC 4125 II-S er en buskrydder, der egner sig bedst, hvis du skal rydde lettere vegetation såsom græs og krat, der ikke står alt for tæt. Ydeevnen er således som forventet i denne prisklasse. Det er en ret tung og voluminøs maskine at bære rundt på. Den virker ekstra tung, fordi du kun har en enkelt sele med ret lidt polstring i. Dette mærker man i skuldre og ryg, når man har ryddet i et stykke tid. Vi vurderer driftstiden for en tank til cirka 1 time og 15 minutter. Det er OK, men set i forhold til tankens volumen og buskrydderens ydeevne kunne vi godt have ønsket os lidt mere.

Vi er vilde med, at BC 4125 II-S har halvautomatisk trådfødning. Det gør det nemmere, når du bruger den i hårdt terræn, der slider meget på tråden, fordi du slipper for at stoppe op ind imellem for at trække mere tråd ud. Tråden holder godt under arbejdet. Grebet er også godt. Det er gummieret og mønstret, så du ikke mister grebet, og knapperne har en tilpas størrelse. Maskinens detaljer virker samtidig ret plasticagtige. Det virker som om, at AL-KO har foretaget nogle gode prioriteringer for at sænke prisen. Du får en buskrydder, der passer bedst til at trimme græs og fjerne ukrudt, med fin ergonomi og byggekvalitet samt en klart godkendt driftstid. Vi anbefaler dog, at du opgraderer til en bedre sele.

God til græstrimninggodt greb
Tungdårligt aflastende sele

Stihl FS 89

Buskrydder med god balance og god ergonomi

Kraftkilde: Benzin Cylindervolumen: 28,4 cc Tråddiameter: 2 mm Klippbredde: 42 cm Vægt: 5,8 kg Andet: Skæreværktøj AutoCut C 25-2, kratklinge ø 250/25

Stihls FS89 går under betegnelsen græstrimmer, men kan sagtens kategoriseres som en lettere buskrydder med tanke på ydeevnen. Den kan udstyres med klinge og har en såkaldt 4-mix-motor. Det angives at være en motor, som tager det bedste fra både totakts- og firetaktsmotorer: høj trækstyrke, højt vridningsmoment, lav udstødning og lavt støjniveau. I praksis betyder det, at du kan benytte almindelig olieblandet benzin og samtidig få en hurtig acceleration. Så længe græsset ikke er alt for højt og tykt, kan FS89 følge med. I tungere terræn må den derimod kæmpe hårdt og virker mere sløv. Trådfødningen er halvautomatisk, men fungerer ikke altid fejlfrit. Men plus for at det er muligt at trække tråden tilbage på rullen, hvis du kommer til at trække for meget ud.

Stihl har meget godt tilbehør og er til dels lykkedes rigtig godt med ergonomien. Med i pakken følger både beskyttelsesbriller og en sele med dobbelt skulderrem. Selen har tilpas med polstring og aflaster rigtig godt. Dette er helt afgjort en af de bedste seler, vi har testet. Buskrydderen virker også velbalanceret. Arbejdstiden fra fuld til tom tank bliver ikke tung, og vægten er jævnt fordelt på kroppen. Desværre er det gummierede greb meget glat, så bliver du varm eller fugtig, bliver det glat. Gasknapperne virker også en smule overdimensionerede. Benzinen i tanken rækker cirka en time og fem minutter. Det er godkendt, men så heller ikke mere med tanke på tankens store volumen. Det er nemt at skifte tråd og klinge. FS89 egner sig bedst til brugere, der oftest har brug for græstrimning, men af og til vil have mulighed for lettere brug af buskrydder. Prisen er derimod på niveau med stærkere buskryddere.

Meget god selekan rulle tråd tilbagelet at bruge i længere tid ad gangen
Høj prisglat greb

AL-KO Solo 154

Kraftfuld til hård rydning

Kraftkilde: Benzin Cylindervolumen: 54,2 cc Tråddiameter: 2,4 mm Klippbredde: 30 cm Vægt: 8 kg Støjniveau: 78,3 dB (målt) Andet: Hurtiglås til at vinkle håndtaget

AL-KO Solo 154 er en gedigen buskrydder med en god sele, så du kan arbejde bekvemt på trods af en relativt høj vægt. Balancen i maskinen er også god. Det er omtrent lige så nemt eller svært at skifte værktøj, som det er på andre buskryddere. Man skal bruge værktøj og manual, men det går ret hurtigt. En ting vi rigtig godt kan lide ved Solo 154, er, at du kan vinkle håndtaget blot ved at løsne en vingeskrue. Buskryddere kræver generelt værktøj til de fleste justeringer, som du kan foretage, så alle forbedringer på det punkt er særdeles velkomne.

AL-KO Solo 154 kan være lidt genstridig i starten, men efter 4-5 træk kommer den i gang. Den er stærk og klarer både krat og træer uden problemer. Den er dog ikke sparsom med benzinen - vi skal tanke den igen allerede efter 35 minutters moderat brug. Lydniveauet er godt nok højt, men ikke mere end normalt. Desværre er prisen på Solo 154 høj i forhold til ydeevnen. Den er ganske vist stærk, men skal du rydde med tråd, er arbejdsbredden relativt lille. Ligeledes havde vi gerne set flere smarte funktioner i denne prisklasse. Vingeskruen er et godt eksempel på, hvor nemt det er at forbedre brugervenligheden med små midler. Mere af det. Vi synes også, at benzinforbruget kunne have været mindre, kombineret med et lidt større tankindhold. AL-KO Solo 154 egner sig bedst, hvis man skal rydde vanskeligt terræn og oftere kører med græs- og buskryddersavklinge end med tråd.

Stærklet at justeregod sele
Kort driftstid ret smal arbejdsbredde

Alt om buskrydder

En buskrydder er en praktisk havemaskine, hvis du har meget græs, krat og træagtig vegetation, som skal ryddes et par gange om året. Buskrydderen kan nemlig udstyres med både trådspole og forskellige slags klinger. På den måde får du en stor bredde i arbejdsopgaverne. Selve den tid, det tager at rydde et område, påvirkes i høj grad af din teknik og fremgangsmåde. Hvis buskrydderen er tilstrækkeligt kraftfuld og udstyret med det rette værktøj, nedlægger den ukrudtet med det sammen, når du fører den hen over jorden. Med den rette teknik kan du rydde området både hurtigt og sikkert. Har du derimod en buskrydder med utilstrækkelig ydeevne til arbejdsopgaven, kommer du til at så stille længe ad gangen, fordi den ikke kan klare opgaven. Klingen kan for eksempel sætte sig fast i trælignende vegetation og ikke have kraft til at knække den over, og ukrudt kan bøje sig i stedet for at skæres af. Enten kan buskrydderen klare opgaven, eller også kan den slet ikke være med. Det er derfor yderst vigtigt, at du køber en buskrydder, der kan håndtere de opgaver, du skal bruge den til.

Buskrydderen er som en motorsav med langt skaft og roterende klinge. Du tager en sele på, som du fastgør til maskinen, og styrer den derefter ved hjælp af hornstyret. Fordi de vejer mere end den lignende, mindre maskine, græstrimmeren, og har større motoreffekt, er selen et vigtigt tilbehør. En god ergonomi kræver blandt andet en god sele og et kraftigt antivibrationssystem i buskrydderen. Det er også vigtigt at vælge en buskrydder med god balance mellem kraft og vægt. Du skal have kræfter til at gå med buskrydderen i hele driftstiden uden at opleve ubehag. Hvis du har ret tætte områder med krat eller sov, som måske også er svære at komme til, skal du bruge mere kraft og må således regne med en højere vægt. Er det derimod mere luftige områder med højt græs og lettere beplantning, kan du gå en størrelse ned og dermed normalt også en vægtklasse.

Tilbehør

Med til buskrydderen plejer der at følge både klinge og tråd. Men hvilken type klinge medfølger? Der findes nemlig forskellige typer af klinger, der er beregnede til forskellige behov:

Græsklinge beregnet til græs og lettere ukrudt

Kompostklinge beregnet til vanskeligt, filtret græs og ukrudt

Kratklinge beregnet til krat

Savklinge/buskryddersavklinge beregnet til trælignende vegetation

Fordelen ved en klinge er, at du slipper for at bekymre dig over tråd, der knækker, eller tykkelsen på det krat, du skal rydde. Den klarer for det meste både tæt krat og kraftigere buske. Ulempen er, at du ikke får den samme klippebredde. I lettere forhold er tråden således bedst, du udnytter tiden mere effektivt. Har du sarte områder, der skal ryddes, er der også mindre risiko for skader, hvis du vælger tråden. Da tråden kan knække, er det vigtigt, at du vælger en buskrydder, der passer til en tilstrækkeligt kraftig tråd til den opgave, du vil bruge den til, og at vælge en buskrydder, hvor det er nemt at sætte ny tråd på. Du kan købe trådruller, der er klar til at montere direkte på skaftet, men det er billigere at løbe løs tråd og selv rulle den på. Standard trådtykkelse er omkring 2,4-2,7 millimeter.

I takt med at klingen på buskrydderen bliver slidt, kan det blive nødvendigt at slibe den. Det kan derfor være en god idé også at anskaffe værktøj, så du kan file den: en fil og en filelære.

Husk at anvende passende beskyttelsesudstyr, når du bruger din buskrydder. Beskyttelsesbriller, handsker, sikkerhedssko og høreværn anbefales.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem