Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Håndstøvsuger Test - Find en god ledningsfri støvsuger til dit behov

AfElina BlomOpdateret 14. oktober 2019

Håndstøvsugeren er det perfekte supplement til din almindelige støvsuger, og vi har testet populære modeller på markedet. Einhell TE VC 18 LI bliver bedst i test, da den er både fleksibel og kraftfuld.

Sådan udførte vi testen

Vi tester alle vores produkter selv på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i hverdagen. Hver håndstøvsuger er derfor testet over en flere måneder lang periode, i de miljøer som den kan tænkes at blive anvendt i – lige fra køkkenet til bilen.

Ud over at bruge støvsugerne i almindelighed foretager vi også en række specifikke test. For eksempel tester vi alle modeller på forskellige materialer såsom kattegrus, sand og krummer. Vi tester på forskellige afstande og om muligt med forskellig styrke. Vi måler batteritid, lydniveau og andre vigtige parametre. Vi afvejer blandt andet følgende faktorer i bedømmelsen:

  • Ydeevne: Hvor kraftfuld er håndstøvsugeren? Hvor går grænsen for dens ydeevne? Hvor lang er batteritiden?

  • Brugervenlighed: Hvor nemt er det at komme i gang med støvsugeren, fra du åbner kassen første gang? Hvor hurtigt går det at lade den op? Hvor nem er den at gennemskue?

  • Funktioner: Er der ekstrafunktioner, som andre håndstøvsugere i samme prisklasse mangler? Kan den støvsuge fugtigt materiale? Kan man indstille sugestyrken?

Andre vigtige faktorer som vi tager højde for er byggekvalitet, lydniveau, ergonomi og materialevalg. Endelig vægter vi, hvordan håndstøvsugeren har præsteret i alle test og sammenligner det med dens pris. Den mest prisbillige støvsuger bliver testvinder.

1. Einhell TE VC 18 LI - BEDST I TEST HÅNDSTØVSUGER

En uovertruffen kombination af kraft og fleksibilitet

Vaskbart filter: Ja Posefri: Ja Støvbeholderen volumen: 0,54 l Børste: Ja Ladeindikator: Ja Batteritid: 4 min / 2,0 Ah kontinuerlig drift (målt) Lydniveau: 75 dB (målt) Vægt: 0,845 kg Andet: Power X-Change-understøttelse til at skifte batterier mellem værktøj, forhandles uden batteri og oplader

Einhell Li Solo TE-VC 18

Einhell TE VC 18 LI er en ret stærk håndstøvsuger, der kan klare både kattegrus, græs, grus og krummer uden problemer. Derimod kan den ikke vådstøvsuge, så det er ikke muligt at støvsuge i entreen efter våde støvler.

Da der medfølger et gulvmundstykke, kan du også bruge den til at gøre gulvet rent med.

Vi er meget glade for det spidse mundstykke, da det gør det let at komme til i små mellemrum, for eksempel i bilen eller ved lister. De forskellige mundstykker der fulgte med, gør denne støvsuger meget fleksibel. Børsten og forlængeren var gode at have til lister og vindueskarme.

Designmæssigt minder TE VC 18 LI ellers mere om noget til garagen end til køkkenet – men det er naturligvis en smagssag, der ikke påvirker karakteren. Det er vigtigere, hvordan den er konstrueret, og hvordan byggekvaliteten ser ud. Her trækker Einhell høje karakterer hjem. I forhold til håndstøvsugerens pris virker den både stabil og velbygget. Der er ingen løse samlinger og mislyde. Den er også rigtig driftsstikker under den flere måneder lange test.

Den eneste ulempe i den forbindelse er egentlig lydniveauet. Støvsugeren her starter du ikke om aftenen, hvis du har mindre børn. Det havde været rart, hvis det var muligt at indstille sugestyrken og på den måde sænke lydniveauet lidt, hvis du vil støvsuge om aftenen, men det kan desværre ikke lade sig gøre.

Godt filter som gør den let at tømme

Einhell TE VC 18 LI er let at stille væk, men der medfølger desværre ikke noget vægbeslag. Den har en fordel i at have et rigtigt filter, ikke et stykke skumgummi, der er umuligt at få rent, hvilket desværre også gør den lidt mindre brugervenlig. Filterets design gør den let at tømme, men kræver lidt mere omhu ved ordentlig rengøring.

Batteritiden er godkendt. Vi måler den til 15 minutter ved kontinuerlig drift. Batteriet er på 2,0 Ah. Bruger du TE VC 18 LI et par hurtige ture om dagen, kan den uden problemer holde 2-3 dage, inden den skal lades op igen.

Det er en fordel, at du kan anvende andre 18-voltsbatterier fra Einhell. Har du værktøj fra producenten, er der således stor sandsynlighed for, at du har flere batterier at skifte imellem¨. Endnu en fordel er, at støvsugeren er meget let, så du bliver ikke træt i armen, selvom du støvsuger i længere tid.

Denne støvsuger er velegnet, hvis du vil have en kraftfuld håndstøvsuger, der kan klare de fleste slags snavs, og eventuelt har andre 18-voltsmaskiner fra Einhell, så du kan skifte batterier imellem dem.

Meget enkel at anvendevejer stort set ingentingsuger godtHar fast tænd/sluk-funktion
Ret højlydtkompliceret filter

Se pris hos:

Frifadan

2. Black and Decker Dustbuster

En tung fluevægter

Filtermetode: Skumgummi Vaskbart filter: Ja Posefri: Ja Børste: Ja Ladeindikator: Nej Batteritid: 4 min/Ah (målt) Lydniveau: 72 dB (målt) Andet: Der medfølger skrue til at fastgøre ladestation på væggen samt tre mundstykker

Black & Decker NVB115W

Black and Decker Dustbuster kan klare de fleste opgaver i hverdagen, som du kan forvente af en håndstøvsuger i denne prisklasse. Den suger såvel kattegrus som vællingpulver, græs og andet op uden problemer, men du bør holde mundstykket relativt tæt på for at få optimal effekt.

Det er let at tømme beholderen for snavs. Det er i princippet bare at tage den af og tømme den, fordi beholderen er posefri. Dustbuster har imidlertid en stor ulempe i sit filter.

Skumplast-filteret er direkte forbundet med støvbeholderen. Støv, hår og andet skidt gennemgår her en forvandling til en solid, sej masse, der kun ved hjælp af en jernhård vilje og en smule magi kan fjernes helt. Det bliver ikke stoppet helt til på grund af den ret kraftige sugestyrke, men det kræver virkelig en indsats blot at få det tilnærmelsesvis rent, især med tanke på, at det kun tager et par sekunder at rense resten. Havde støvfilteret haft en rist eller et separerende lag af en art, som kunne have opsamlet det værste, havde filteret været lige så nemt at gøre rent.

Kan hænges op på væggen, når den ikke er i brug

Dustbuster er en let og praktisk håndstøvsuger i den forstand, at den ikke vejer særlig meget og heller ikke fylder så meget i hjemmet. Den leveres med tre forskellige mundstykker, som er nemme at skifte imellem.

Det spidse mundstykke fokuserer sugestyrken bedst, og det med børste på er godt, når du vil suge krummer op fra sofaen. Mundstykket af gummi er bedst i køkken/vådrum.

Batteritiden er ret kort. På cirka fire minutter er sugestyrken helt væk, og den skal lades op igen. Fire minutter er også øverste grænse for, hvor længe man kan holde ON-knappen nede med tommelfingeren, inden man har brug for en pause, hvilket er endnu en ulempe ved Black & Decker Dustbuster.

Når du er færdig med støvsugningen, er det nemt at hænge enheden op i ladesoklen.

B&D Dustbuster er velegnet, hvis du skal bruge en lille, enkel støvsuger til eksempelvis køkkenet, som er let at hænge op til opbevaring.

Stærk (især tæt på)praktisk og let med vægbeslag
Støvfilterets designingen holdefunktionkort batteritid

Se pris hos:

Byghjemme

3. Electrolux Rapido ZB5003W

Kompakt format, men lav sugeevne og batteritid

Filtermetode: Double Filtration Vaskbart filter: Nej Posefri: Ja Støvbeholderen volumen: 0,5 l Børste: Nej Ladeindikator: Ja Batteritid: 7,5 min (målt) Vægt: 0,9 kg

Electrolux Rapido ZB5003W

Electrolux Rapido ZB5003W er en populær håndstøvsuger, der har et kompakt format og en lav vægt. Den er meget nem at tømme for snavs og også at skifte og rengøre filter på. Dette er de absolut største fordele ved den.

Desværre lader ydeevnen en del tilbage at ønske. Den har kun kræfter til at støvsuge det, der er i umiddelbar nærhed af mundstykket. Så går større stykker med lidt vægt fint, eksempelvis brødkrummer og lignende. Men mundstykket er ret åbent og kort, så det er svært at komme ind i hjørner og kanter, så der følger snavset ikke med op – og der medfølger heller ikke ekstra mundstykker med en anden form.

Da støvsugeren ikke er særlig kraftfuld, bliver kun lettere snavs støvsuget op fra mere vanskeligt tilgængelige steder, for eksempel hår fra husdyr og af og til det øverste lag støv. Men helt rent bliver det aldrig.

electrolux-rapido-haandstoevsuger

Smarte plastichjul beskytter underlaget fra ridser

Selvom den ikke er særlig stærk, holder batteriet ikke længere end syv og et halvt minut. På den anden side bruger du den kun kort tid ad gangen, så du behøver ikke at lade den op mere end cirka en gang hver anden uge. En lysdiode siger til, når det er ved at være tid til at sætte den i opladeren.

En god funktion på Rapido er de to små plastichjul, som gør, at du nemt kan rulle håndstøvsugerens mundstykke relativt tæt på underlaget uden at risikere at beskadige sarte overflader.

Denne håndstøvsuger er velegnet, hvis du hurtigt vil kunne støvsuge brødkrummer op fra køkkenbordet. Men ikke hvis du også vil kunne støvsuge bilen, kattegrus eller hjørner.

Da den er meget billig og har en så specifik målgruppe er den alligevel et ret godt køb – forudsat at du kun har tænkt dig at bruge den til hurtigt at støvsuge lettere, tørt snavs op for eksempel i køkkenet.

Relativt stillepraktiske plastichjul
Svagupraktisk mundstykkekort batteritid

Se pris hos:

Power

Værd at vide om håndstøvsugere

Det er nemt at tro, at bare fordi du har en støvsuger derhjemme – uanset om det er en traditionel støvsuger eller en robotstøvsuger – så er du dækket ind i alle situationer. Men i næsten alle tilfælde er det værd at supplere med en håndstøvsuger.

Det skyldes, at den er så nem at finde frem, enkel at opbevare og kan komme til i hjørner og lignende, hvor du måske slet ikke kan komme til med andre støvsugere – eller hvor du først skal skifte mundstykke.

Håndstøvsugeren er for eksempel perfekt til småbørnsfamilien, der tit har brug for at støvsuge krummer op under stole og borde, eller hvis man hurtigt vil have krummer væk fra bordpladerne i køkkenet. Den er også et praktisk redskab, når du skal gøre rent i bilen, eller måske endda kattebakken.

Når du er færdig, er den nem at stille væk, fordi du ikke har en lang ledning at bøvle med.

Valg af håndstøvsuger

Dagens håndstøvsugere er ofte kombinerede vådstøvsugere, så de også kan støvsuge fugtigt materiale. Lidt som fleksibel variant af grovstøvsugeren. Derfor kan du også støvsuge for eksempel kaffegrums. Det er dog forudsat, at du har købt en håndstøvsuger, der er stærk nok.

Alle har imidlertid ikke vådsugningsfunktion, så hold øje, når du vælger model, hvis denne egenskab er vigtig for dig.

Netop styrken er en ting, der ofte varierer hos de forskellige modeller på markedet. Dels er det vigtigt at forstå, at de ikke er lige så stærke som en traditionel støvsuger, dels at producenterne angiver specifikationerne forskelligt. Nogle prioriterer for eksempel lang batteritid over styrke, mens andre tænker modsat. Så hvis du kun støvsuger småkrummer på fra bordpladsen, foretrækker du måske en lidt mindre kraftfuld model med lang batteritid, mens du skal have en mere kraftfuld, hvis du også vil kunne støvsuge sand og grus i bilen.

Vælger du en håndstøvsuger i samme mærke som dit elektriske værktøj, kan du ofte bruge de samme batterier og oplader, som du har derhjemme i forvejen. Men denne fordel findes ikke hos alle mærker, og udover at det er producentspecifikt, kommer det også an på produkternes spænding, om det er muligt at skifte batterier mellem enhederne.

Alternativet: Skaftstøvsuger

Ud over rene håndstøvsugere findes der også såkaldte skaftstøvsugere. De ligner en blanding af håndstøvsuger og traditionel støvsuger, fordi grundenheden er en håndstøvsuger, og derefter har man sat et skaft på, så du kan stå op og støvsuge.

Skaftstøvsugeren er ikke nær så billig som den rene håndstøvsuger, men har selvfølgelig flere anvendelsesområder. Mens håndstøvsugeren mere er en lille bordstøvsuger uden ledning, er skaftstøvsugeren en allround-støvsuger uden ledning. Den mest åbenlyse forskel er, at du kan stå oprejst og støvsuge gulvet. Den kan således erstatte din traditionelle støvsuger, hvis du altså køber en tilstrækkelig kraftfuld model.

En af de mest populære skaftstøvsugere er Dyson V10, da den netop er lige så kraftfuld som en traditionel støvsuger, samtidig med at den er fleksibel og har masser af medfølgende tilbehør. Du kan også tage skaftet af og sætte et andet mundstykke på for derefter at anvende den som håndstøvsuger.

En anden populær skaftstøvsuger er Ergorapido, som svarer til Electrolux Rapido med skaft.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!

Log ind

Bliv gratis medlem