1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

Selestol Test: 6 populære modeller til børn over 4 år

PriceRunner

Er dit barn blevet stort nok til at sidde fremadvendt i bilen? Vi har testet en række populære selestole fra blandt andet Cybex, BeSafe og Maxi-Cosi. I testen af selestole udpeger vi en rummelig stol, som er komfortabel for selv større børn, og så har den en fantastisk hvilestilling. For at en selestol kan blive bedst i test, så skal den passe i forskellige sæder, kunne anvendes længe og bæltet skal sidde behageligt samt fast om barnets krop. Da vores test udelukkende går ud på at vurdere selestolens brugervenlighed, så tager testen udgangspunkt i selestole, som i forvejen har gennemgået crash-tests. De testede selestole skal også være godkendt til brug i EU.

Selestol Test: 8 populære modeller til børn over 4 år

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning. Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden.

I vores test af selestole har vi vurderet flere aspekter ved produkterne. Lige fra barnets siddekomfort, stolens fleksibilitet, hvor meget stol og detaljer du får for pengene samt hvor længe stolen kan bruges. Vores test er dog ikke en sikkerhedstest, men vores udgangspunkt har været, at alle selestole skal være godkendt og testet i henhold til de europæiske bestemmelser.

De forskellige selestole er blevet testet i hverdagen af familier med børn i forskellige aldre.

Testet af børnefamilier i hverdagen

Stolene er monteret og brugt i forskellige bilmærker over en længere periode for at få et solidt indtryk, hvor gode stolene er i praksis og hvor godt børnene sidder i dem.

De mål, vi angiver undervejs i testen, skal du se som en sammenligning mellem de forskellige autostole og ikke som en egentlig indikation af, hvor godt et barn i en vis størrelse sidder i stolen.

I testperioden har vi (og børnefamilierne) blandt andet vurderet følgende:

  • Siddekomfort: Hvor behagelig er stolen for barnet? Er der en funktion, du kan bruge, hvis barnet falder i søvn? Hvor polstret er selestolen?

  • Funktioner: Er nakkestøtte og ryglæn let at justere i højden? Er der nogen form for ekstra sidebeskyttelse? Er betrækket let at tage af (og sætte på igen), når det skal vaskes?

  • Anvendelse: Hvor let er det at montere stolen? Er det nemt at bruge sikkerhedsselen, når barnet sidder i stolen? Og sidder barnet på en måde, så selen er i en korrekt position?

Testfamilierne har bedømt de forskellige selestole i deres hverdag, og deres oplevelser har vi efterfølgende vægtet sammen med selestolenes pris for så at lægge os fast på en endelig karakter.
Det er det, du kan se herunder.

Vi har testet et udvalg af markedets populære selestole. Sammenlign priser på selestole på PriceRunner.

1. Maxi-Cosi Rodifix AirProtect - BEDST I TEST SELESTOL

Selestol med hvilestilling og rummeligt sæde, også behagelig for større børn

Montering: Isofix Barnets alder: 4-12 år Barnets vægt: 15-36 kg Seleholder ved skulderen: Har automatisk lukning Vægt: 4,9 kg Bredde: 55 cm Ryglænshøjde min.-maks.: 70-88 cm Hvilestilling: Ja

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect er den seneste version af en både populær og relativt billig selestol. Når vi alene ser på prisen, så er det imponerende, hvor meget funktion du får med Rodifix.

Nøjagtig som med andre selestole skal barnet spændes fast med den almindelige sikkerhedssele.

Rodifix-stolen er desuden udstyret med isofix-beslag. De er der, så du slipper for at spænde stolen fast med selen, når der ikke sidder et barn i bilen. Takket være isofix-beslagene er Rodifix stabilt forankret og kan ikke flyve væk og skade andre i bilen ved et eventuelt sammenstød.

Pædagogisk design og nem at justere

Seleholderen er tydeligt angivet på begge sider af nakkestøtten, så stolen kan placeres på alle bilens sæder. Men vær opmærksom på, at børn under 140 centimeter ikke bør sidde på passagersædet foran en aktiv airbag. Det er en opfordring, som blandt andre Rådet for Sikker Trafik kommer med.

Seleholderen lukkes automatisk, når du har ført sikkerhedsselen ind.

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect har ingen holder til hofteselen. Det betyder egentlig, at selen ikke kan sættes forkert, men også at den kan komme til at glide op. Det er vigtigt at stramme hofteselen rigtigt, så den ikke ender så højt oppe, at den ligger hen over barnets mave.

Det er generelt nemt at justere ryglænets højde på Rodifix.

Øverst på nakkestøtten sidder der en lille, men let tilgængelig knap, som du trykker ind for at løsne den lille lås indeni. Derefter er det bare at trække op eller ned til ryggen har den rette højde til barnet. Ryglænet kan justeres på få sekunder, så det er ikke noget problem at skifte mellem børn i forskellig højde.

En funktion som barnet selv kan bruge

Den funktion, der skiller sig mest ud, er Rodifix' hvilestilling. Barnet kan selv skifte mellem en helt oprejst siddestilling og en lidt bagudlænet hvilestilling ved at tage fat i grebene på hver side af sædet.

Når du trækker dem opad, glider sædet fremad på Rodifix' sokkel, hvilket får ryglænet til at vinkles bagover. På ture, hvor barnet sandsynligvis falder i søvn, bidrager hvilestillingen til, at barnet kan hvile i stolen uden at hænge med hoved og overkrop.

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect er en rummelig og skøn selestol. Børnene, der har brugt den i testperioden, er mellem 5 og 10 år gamle, og de oplevede alle stolen som behagelig at sidde i. Nakkestøtten yder god støtte til hovedet uden at gøre det svært for barnet at se ud af bilen.

Nogle af børnene foretrækker Rodifix frem for andre selestole - især de ældre børn oplever, at stolen giver god plads til overkroppen. Det gælder blandt andet for børn med lidt bredere skuldre.

Når du først har set nærmere på selestolen, kan du godt forstå, hvorfor Maxi-Cosi Rodifix AirProtect er så populær. Den er nemlig super god til prisen.

Rummelig og populær hos større børnhvilestillingenkel at spænde barnet fast i
Vigtigt at sørge for at hofteselen sidder rigtigt

Prissammenligning

Sammenlign priser

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Autostol, Authentic Graphite

1.095 kr.

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Autostol inkl. Ventilerende Hynde, Authentic Graphite/Grey

1.294 kr.

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Autostol inkl. 3-in-1 Sædebeskytter, Authentic Graphite

1.424 kr.

2. Britax Kidfix i-Size

Moderne selestol med god manual og tryg seleføring, passer bedst fra 7 år

Stoletype: Isofix Alder børn: 4-12 år Vægt børn: 15-36 kg Selehorn: Ja Seleholder ved skulderen: Har automatisk lukning Vægt: 6,7 kg Bredde: 48 cm Rygstøttehøjde min.-maks.: 55-75 cm Hvilestilling: Nej

Britax Kidfix i-Size

Med Kidfix-serien tilbyder Britax en række selestole, der alle kan monteres med isofix. Det er ikke er et krav at bruge isofix, men det letter brugen på flere niveauer. Dels forhindrer isofix, at selestolen glider rundt på sædet, dels skal man som voksen ikke spænde sædet fast med selen, når det ikke bruges af barnet. Under alle omstændigheder vil en løs selepude udgøre en sikkerhedsrisiko i tilfælde af et sammenstød. Derfor er det vigtigt at fastgøre selestolen på den ene eller anden måde.

Relativt smal selestol til større børn

Britax Kidfix i-Size er smallere end ældre Kidfix-stole. Bredden på 48 cm gør det nemt at montere en autostol eller at sidde ved siden af selestolen. Men det betyder ikke, at selestolen er lille. Tværtimod viser det sig, at Kidfix i-Size fungerer bedst til ældre børn. Dette skyldes, at barnets knæ skal gå ud over sædet, når barnet sidder i en selestol. Noget, vi ikke kan opnå, hvis barnet er mindre end 125 cm, og slet ikke med en minimumslængde på 100 cm, som Britax selv angiver.

Børn over 125 cm, som vi har ladet teste Kidfix i-Size, sidder derimod rigtig godt. Stolen føles som støbt til dem. Nakkestøtten på Kidfix i-Size er blevet dybere og strammere. Barnet synes at få god beskyttelse fra siderne, men har godt udsyn fremad. Ryglænet er rummeligt og kan justeres i højden med en lås, der sidder oven på nakkestøtten. For en tolvårig, selestolens angivne maks. alder, opleves Kidfix i-Size dog som lidt trang ved skuldrene.

Selestol, der guider selen godt

Når barnet sidder fremadvendt, er det endnu vigtigere, at selen sidder rigtigt rundt om kroppen. Her gør Britax Kidfix i-Size meget for at gøre det lettere. Mellem barnets ben sidder en seleholder kaldet SecureGuard, som forhindrer selen i at glide op fra hofterne mod mavens bløddele. Holderen er godt placeret, og der er ingen klager over, at den trykker mod skridtet, eller at den rammer indersiden af lårene.

Stolen har to udstikkende selehorn. Der er ingen tvivl om, hvordan selen skal trækkes, da der er tydelige anvisninger på siden af sædet. En XP-PAD fastgøres omkring barnets hals og reducerer belastningen af nakken i tilfælde af et sammenstød. Stolen er normalt polstret. Selv på lidt længere køreture siger børnene, der har siddet i stolen, at det er bekvemt. Betrækket er behageligt direkte på huden og nemt at tørre af.

Ultramoderne selestol, der føles tryg

Det er altid svært at sige, hvilken selestol der er bedst, da det afhænger helt af, i hvilken bil og med hvilket barn, den skal bruges. Britax Kidfix i-Size passer ikke helt til børn under 6-7 år. Hvilket på en måde er godt, da børn burde sidde bagudvendt så længe som muligt, da undersøgelser viser at det er fem gange mere sikkert at sidde i en bagudvendt autostol end en fremadvendt.

Oplevelsen er, at Kidifx i-Size passer bedst til børn mellem ca. 7-11 år, og at børn i den alder generelt sidder rigtig godt. SecureGuard mellem benene fører selen helt rigtigt, selehornet hjælper også, og XP-PAD giver sammen med sidekollisionsbeskyttelsen en ekstra følelse af sikkerhed. Det er præcis, hvad man forventer af en moderne selestol, og med Kidfix i-Size leverer Britax til fulde.

God seleføringdybt sædegod form på nakkestøttentydelige instruktionerbarnet sidder godt
Anvendelsestiden er kortereend producenten har angivet

3. Maxi Cosi Kore Pro i-Size

Praktisk og komfortabel selestol med indbyggede smarte lamper i siderne

Montering: Isofix Barnets alder: 4-12 år Barnets vægt: 15-36 kg Seleholder ved skulderen: Selen føres på plads Vægt: 7,5 kg Bredde: 44 cm Ryglænshøjde min.-maks.: 55-72 cm Hvilestilling: Nej

Maxi-Cosi Kore Pro i-Size

Maxi Cosi Kore Pro i-Size er den avancerede variant af Maxi Cosis selestol Kore i-Size. Den primære forskel på de to modeller er, at Kore Pro er udstyret med LED-lamper i siderne. Pro-udgaven har også lidt bedre betræk med øget komfort og bedre ventilation i stoffet.

Siddekomforten i Kore Pro bliver beskrevet som meget god af de børn, der har testet selestolen. Ifølge producenten kan stolen bruges til børn mellem 100-150 cm, men oplevelsen i vores test har dog været, at siddekomforten bliver noget stram ved overkroppen, når vi er på omkring de 140 cm.

Ryglænets bredde er god, men på den lange led begynder skuldrene at ramme underkanten af nakkestøtten. Det kan dog variere fra barn til barn. Har barnet lange ben og kort overkrop, kan Kore Pro bruges i længere tid.

Populært design og komfortabelt sæde

Sædets udformning har været populært hos børnene. Nakkestøtten har også en god form. Barnets hoved er godt rammet ind, men der er alligevel mulighed for at se ud til siderne.

Når ryglænet forlænges, vokser stolen også lidt i bredden, så det ikke føles trangt. Barnet kan sidde komfortabelt.

Funktionen til at justere højden på ryglæn og nakkestøtte er usædvanligt god.

I stedet for en knap midt på ryglænet eller bag på stolen har Maxi Cosi Kore Pro en knap på hver side af stolens overkant. Du skal kun holde en af knapperne inde for at regulere højden. Det gør, at det altid er nemt at komme til, så du ofte husker at justere ryglænet efter det barn, der skal bruge stolen.

Maxi Cosi Kore Pro i-Size monteres i bilen med Isofix. Armene kan slås ud, når stolen står på sædet, og de har en god længde, så det er nemt at komme til bilens Isofix-beslag.

Du kan også bruge Kore Pro på et sæde uden isofix. Der skal du selvfølgelig bare huske at spænde stolen fast med sikkerhedsselen, når stolen ikke er i brug, så den ikke risikere at flyve rundt i bilen og skade andre passagerer ved et eventuelt sammenstød.

Skiller sig ud med sit ClickAssist Light

Langt hen ad vejen er Maxi Cosi Kore Pro i-Size en selestol, der minder om mange andre modeller på markedet.

Men det er ClickAssist Light, der får Kore Pro til at skille sig ud – i høj grad.

Selestolen har lamper på begge sider af stolen. Cirka tre sekunder efter at barnet har sat sig i stolen, tændes den ene lampe. Du vælger selv, hvilken side der skal lyse, afhængigt af hvor i bilen stolen står, og hvor selespændet befinder sig. Lampen lyser derefter i cirka 20 sekunder, og det er tilstrækkelig kraftigt til at det bliver lettere at finde spændet, du skal sætte sikkerhedsselen fast i.

Det kan måske lyde som en gimmick med en lampe i selestolen. Men på en mørk vintermorgen er det en stor hjælp til at få barnet spændt hurtigt og sikkert fast i bilen.

Så ud over at være en smal og praktisk selestol så har Maxi Cosi Kore Pro i-Size også en stressdæmpende egenskab for dig som forælder - i hvert fald med sit ClickAssist Light, der er en god hjælp i det mørke halvår.

Kompakt i bilennemt at hæve ryglænetmeget praktiske lamperkomfortabelt sæde
Lidt kort ryglæn

4. BeSafe iZi Flex S Fix

Praktisk selestol der nemt kan gøres smallere i bredden

Montering: Isofix Barnets alder: 4-12 år Barnets vægt: 15-36 kg Seleholder ved skulderen: Har automatisk lukning Vægt: 6 kg Bredde: 54 cm (44 cm uden SIP-bumpers) Ryglænshøjde min.-maks.: 55-73 cm Hvilestilling: Nej

BeSafe iZi Flex S Fix

BeSafe iZi Flex S Fix er den enklere og noget billigere variant af BeSafes selestol iZi Flex Fix i-Size.

Navnene på de to modeller er næsten identiske, og det kan da også være svært at se forskel på stolene. Flex S Fix-modellen har ikke alle de funktioner, som Flex Fix i-Size har. Den har for eksempel ikke den PAD+ polstring, der fastgøres på sikkerhedsselen.

Overordnet er det her en meget praktisk selestol, der er let at bruge. Den kan fastgøres i bilen med Isofix, ligesom BeSafe iZi Flex S Fix kan bruges i bilsæder uden Isofix. For at klappe Isofixarmene ud skal du blot trække i håndtaget foran på stolens underside.

Det er vigtigt at huske at spænde stolen fast i bilen, hvis du kører uden barnet, så stolen ikke står løst og på den måde kan beskadige føreren og andre passagerer ved et eventuelt sammenstød. Bag nakkestøtten på iZi Flex S Fix sidder der et praktisk bærehåndtag, der også skjuler opbevaringen til selestolens manual.

Høj komfort og smarte detaljer

Nakkestøtten har en form, som BeSafe kalder V-formet. Det gør, at den skulle være mere behagelig at læne hovedet mod, mens barnet stadig har plads til at kunne se ud af bilen.

De børn, der har testet BeSafe iZi Flex S Fix, har været meget tilfredse med siddekomforten i både sæde, ryglæn og nakkestøtte. Betrækket er godt og nemt at børste af, når det bliver beskidt eller mudret. Polstringen har en normal tykkelse.

Den her selestol har en unik funktion, hvor den kan gøres smallere. Tager du sidekollisionsbeskyttelsen (de såkaldte SIP-bumpers) af siderne på iZi Flex S Fix fjerner du så meget af bredden, at stolen nu kun er 44 cm bred. Det betyder i praksis, at du kan få plads til tre autostole ved siden af hinanden på et bagsæde i normal størrelse.

Nemt at justere højden

For at regulere højden på ryglænet drejer du på et greb på bagsiden af selestolen. Der sidder et greb på hver side, så det altid er nemt at komme til. Det er med til at skåne din ryg på den sparsomme plads ved bagsædet. Du skal bare dreje på det ene af grebene for at justere højden.

I starten virker det lidt specielt at dreje højdeindstillingerne på BeSafe iZi Flex S Fix, men efter kort tid føles det ganske ligetil. Det gør det nemt at finjustere nakkestøttens placering, da det er vigtigt, at selen kommer ud i den rigtige højde og kan bevæge sig frit gennem holderne på stolen.

Som med alle selestole er det vigtigt at teste stolen i sin egen bil med barnet i for at sikre, at den nederste del af sikkerhedsselen også sidder rigtigt. Selen skal gå hen over hoften, og ikke op over barnets mave.

BeSafe iZi Flex S Fix er et ypperligt valg, og den virker rigtig god til prisen – især for den store familie, der vil have plads til mange børn i bilen.

Kan gøres smalleregod form på nakkestøttensolidt betræklet at justere højden
Har ingen seleholder mellem benene

5. Cybex Solution M-Fix

Selestol med Isofix og betræk af høj kvalitet, som tåler snavs og pletter

Montering: Isofix Barnets alder: 4-12 år Barnets vægt: 15-36 kg Omdannes til selepude: Ja Seleholder ved skulderen: Elastisk lås Vægt: 6,7 kg Ryglænshøjde min.-maks.: 55-75 cm Bredde: 54 cm over sidekollisionsbeskyttelsen (trukket ind) Hvilestilling: Ja, nakkestøtten kan hældes

Cybex Solution M-Fix

Cybex Solution M-Fix giver dig en fornemmelse af høj kvalitet. Hver eneste søm ser velsyet ud, de afrundede kanter giver både et blødere udseende og øget siddekomfort for passageren ved siden af.

Nakkestøtten har et blødt memoryfoam-lignende materiale, der gør stolen indbydende og nakkestøtten behagelig at hvile hovedet på og senere falde i søvn ved.

Cybex Solution M-Fix er udstyret med en kraftig sidekollisionsbeskyttelse, der nemt kan slås ud på den rigtige side af stolen. Det begrænser skulderpladsen lidt for den person, der sidder ved siden af, men det er ikke meget mere end andre selestole med lignende funktion.

Seleholderen ved skulderbeslaget er enkel at bruge. Det er nemt at tage betrækket af, men det kræver en del arbejde at få betrækket på stolen igen med et pænt resultat.

Behagelig nakkestøtte med tre indstillinger

Selestolen har en rygstøtte, der kan reguleres i højden ved at trykke et håndtag ind. Selve nakkestøtten kan justeres separat og har tre forskellige indstillinger – helt oprejst, mellem og bagudlænet.

Det er nemt for en voksen at justere og betyder, at barnets hoved ikke falder forover, hvis/når barnet falder i søvn i bilen. En meget simpel løsning på en hvilestilling, men netop så enkelt og funktionelt, som man gerne vil have det.

Vi står tilbage med et helhedsindtryk af Cybex Solution M-Fix som en robust og god selestol. Detaljerne er gennemtænkte, og med en finish af en høj standard. Isofix-beslagene er også nemme at bruge.

Selvom stolen ikke på nogen måde skiller sig ud, så mangler den heller ikke noget. Derfor er Cybex Solution M-Fix efter vores vurdering god til prisen.

Smart hvilestilling i nakkestøttenjusterbar sidekollisionsbeskyttelse
Lidt besværligt at få betrækket på igen efter vask

6. BeSafe iZi Up X3 Fix

Stabil selestol med kraftig sidebeskyttelse og tre indstillinger

Montering: Isofix Barnets alder: 4-12 år Barnets vægt: 15-36 kg Omdannes til selepude: Nej Seleholder ved skulderen: Lås der trækkes ud, lukkes manuelt Vægt: 8,1 kg Ryglænshøjde min.-maks.: 60-76 cm Bredde: 48 cm Hvilestilling: Ja, i flere trin

BeSafe iZi Up X3 Fix

BeSafe iZi Up X3 Fix føles solidt konstrueret og giver indtryk af høj sikkerhed i kraft af sine tykke sidepuder og solide nakkebeskyttelse. Den fylder til gengæld en del i kabinen, men sådan er det typisk med BeSafes autostole.

Stolens størrelse påvirker ikke, hvordan barnet sidder i den, men for passageren på sædet ved siden af bliver bilturen ikke så komfortabel, da man er nødt til at læne sig væk fra selestolen.

Ryglænet er let at finjustere i højden takket være de to drejeknapper (en på hver side af stolen), som du drejer på. Men de er vanskelige at komme til, og det er mere tidskrævende end andre løsninger på markedet.

Tre praktiske indstillinger

BeSafe iZi Up X3 Fix kan vippes i tre forskellige indstillinger, så et sovende barn kan få en god hvilestilling og hældning for hovedet. Håndtagene er placeret, så barnet selv skal kunne bruge dem.

Pladen, som stolen står på, er udformet, så barnets sæde svinges til siden og væk fra døren i tilfælde af en sidekollision. Ryglænet er lidt buet udformet.
Overfladen, som barnet skal hvile hovedet mod, rager længere ud end rygpartiet, så barnet får en ret fremadbøjet siddestilling. Det har betydet, at testpersonerne ikke har fundet sig så godt til rette i stolen.

Polstringen er blød, og det er ikke svært at få betrækket af og på igen. Vi er blandt andet glade for bærehåndtaget, når stolen skal håndteres uden for bilen.

Nøjagtig som BeSafes andre autostole udstråler iZi Up X3 Fix sikkerhed, men de øvrige funktioner kan godt tåle en finpudsning.

Solid beskyttelseroterende bundplade og hvilestilling i tre trin
Barnet får en fremadlænet siddestillingtidskrævende at justere ryglænet

Mere om selestole

Jo længere tid barnet kan køre bagudvendt i bilen, des bedre. Selv for en femårig er det fem gange mere sikkert at køre bagudvendt (altså med ryggen mod kørselsretningen) end at sidde fremadvendt.

Men der kommer en dag, hvor der ikke længere er plads til dit barn i en autostol, og så er det tid til at skifte til en selestol. En selestol gør nemlig, at barnet hæves i sædet, så sikkerhedsselen sidder korrekt henover barnets krop - det er lige mellem hals og skulder og diagonalt ned over brystkassen, og den anden del af selen skal sidde mod barnets lår/lyske.

Hvis selen sidder forkert, risikerer barnet indre kvæstelser i maven i tilfælde af en kollision. Derfor er det vigtigt at sikre, at sikkerhedsselen bruges korrekt.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os