1. Bedst i test

Løvblæser Test: Vi guider dig til markedets bedste modeller

Elina Blom

Opdateret 28. februar 2021

Er du træt af at rive og feje de nedfaldne blade sammen? Med en løvblæser kan du let få styr på udendørsarealet og fjerne løv og blade. Vi har testet løvblæsere og udpeger Husqvarna 525BX til bedst i test. Den er et rigtigt muskelbundt og en driftssikker model med sin høje byggekvalitet og hurtige opstart.

Løvblæser Test: Vi guider dig til markedets bedste modeller

Er du ude efter en enklere og mere kompakt model, er 18-voltsmaskinen Black & Decker GWC1820PC også et godt køb, hvor du får både god kraft og relativt god batteritid.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden.

Vi har testet løvblæserne på flere forskellige typer af overflader og i forskelligt vejr – lige fra løvblæsning med morgendug på græsset til løvblæsning på grusvej en varm sommerdag.

Samtlige modeller i testen har vi bedømt og vurderet ud fra disse faktorer:

  • Ydeevne: Hvad kan løvblæseren klare at blæse væk? Kan den håndtere nedfalden løv og tørre blade på en hård overflade? Klarer den nedfalden løv på græsplænen? Hvordan går det med fugtige blade? Kan den også klare kviste, kogler og sten? Kan den tage et stort areal i en bevægelse?

  • Brugervenlighed: Hvor nemt er det at komme i gang? Hvor sidder alle betjeningsgreb? Er maskinen let at blive fortrolig med? Er manualen forståelig? Er det hurtigt og nemt at skifte til forskelligt tilbehør?

  • Funktioner: Kan man gøre mere end at blæse blade? Er det muligt at indstille blæsehastigheden? Er der lås på gashåndtaget eller skal du holde gassen inde under arbejdet? Har maskinen andre praktiske funktioner?

  • Tilbehør: Hvis løvblæseren er batteridrevet, er det så muligt at skifte batteriet? Følger der forskellige typer af blæserør med i købet?

Ovenstående parametre er altså det, vi har taget højde for, når vi har anmeldt hver løvblæser og givet dem en karakter. Også egenskaber som ergonomi, driftstid og byggekvalitet har vi taget med i vurderingen.

Men det afgørende bliver i sidste ende, hvor prisgunstig løvblæseren er: Hvad får du egentlig for pengene?

Vi har testet et udpluk af markedets populære modeller. Sammenlign priser og find tilbud på de testede løvblæsere på PriceRunner.

1. Husqvarna 525BX - BEDST I TEST LØVBLÆSER

Kraftfuld, brugervenlig og god funktionalitet i en og samme pakke

Energikilde: Benzin Effekt: 0,85 kW Støjniveau: 91 dB Luftflow: 13 m³/min Maksimal blæsehastighed: 157 m/s Brændstoftank: 0,45 L Vægt: 4,3 kg Opsamler: Nej Medfølgende tilbehør: Fladt og rundt blæserør

Husqvarna 525BX

Husqvarna 525BX er en meget kraftfuld løvblæser, som har et brugervenligt design og mange gode egenskaber – og med sit prisniveau, der er det sidste prik over i’et, blæser den konkurrenterne væk og udpeges som bedst i test.

Vi oplever på intet tidspunkt problemer med at blæse hverken store græsplæner eller fugtige grøftekanter rene. Dét klarer den med bravur.

Det er desuden muligt at komme rigtig tæt på jorden uden at skulle bøje sig ned, da blæserørets længde kan indstilles. Rørlængden er her nem at justere og kræver hverken værktøj eller opslag i en manual. Det drejer sig i praksis kun om nogle ekstra centimeter, men for en høj person kan de ekstra centimeter gøre en stor forskel i havearbejdet.

En af de rigtig gode funktioner på denne Husqvarna løvblæser er regulatoren til blæsehastigheden.

Den giver dig nemlig mulighed for at vælge en lidt mere forsigtig blæsestyrke, når du skal blæse rent på for eksempel grusveje, og ellers øge styrken, når du skal blæse fugtige blade væk eller fjerne nedfalden løv fra større områder.

husqvarna-525bx-loevblaser-bedst-i-test

Forskellige rør til forskellige situationer

525BX virker meget intuitiv at bruge, og alle funktioner sidder synligt og tæt på hinanden.

I pakken følger der både et fladt og et rundt blæserør med. Det flade rør giver et mere præcist og kraftfuldt luftflow, hvilket er anvendeligt, når du skal blæse blade og andet væk på en fugtig overflade; for eksempel tidligt om morgenen, mens der stadig er dug udenfor.

Det runde blæserør er derimod mere velegnet, når du skal blæse blade, kogler og andet skidt væk fra store, tørre områder.

Brændstoffet rækker til lige nøjagtigt en time.

525BX vejer lige over fire kilo, så man kan udnytte tiden fuldt ud, selvom det godt kan gå hen og blive lidt tungt hen mod slutningen. Der sidder i øvrigt et ekstra håndtag forneden, som er praktisk, når du skal bruge maskinen i mere komplicerede vinkler eller hvis armkræfterne begynder at slippe op.

Samlet set er Husqvarna 525BX en meget kompetent og prisgunstig løvblæser, som især er attraktiv for haveejere, der har en stor have og som gerne vil kunne tilpasse blæsestyrken på en nem måde.

Fartpilotbrugervenligt design meget kraftfuld
Noget tung

Prissammenligning

Sammenlign priser
Savdoktoren Logo

HUSQVARNA 525BX

2.549 kr.
Aagaard maskiner & udlejning Logo

Husqvarna 525BX Løvblæser

2.549 kr.
Kalundborg Skov Park Have Logo

Husqvarna Løvblæser 525 BX Fri fragt

2.599 kr.

2. Stiga SAB 500 AE - BEDSTE BATTERILØVBLÆSER

Masser af kraft i kompakt format

Energikilde: Batteri (48 V) Målt batteritid: 15-17 min (batterimodel 520), 20-25 min (batterimodel 540) Målt lydniveau: 65,4 dB (trin 1), 76,2 dB (trin 2), 78,6 dB (trin 3) Maksimal blæsehastighed: 55 m/s Vægt: 3,569 kg (inkl. batteri model 520) Opsamler: Nej Medfølgende tilbehør: Rundt blæserør Andet: 3 styrketrin

Stiga SAB 500 AE

Stiga SAB 500 AE er en meget kraftfuld, men samtidig let og praktisk løvblæser, der kan blæse både fugtige blade på græsplænen og sne fra bilen. Selvom den er ret kompakt, og røret har en rund åbning, leverer den imponerende resultater. Vi prøvede for eksempel at vælte bunker af drivvåde blade ud i en køkkenhave og brugte derefter løvblæseren til at sprede dem ud, og det gik problemfrit. Selv grene og grus flyver væk, når du bruger den højeste ydeevne.

Løvblæseren har tre styrketrin. Trin et bruges, når du skal blæse borde og lignende rene i værkstedet, mens trin to og tre egner sig bedre til løvblæsning og andre tungere opgaver. Trin tre giver kapaciteten et ekstra spark bagi, men under normale forhold, hvor bladene er tørre, er trin to rigeligt.

En gennemtænkt løvblæser

Batterisystemet på SAB 500 AE er det samme som på flere andre 48-voltsmaskiner fra Stiga. Det gør, at du kan bruge det samme batteri til eksempelvis hækkeklipper og løvblæser.

Desværre medfølger det kun ét blæserør med rund åbning. Det kommer du meget langt med, men hvis du vil have mere kontrol over luftstrømmen, bliver det straks sværere, da der mangler et egnet mundstykke til det. Der medfølger heller ikke en skuldersele. På den anden side oplever vi heller ikke, at det er nødvendigt, fordi SAB 500 AE er så let og velbalanceret.

Løvblæseren har en gedigen byggekvalitet, og vi oplever ingen generende vibrationer.

Derudover er konstruktionen brugervenlig. Du har en knap til at tænde og slukke og en til at regulere styrken. Håndtaget er gummieret, og på batteriet sidder der desuden et håndtag, så du kan holde fast i det med den anden hånd, når du skal blæse i mere anstrengende vinkler.

Stiga SAB 500 AE er velegnet, hvis du vil have en kraftfuld, batteridrevet løvblæser. Den kan bruges til en lang række arbejdsopgaver, lige fra at blæse værkstedet rent og blæse bilen fri for sne til at blæse visne blade væk eller frø rundt om foderbrættet.

Opdatering 12 måneder: Batteriet har tabt lidt af pusten. Batteritiden, som før var cirka 17 minutter med 2 Ah-batteriet, er nu nede på 13 minutter.

Vild ydeevnenæsten igen vibrationergodt greb og venbalanceretflere styrketrinbrugervenligt design
Lidt sløv opstart

3. Husqvarna 120iB

Masser af kraft og brugervenlig konstruktion

Energikilde: Batteri (36 V) Målt batteritid: 10 min 13 s (4 Ah), 12 min (5 Ah) Målt lydniveau: 86 dB Vægt: 2,059 kg (eksklusive batteri) Opsamler: Nej Medfølgende tilbehør: Rundt blæserør Andet: Hastighedsjustering, digital tænd/sluk

Husqvarna 120iB

Husqvarna 120iB er en kraftfuld løvblæser i 36-voltsklassen, hvor ydeevnen mærkes med det samme, når du starter den. Hvad angår ydeevnen er den oppe at snuse til førstepladsen for bedste batteridrevne model, men desværre falder den på batteritiden. Batteritiden er ikke decideret dårlig, men betydeligt kortere end ønsket hos en testvinder.

Derimod har Husqvarna 120iB mange andre fordele. For eksempel er den konstrueret, så du kan hænge den op, når den ikke er i brug. Andre brugervenlige detaljer er den tydelige hastighedsindstilling og den digitale tænd/sluk-funktion, som gør det nemt at komme i gang.

God ydeevne

Denne løvblæser har den nødvendige ydeevne til at blæse store bunker sammen af både små og store blade. Den kan også klare fugtige blade, så længe terrænet ikke er for vanskeligt. Vi blæste også et tag rent for 5-7 centimeter tykt mos uden problemer.

Røret er ret kort, så du kommer desværre ikke helt tæt på jorden. Det er også lidt svært at løsne det fra maskinen, når løvblæseren ikke er i brug.

Med hurtigoplader kan du lade 120iB op på cirka 30 minutter. Med en almindelig oplader må du regne med en times tid.

Husqvarna 120iB er en kraftfuld løvblæser med robust byggekvalitet og gummierede, komfortable håndtag. Den har rigelig ydeevne, men det går lidt ud over driftstiden. Den er imidlertid langt fra et dårligt køb, især hvis du i forvejen har Husqvarnabatterier derhjemme, som du kan bruge.

Meget god ydeevnetydelig hastighedsindstillingmaks. Ydeevne fra startmulighed for ophængning
Kort batteritidlidt besværlig at skille ad

4. Bosch ALB 36 Li

Brugervenlig og ganske kraftfuld batteridrevet løvblæser

Energikilde: Batteri | 36V 2,0 Ah Lithium-ion Støjniveau: 70,1 dB Maksimal blæsehastighed: 170-250 km/t Vægt: 3 kg Opsamler: Nej Medfølgende tilbehør: Fladt blæserør

Bosch ALB 36 LI

Bosch ALB 36 Li er en noget tung, men stadig velafbalanceret 36-volts akku-løvblæser, der har fået et godt brugervenligt design.

Det er allerede ved første øjekast let at forstå funktionerne; dels fordi der ikke er så mange af dem, dels fordi de er ganske tydeligt markerede. Samtlige dele, der er muligt at betjene, har Bosch nemlig klart markeret med rødt, mens løvblæserens krop er grøn.

Selve batteriet på 2 Ah er nemt at montere og tage af igen på løvblæseren. Der er desuden en tydelig batteriindikator med tre trin, så du nemt kan se, hvornår det igen er tid til at lade batteriet op.

Når du bruger Bosch ALB 36 Li ved maksimal hastighed, så holder batteriet i cirka 15 minutter. Dét er lige i underkanten, synes vi. Opladning af batteriet tager en god time, så har du flere 36-voltsmaskiner fra Bosch derhjemme, kan du skifte batteriet mellem dem.

God ydeevne i forhold til konkurrenterne

Bosch ALB 36 Li er ret kraftfuld af en så enkel løvblæser at være. Du kan nemt blæse terrassen eller et flisebelagt udendørsområde fri for nedfalden løv. Skal du derimod bruge maskinen mod fugtige blade på græsplænen eller på et ujævnt underlag, så kan den ikke følge med.

Løvblæseren mister også lidt styrke, når batteriet begynder at slippe op, hvilket kan være et irritationsmoment. Effekten ved fuld styrke er imidlertid høj set i forhold til mange af de konkurrerende løvblæsere på batteri. Støjniveauet ved maksimal styrke er middelhøjt.

Du kan skrue ned for blæsestyrken for at spare på batteriet ved de enklere opgaver – det foregår med en trinløs drejeknap. Det er dog sjældent, at denne funktion kommer i brug, da man oftest vil blæse området rent så hurtigst som muligt. Drejeknappen fungerer også som tænd/sluk-knap.

Bosch ALB 36 Li passer bedst, hvis du skal blæse tørre blade væk på jævne underlag, eksempelvis i en asfalteret indkørsel eller ved en flisebelagt terrasse.

Brugervenligt designret hurtig opladningvelafbalanceret
Svært med fugtige bladelidt tungnoget kort batteritid

5. Stihl BG 86 C-E

Løvblæseren der også kan blæse småsten væk

Energikilde: Benzin Effekt: 0,8 kW Støjniveau: 90 dB Luftflow: 755/620 m³/t Maksimal blæsehastighed: 63/74 m/s (rundt/fladt blæserør) Brændstoftank: 0,44 L Vægt: 4,4 kg Opsamler: Nej Medfølgende tilbehør: Fladt og rundt blæserør

Stihl BG 86 C-E

Stihl BG 86 C-E er en kraftfuld benzindrevet løvblæser, der blæser alt fra blade til småsten væk. Kogler er også nemme at fjerne fra både græsplæne og vej.

Monterer du det flade blæserær på modellen, bliver det let som en leg at blæse fugtige blade væk, og med det runde rør bliver det muligt at blæse store mængder nedfaldet løv langt væk i en bevægelse.

På siden af BG 86 C-E har Stihl monteret en knap, som du kan indstille i en midterposition, så løvblæseren automatisk skifter til middelstyrke.

For det meste er det nok med den indstilling, men hvis du har sarte områder som eksempelvis en grusvej eller bede med et synligt jordlag, har løvblæseren også en låsbar kontakt med variabel hastighed, som giver dig fuld kontrol under havearbejdet. Hold blot gasgrebet inde til maskinen har opnået den ønskede styrke, og lås så hastigheden fast med stopknappen.

Desværre er der ganske kort mellem fuld hastighed og tomgang, så det kan være svært at opnå den ønskede styrke, men når du først har lært maskinen at kende, bliver det lettere.

stihl-bg-86-c-e-loevblaser-gasregulator

Praktisk håndtag gør en stor forskel

Knappen på siden af BG 86 C-E spiller også en rolle, når du starter løvblæseren.

Den skal indstilles i den yderste tilstand for chokeren, hvorefter du trækker i snoren og giver gas, og så springer knappen tilbage til udgangspunktet. Det fungerer rigtig fint, når du først har lært, hvordan du skal holde løvblæseren under opstart, og hvornår det er nødvendigt at bruge chokeren.

Oftest starter løvblæseren efter 2-3 træk. Brændstoffet rækker til omtrent 45 minutters aktiv brug, hvilket føles som en anelse for lidt. I den tidsperiode oplever vi øvrigt ingen problemer rent ergonomisk med at holde løvblæseren i den rette vinkel.

Maskinen vejer lidt over fire kilo og har meget få vibrationer. Det bliver noget tungt i slutningen af havearbejdet, men der sidder et praktisk ekstrahåndtag under maskinen, der kommer til sin ret, når du skal håndtere maskinen i mere vanskelige vinkler eller hvor havemøbler står i vejen.

Byggekvaliteten virker solid, og det er meget nemt at skifte mellem det forskellige tilbehør. Det gummibelagte håndtag er desuden lækkert at holde i, og det ville have være et dejligt plus, hvis gasgrebet var delvist gummibelagt.

Samlet set er Stihl BG 86 C-E en praktisk benzindrevet løvblæser med masser af kraft, og så er den nem at bruge, når du først har vænnet dig til den.

Dobbelt håndtagret kraftfuldlåsbart gasgreb
Nogen læringskurvehøj pris

6. Black & Decker GWC1820PC

Kompakt batteridrevet løvblæser til hårde overflader

Energikilde: Batteri | 18V 2,0 Ah Lithium-ion Støjniveau: 59,8 dB (med power command aktiveret) Maksimal blæsehastighed: 209 km/t Vægt: 1,7 kg Opsamler: Nej Medfølgende tilbehør: Fladt blæserør

Black & Decker GWC1820PC

Black & Decker GWC1820PC er en rigtig praktisk løvblæser på batteri med to hastighedsniveauer, selvom den hører hjemme i lavpriskategorien. Løvblæseren leverer den forventede effekt med tanke på det kompakte format og prisen.

GWC1820PC er dog ikke den løvblæser, du vælger, hvis du har en stor græsplæne, du skal blæse nedfalden løv på i tide og utide. Det må vi slå fast med det samme.

Men har du derimod et større fliseområde, en asfalteret indkørsel eller en terrasse, har løvblæseren rigeligt med kræfter til at blæse både blade, græsafklip og andet skidt væk. Er det fugtigt udenfor, så må Black & Decker-modellen dog kæmpe lidt med at blæse skidtet væk.

Du kan få ekstra styrke på løvblæseren med Black & Deckers indbyggede Power Command-funktion, når det er nødvendigt. Så skal du blot holde en knap inde. Det går naturligvis ud over batteritiden.

Desværre kan GWC1820PC ikke blæse kraftigt nok, hvis overfladen og skidtet er fugtigt. Men funktionen kommer bestemt til sin ret, når du skal blæse kogler eller lignende væk.

God batteritid, men opladningen tager tid

Batteriet på 18V rækker til lige under 30 minutter, hvis du blæser med normal styrke det meste af tiden og gør brug af Power Command i cirka 2-3 minutter. Og da GWC1820PC ikke er beregnet til de mere krævende opgaver, vurderer vi batteritiden til at være mere end tilstrækkelig.

Opladningen havde vi dog omvendt gerne set var bedre og gik hurtigere. Det tager nemlig flere timer at genoplade batteriet. Så vores råd er, at du køber et ekstrabatteri, du kan skifte til, hvis du skal bruge løvblæseren ofte eller i længere perioder. Alternativt kan du bruge et batteri fra et andet Black & Decker-produkt, da de er indbyrdes kompatible.

Løvblæseren vejer desuden utrolig let og er nem at håndtere.

Samlet set er Black & Decker GWC1820PC en praktisk batteridrevet løvblæser, der er velegnet til de hårde, mindre og tørre overflader. Hvis blot du har dét i tankerne i forbindelse med dit køb, så bliver du ikke skuffet.

Men skal du blæse blade langt væk eller arbejde i et mere vanskeligt terræn, bør du lede efter en anden model.

Kompakt formatto hastighederlav vægt
Ineffektiv på fugtige og bløde overfladerlang opladningstid

7. AL-KO LB 2060 EasyFlex

Hvis man skal blæse værkstedet rent

Energikilde: Batteri (18 V, 2,5 Ah) Målt batteritid: 16 min Lydniveau: 88 dB Maksimal blæsehastighed: 200 km/h Længde: 88 cm Vægt: 659 g Opsamler: Nej Medfølgende tilbehør: Fladt blæserør

AL-KO LB 2060 EasyFlex

AL-KO LB 2060 Easyflex er en løvblæser med vinklet mundstykke, hvilket føles som en meget gennemtænkt detalje. Vinklen på mundstykket gør, at du kan gå meget tæt på det, du skal blæse væk, og alligevel føre det fremad. Det giver vi et stort plus for.

Når det gælder blæsekraft, er Easyflex desværre alt for svag. Bladene skal være knastørre, spredt ud og ligge på en plan og jævn overflade – for eksempel en stor tremmerist – for at den skal kunne flytte dem. Og du er alligevel nødt til at komme ret tæt på med mundstykket.

At blæse visne blade sammen til bunker på græsplænen eller flytte færdige bladbunker kan således ikke komme på tale. I vores referencemåling med at blæse på en tom PET-flaske på en tremmerist flytter flasken sig kun en meter, hvilket ikke er særlig imponerende i forhold til andre løvblæsere i samme prisklasse.

Batteritiden på 16 minutter er ikke særlig lang sammenlignet med en benzinmodel, men generøs i forhold til andre batteridrevne løvblæsere i denne prisklasse.

Billig og enkel løvblæser

LB 2060 Easyflex er let at bære rundt på takket være sin lave vægt og praktiske størrelse. Den har en tænd/sluk-knap, men ingen andre finesser. På den anden side havde vi heller ikke forventet nogen ekstrafunktioner med tanke på prisklassen.

AL-KO LB 2060 Easyflex er velegnet, hvis du er ude efter en let og billig batteridrevet løvblæser, der primært skal bruges til at rengøre mindre områder, for eksempel at blæse støv væk fra altanen eller spåner i værkstedet. Den lave pris og fordele som det smarte mundstykke kompenserer for den lave ydeevne, og derfor bliver karakteren alligevel klart bestået.

Praktisk størrelsemeget lav vægtvinklet ende på blæserøretrelativt lang batteritid
Dårlig ydeevnebegrænset funktionaltiet

8. Black & Decker GW3030

Kraftfuld løvblæser og helt okay løvsuger fra Black & Decker

Energikilde: Elnet Effekt: 3 kW Støjniveau: 74,1 dB (målt) Luftflow: 840 m³/t Maksimal blæsehastighed: 418 km/t Sugeevne: 14 m³ Vægt: 3,7/4,8 kg (hhv. med og uden løvsuger) Opsamler: 50 L Medfølgende tilbehør: Bæresele

Black & Decker GW3030

Black & Decker GW3030 kommer med en række fordele såsom meget styrke og variabel blæsehastighed. Den har ingen problemer med at blæse fugtige blade væk, og heller ikke større sten. Du skal snarere passe på, at du ikke får blæst sarte områder i stykker.

Det er dog nemt at regulere hastigheden med drejeknappen på toppen. Ved lavere hastighed oplever vi lidt problemer med ubehagelige vibrationer, men under brug ved maksimal effekt er det ikke noget, vi lægger mærke til.

Desværre er løvblæseren lidt sløv i optrækket, må vi konstatere. Det tager et par sekunder for den at komme op i omdrejninger.

Den er desuden uden et dedikeret gasgreb, da du betjener tænd/sluk og blæsehastigheden med drejeknappen. Det giver dig en stor fordel, for så slipper du for at gå rundt og holde en knap inde, hvilket normalt kan give mælkesyre og krampe under havearbejdet.

Det gummiebelagte håndtag giver et godt greb. Designet på resten af den elektriske løvblæser med ledning er derimod ret bastant og plasticagtigt, især klik-funktionen til at skifte tilbehør – men den fungerer.

 black-and-decker-gw3030-loevblaser-loevsuger-juster-styrken

Med GW3030 kan du også suge bladene op

GW3030 har en interessant ekstrafunktion – den kan nemlig også arbejde som løvsuger. På den måde kan du først blæse alle blade sammen til en bunke og derefter montere sugerøret på maskinen for at suge alle bladene op. Det går relativt nemt og hurtigt at skifte mellem de to funktioner, når du først har lært, hvordan man gør.

Opsamleren har plads til en hel del nedfalden løv, eftersom der her sidder en kompostkværn, som findeler alt det, du suger op.

Sugestyrken er dog ikke særlig kraftfuld, men det er fint nok til tørre og lettere fugtige blade, mens den har det svært med at suge våde blade og længere græs op. I det store hele gør maskinen dog et godt stykke arbejde som løvsuger.

Den store ulempe ved GW3030 er egentlig, at du er begrænset af en ledning. Den korte ledning, der sidder på maskinen, kommer du ingen vegne med, og det er omstændeligt at slæbe rundt på en forlængerledning rundt i haven.

Men hvis du netop er på jagt efter en elektrisk løvblæser med ledning, så er Black & Decker GW3030 et godt valg. Den er velegnet til den enkle have, og så har den sine fordele i at være en kraftfuld løvblæser uden udstødningsgasser og til en lav pris.

Kraftfuldindbygget kompostkværnløvsugerfunktionvariabel hastighedprisgunstig
Ubehagelige vibrationer ved lav hastighedsløv reaktion på hastighedsændringerplasticagtigt design

9. Stihl BGA 45

Meget kraftfuld i sin prisklasse, men der er også visse mangler

Energikilde: Batteri | 18V 2,0 Ah Lithium-ion Støjniveau: 86 dB Luftflow: 420 m³/t Maksimal blæsehastighed: 38 m/s Vægt: 2,1 kg Opsamler: Nej Medfølgende tilbehør: Rundt blæserør

Stihl BGA 45

Stihl BGA 45 er overraskende kraftfuld i betragtning af prisklassen og formår på trods af en relativt lav batterispænding at blæse tørre blade væk fra en tør græsplæne uden problemer.

Den batteridrevne løvblæser her fra Stihl kan på kort afstand også blæse alt fra kogler og smågrene til grus væk. Det er på trods af modellens runde blæserør, hvilket er positivt, men der følger desværre ikke et fladt rør med i købet.

Ulempen ved al denne styrke i BGA 45 er naturligvis, at det påvirker batteritiden. Den er på omkring 10 minutter, og det er lige til den korte side, og så er batteriet integreret direkte i maskinen. Så du kan altså ikke skifte batteriet, når det løber tør for strøm, eller opgradere til et større batteri.

Opladningen tager desuden flere timer, så netop batteriet er en betydelig svaghed ved løvblæseren.

BGA 45 lider også under en del forstyrrende vibrationer. Da håndtaget ikke er gummibelagt, går det ud over den samlede oplevelse, hvor håndtaget bliver glat.

stihl-bga-45-loevblaeser

Brugervenlig og kraftfuld i sin klasse

På plussiden noterer vi os, hvor nem BGA 45 er at montere og forstå sig på. Den har desuden, nøjagtig som mange større løvblæsere, et dobbelt blæserør, så du kan komme rigtig tæt på jorden uden at skulle bøje dig forover. Det sætter vi pris på.

Desværre kan du ikke kontrollere luftflowet – hverken med et gasgreb eller separate indstillinger. Den her batteri-løvblæser fra Stihl har kun en maksimumindstilling. Du kan heller ikke fastlåse hastigheden, men må holde gasgrebet inde hele tiden, mens du arbejder. Her kan man altså få smartere løsninger på markedet.

Det virker også som nogle overdrevne sikkerhedsfunktioner, når du skal bruge både en nøgle og trykke tre forskellige knapper ind for at starte maskinen.

Disse forskellige egenskaber gør desværre, at denne i øvrigt meget kraftfulde Stihl BGA 45 løvblæser mister sin brugervenlighed og komfort. Men hvis du kan acceptere det og alene er ude efter rigelig kraft i en løvblæser til en lille have og til en lav pris, så kan modellen alligevel vise sig at være velegnet.

Meget kraftfuldkompakt formatlav vægt
Generende vibrationeromstændelig startprocedureindbygget batterikort batteritidej gummibelagt håndtag

10. AL-KO LBV 4090

God batteritid og let at bære

Energikilde: Batteri (36 V) Målt batteritid: 13 min (4 Ah), 18 min 49 s (5 Ah) Målt lydniveau: 88,3 dB Vægt: 3,776 kg (eksklusive batteri) Opsamler: Ja Medfølgende tilbehør: Rundt blæserør, løvsæk Andet: Trinløs hastighedsjustering

AL-KO LBV 4090 EnergyFlex

AL-KO LBV 4090 er en kombineret løvblæser og løvsuger. Det betyder, at du kan samle bladene sammen i bunker og derefter suge dem op for at få dem findelt, så de egner sig til eksempelvis at blive brugt som næring.

Det er nemt at hænge sækken på og lige så nemt at gennemskue konstruktionen. Du har et håndtag, der kan justeres foran, så du kan indstille det og få en god ergonomi, og du har en drejeknap til at skifte mellem blæs og sug. Det gør løvblæseren let at anvende. Desuden har den en god batteritid. Men så er det også ved at være slut med det positive.

Dårlig blæseeffekt

Efter at have testet løvblæseren grundigt over længere tid kan vi konstatere, at LBV 4090 er en løvblæser med mange god funktioner, men den falder desværre til jorden på grund af ydeevnen. Den kan godt blæse meget spredte, lette blade. Men bladene behøver ikke engang at blive fugtige, før den ikke længere kan følge med. Det er nok at bladene er store som eksempelvis kastanjeblade, så kommer den i problemer.

Man kan blæse nogle enkelte blade sammen ad gangen og samle dem i små bunker. Men groft sagt går det hurtigere med en rive.

Det samme er tilfældet for løvsugefunktionen. Den kan suge enkelte blade op ad gangen, men det går hurtigere at håndtere dem manuelt. Kværnen vibrerer desuden kraftigt, når du kører med maksimal effekt. Bladene sætter sig fast i blæseren, og det skaber ubalance.

Det er synd, for løvblæseren har mange gode funktioner. For eksempel har den et hjul foran, så man kan få støtte og trille den hen over jorden, hvis man ikke helt har kræfter til at bære den. Der medfølger også en skulderrem. En anden smart detalje er den trinløse hastighedsregulering – som desværre ikke har nogen større praktisk betydning, fordi du skal køre på maks. hele tiden, hvis du skal have nogen som helst nytte af løvblæseren.

AL-KO LBV 4090 passer til brugere, der har træer med små blade og som kun har tænkt sig at blæse i tørt vejr, når bladene ikke er fugtige, og gerne på jord der ikke bremser bladene. Den har en række praktiske funktioner, især hvis du har brug for aflastning under arbejdet.

Mange gennemtænkte funktionerGod batteritid
Dårlig blæseeffektRinge sugeeffektUbalanceret

Godt at vide om løvblæsere

Vil du gerne holde græsplænen ren og fri for blade? Eller måske terrassen?

Når bladene falder af træerne og på et tidspunkt dækker hele udendørsområdet, er det altså meget smart med en løvblæser. På den måde kan du nemt og hurtigt blæse nedfalden løv og andet skidt væk. De mest kraftfulde modeller kan endda blæse grus og småsten væk.

Forskellige typer af løvblæsere

Det er ganske praktisk at eje en løvblæser, der kan blive en stor hjælp udenfor. Men som det er med mange andre havemaskiner, så melder spørgsmålet sig pludseligt: Hvilken maskine skal jeg vælge? Hvilken model er bedst egnet til mit behov? De spørgsmål bestræber vi os på at besvare med testen ovenfor.

Men et af de spørgsmål, du også bør stille dig selv, er, om du skal vælge en løvblæser eller måske en løvsuger? Lad os lige kort ridse op, hvad der kendetegner de to slags maskiner, selvom produkttypen meget klart indikerer forskellen:

  • Løvblæser: Med den maskine kan du blæse nedfalden løv og blade sammen til en større bunke, som du bagefter kan samle sammen manuelt.

  • Løvsuger: Har du en løvsuger, så sparer du derimod dig selv for efterfølgende at skulle samle bladene sammen efterfølgende. Løvsugeren fungerer som en slags havestøvsuger, der med det samme suger blade og nedfalden løv op i en pose, som du har monteret på maskinen. Nogle modeller har en kompostkværn indbygget, så haveaffaldet bliver findelt, fylder mindre og kan bruges som kompost. Afhængigt af opsamlingsposens kapacitet kan det være nødvendigt at tømme posen en gang eller to under havearbejdet.

Vores testteam har testet en række populære løvblæsere. Og nøjagtig som med andre havemaskiner er der forskellige typer af løvblæsere på markedet. Der er både ledningsforbundne, benzindrevne og løvblæsere med batteri.

Elektriske løvblæsere med ledning

Den store fordel ved elektriske modeller med ledning er, at du kan opnå den samme kraft som ved benzindrevne løvblæsere, men til en tredjedel af prisen. Men valget af en elektrisk løvblæser forudsætter naturligvis, at din have er ret simpel – ellers er der en risiko for, at ledningen sidder fast i træer og buske.

Din have skal altså være lille nok til, at du kan komme omkring alle de steder, det er nødvendigt. Der bør altså ikke være alt for mange træer, buske og bede at navigere imellem, hvis du vælger en løvblæser med ledning.

Løvblæser på batteri

Hvis du ikke orker besværet med en ledning, kan en akku-løvblæser med batteri være det rette valg for dig.

Den klare fordel er her, at batteriet et genopladeligt, og ejer du flere maskiner fra den samme producent og inden for samme serie, kan du altid udskifte batteriet med et opladet af slagsen, så du kan fortsætte arbejdet, når det første batteri bliver fladt.

Ulempen ved en løvblæser med batteri er omvendt, at batteriet skal lades op, hvorfor den aktive brugstid er i den lavere ende af skalaen. Dog kører langt de fleste producenter i dag med et setup, hvor du kan købe to batterier og så skifte mellem dem, når det ene bliver fladt. Det er normalt tilstrækkeligt til havearbejdet.

Overvejer du en batteridrevet løvblæser, er det blandt andet relevant at se nærmere på løvblæserens batteri og batteriets spænding (V) – afhængigt af dit behov, selvfølgelig.

  • 18 volt batteri: Køber du en løvblæser med et ordentligt batteri i den lave spændingsklasse på 18 volt, kan du uden problemer blæse rent på både terrasse og andre hårde overflader.

  • 36 volt batteri: Skal du blæse fugtige blade, kogler eller lignende væk fra græsplænen, skal du op i mindst 36 volt for at få tilstrækkelig kraft på løvblæseren.

Løvblæser på benzin

Du kan også vælge en løvblæser med benzinmotor, der fjerner alle de begrænsninger, som en batteridrevet og elektrisk løvblæser med ledning ellers giver.

Benzindrevne løvblæsere er meget kraftfulde og kan tage fat med det samme, men de har også ulemper i kraft af, at de afgiver udstødningsgasser, og at det i længden bliver dyrt at købe benzin til løvblæseren.

De fleste løvblæsere på benzen er dog ret brændstoføkonomiske i dag, og med en god maskine får du omkring en times løvblæsning, inden du skal fylde tanken op. Dog larmer de benzindrevne modeller desværre en del, og vægten er betydeligt højere end for de to andre typer. Også prisen er normalt højere for denne slags maskiner.

Praktiske funktioner ved en løvblæser

Langt de fleste løvblæsere i lavprisklassen har stort set kun en gasregulator med én indstilling. Men bevæger du dig op i de dyrere prisklasser og op blandt de mere kraftfulde løvblæsere, er det også muligt at finde modeller med variabel blæsehastighed.

Dét er en fantastisk egenskab, hvis du har sarte arealer, eksempelvis bede og grusstier, som du gerne vil blæse rene uden at ødelægge overfladen. Så kan du vælge en mindre kraftfuld blæsehastighed til havearbejdet.

Når du spejder ud over udvalget af løvblæsere på markedet, vil du typisk støde på håndholdte modeller til havearbejdet. Men der er også andre slags løvblæsere, der kan hjælpe dig med at få bladene væk udenfor.

  • Rygbårne løvsuger eller blæser: Nogle modeller er konstrueret, så du kan bære dem på ryggen under arbejdet. Det skyldes blandt andet, at maskinen er større end den håndholdte løvsuger eller blæser, og den er også mere kraftfuld. Hvis det er et vigtigt parameter for dig, at modellen er særdeles kraftfuld, kan det være en god idé at se efter en rygsæksmodel.

  • Løvsuger på hjul: Du kan også finde løvsugere på hjul, så du har følelsen af at bruge en egentlig havestøvsuger udenfor. Med modeller af denne type får du de mest kraftige løvsugere, som ikke alene kan suge nedfalden løv og blade op, men også smågrene op. Sådanne kørende løvsugere har desuden oftest en kompostkværn, så du nemt og øjeblikkeligt kan findele og kompostere haveaffaldet.

Med en løvblæser (eller løvsuger) kan du altså gøre havearbejdet en del sjovere og lade riven og skovlen blive stående i skuret, når det kommer til de nedfaldne blade. Denne havemaskine gør nemlig havearbejdet meget lettere!

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.