1. Start
 2. Bedst i test

Opdateret  

Skruemaskine: 8 modeller testet

Elina Blom

Skal du i gang med at renovere - eller bare flytte? En skrue-/boremaskine er tæt på uundværlig. Vi har testet skruemaskiner fra flere mærker, herunder Dewalt, Bosch og Ryobi. En testvinder skal have overskud af kræfter, en god ergonomi og være brugervenlig.

Test af 8 skruemaskiner: Find den bedste model til dit projekt

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning. Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden.

Skruemaskinerne har været anvendt i lang tid i en række forskellige byggeprojekter og er bedømt i detaljer ved at vi har udsat dem for en række styrkeprøver. De har for eksempel skulle skrue en tyk skrue i både en tyk egeplanke og i dobbelte 45-reglar.

Følgende aspekter ved skruemaskinerne har vi kigget ekstra nøje på:

 • Ydeevne: Hvor kraftfuld er skruemaskinen? Hvordan håndterer den forskellige materialer? Hvor hurtigt reagerer den? Hvor god er den til at skrue skruer ud?

 • Byggekvalitet: Hvor praktiske og gedigne virker knapper og betjeningsgreb? Hvordan lyder skruemaskinen under forskellig belastning? Wobbler den?

 • Funktioner: Hvilke funktioner har skruemaskinen? Er der plads til bits på den? Har den belysning?

I vores karakter til skruemaskinen har vi også taget højde for materialevalg, brugervenlighed og ergonomi. Endelig har vi sammenholdt disse faktorer med prisen på skruemaskinen for at fastsætte dens værdi til prisen. Vi har således højere forventninger til en dyr skruemaskinen end en billigere og omvendt.

Vi har testet et udvalg af markedets populære modeller. Sammenlign priser og find tilbud på de testede skrue-/boremaskiner på PriceRunner.

1. Dewalt DCD791 - BEDSTE PREMIUMVALG SKRUEMASKINE

Kompakt skruemaskine, der alligevel bidrager med både kraft og udholdenhed

Længde (mål): 173 mm Bredde (Mål): 63 mm Højde (Mål): 203 mm Vægt: 1,2 kg Prisklasse: Premium Batteri: 18 V Li-Ion Målt lydniveau: 84,4 dB (gennemsnitsværdi) Omdrejningstal: 0-550 rpm og 0-2000 rpm Vridningsmoment: 70 Nm Gear: 2 stk LED-belysning: Ja (3 trin) Patron: 1,5-13 mm lynpatron Medfølgende tilbehør: 2 x 5 Ah-batterier, oplader, T-STAK-tilbehørskasse

Dewalt DCD791P2 (2x5.0Ah)

Dewalt DCD791 er en kompetent og imponerende skruemaskine, hvor du får godt med kraft for pengene i et kompakt og handy format, der ligger balanceret i hånden.

Det er ikke noget problem at skrue igennem dobbelte reglar med tykke, lange skruer eller at komme igennem hård træsorter såsom eg. Bare du har styrken i håndleddet og gode bits, skal skruemaskinen nok klare arbejdet.

Tendens til at puste til støvet

I støvede omgivelser er det en ulempe, at den hvirvler støvet op og blæser det mod dit ansigt, men du skal stå i et ret trangt sted eller meget tæt på, for at det udgør et egentligt problem.

Det medfølgende batteri har høj kapacitet, så du kan arbejde i lang tid uden at skulle lade det op, men den store gevinst er den medfølgende oplader, der nemt kan lade batteriet op, mens du spiser frokost eller bruger det andet, medfølgende batteri. Opladeren er støjsvag, kompakt og let at forstå.

Kompakt skruemaskine med mange funktioner

Gearknappen oven på DCD791 er træg, men alle andre funktioner er lette at indstille. Den indbyggede holder gør det nemt at hænge skruemaskinen i værktøjsbæltet, når du skal have begge hænder fri og ikke har en hylde i nærheden.
Lampen der oplyser skruehovedet i mørke omgivelser, kan indstilles i hele tre forskellige styrker, hvoraf den højeste indstilling er meget kraftig. Den kan desværre ikke slukkes helt.

På siden sidder der en magnet til at holde skruer og bits. Den har ikke ret meget plads, men er et glimrende supplement, hvis du for eksempel har skruer i to forskellige størrelser og har brug for at kunne skifte bits hurtigt.

Samlet set er dette en meget kraftfuld, men samtidig kompakt skruemaskine med få ulemper.

Kompaktstærkgodt afbalanceretmange funktioner
Blæserens styrke (blæser støv på dig i støvede omgivelser)

Prissammenligning

Sammenlign priser

Dewalt DCD791P2 (2x5.0Ah)

1.976 kr.

DeWALT DCD791P2 - Bor/driver - ledningfri - 2-hastigheders - nøgleløs borepatron 13 mm - 70 N·m - 2 batterier - 18 V

2.011 kr.

DeWALT DCD791P2 Bore-/skruemaskine 2 batterier inkluderet Nøgleløs borepatron --> På lager, levering hos dig 06-12-2023

2.012 kr.

2. Einhell TE-CD 18/2 Li Kit - BEDSTE LAVPRISVALG SKRUEMASKINE

Lille, prisgunstig skruemaskine med lidt træge knapper

Batteri: 8 V Li-Ion Målt lydniveau: 76,1 dB (gennemsnitsværdi) Omdrejningstal: 0-350 rpm og 0-1250 rpm Gear: 2 stk LED-belysning: Ja

Einhell Einhell TE-CD 18-2 Li-i Kit (2x1.5Ah)

Einhell TE-CD 18/2 Li Kit er en batteridrevet bore-skruemaskine, der kan anvendes til en bred vifte af opgaver, selvom den ligger i den øvre del af lavprisklassen.

Batterilevetiden er blandt de bedre i vores test, og den kan skrue tykke skruer i blød gran uden at brokke sig. Det er først, når vi presser dens styrke med en tyk egetræsliste, at vi kan mærke, at den ikke hører hjemme i toppen. Der var dog ingen af opgaver i testen, som den måtte opgive helt.

Langsomt bakgear

Et lille irritationsmoment vi opdagede, var, at den er ret langsom i bakgear. Det tager derfor længere tid en ønskeligt at skrue en skrue ud. Lynpatronen gør det dog nemt at skifte mellem bor og bitsholder. Batteriet holder desuden spændingen godt mellem anvendelserne, og opladningen tager blot 40 minutter for det 1,5 Ah-batteri, der følger med i vores testkit – rigtig godt.

Stabil skruemaskine med smart tilbehør

TE-CD 18/2 er relativt let og kompakt, hvilket gør det nemt at komme til selv på trange steder. Takket være det gummierede håndtag ligger den stabilt i hånden. Balancen i skruemaskinen er godt, hvilket bidrager yderligere til det positive indtryk. Knappen til at skifte mellem 1. og 2. gear er dog ret træg, og det samme gælder for det sidste trin for vridningsmomentet.

Den smarte bælteklemme på siden er tidsbesparende, da den gør det nemt at hænge skruemaskinen fra sig, mens du udfører andre arbejdsopgaver. For eksempel kommer den flere gange til sin ret, når vi står på en stige og skal lægge skruemaskinen fra os for at kunne måle og tegne.

En anden praktisk funktion er LED-belysningen, som gør skruehovedet let at se, selv i mørke. Det er dog ikke muligt at slukke lyset. En praktisk ting, der mangler, er indbygget plads til bits og bor på maskinkroppen.

Overordnet set er dette en rigtig god og alsidig skruemaskine for prisklassen.

Balanceretkompaktbælteklemme medfølger
Træg at indstillelangsom skrue-udtrækning

3. Ryobi R18DD7

En stærk bore-/skruemaskine til gør det selv-folk, der skal bruge ydeevne

Vægt: 1,9 kg (1,2 kg eksklusive batteri) Batteri: 18 V, testet med: 5 Ah Li-Ion, batteritid ubelastet: 1 h 42 min (målt) Lydniveau: 80,7 dB (målt) Omdrejningstal: 0-500 rpm, 0-1800 rpm Vridningsmoment: 60 Nm Gear: 2 stk. LED-belysning: Ja Patron: 13 mm Manual: Brugsanvisning

Ryobi R18DD7-0 Solo

Ryobi R18DD7 er en stærk skruemaskine, der prismæssigt ligger i toppen af mellemklassen. Her er der hård konkurrence, men R18DD7 klarer sig rigtig godt. Den består for eksempel flere af vores ydelsestest med glans. Derudover er den udstyret med flere gode funktioner.

Vi prøver eksempelvis forskellige slags skruer i eg, og i første gear klarer den alle skruerne. For eksempel en fransk skrue i eg, hvor mange andre må give fortabt. I andet gear bliver det selvfølgelig sværere, men her er det normalt kun premiummodeller, der brillerer. Dermed ligger Ryobi R18DD7 i toppen i denne prisklasse, når det gælder ydeevne. Det er selvfølgelig ikke noget problem at skrue i bløde materialer.

En skruemaskine med magnetbeslag

Når det gælder funktionalitet, får du alle de sædvanlige funktioner på en 18 volt skruemaskine. Men derudover er der magnetbeslag på foden, som har rigeligt plads til to ekstra bits, samt en bitholder til en ekstra bit. Skruer du forskellige skruer til samme opgave, er det en praktisk løsning til hurtigt at finde de rette bits til anledningen.

Denne skruemaskine har også LED-lampe på foden og den lyser godt. Lampens placering gør, at den bliver dækket til i visse situationer, for eksempel af reglar, men det er så sjældent, at det ikke er noget større problem.

Du har også en batteriindikator, så du kan se, hvornår det er tid til at lade batteriet op.

Bore-/skruemaskinen Ryobi D18DD7 har masser af kraft til hårde opgaver.

En letanvendelig skruemaskine

Ulempen ved Ryobi R18DD7 er, at den er ret tung og højlydt. Men bortset fra det har vi ikke mange anmærkninger. Byggekvaliteten virker generelt god. Skruemaskinen har tydelige trin i gearsystemet, og den klikker godt fast. Det gummierede håndtag er robust. At bælteklemmen kan fastgøre og flyttes uden brug af værktøj er en bekvem fordel.

Hvis du i forvejen har værktøj, og dermed batterier, i 18-voltsklassen fra Ryobi og er på udkig efter en stærk skruemaskine, så er R18DD7 et rigtig godt køb. Den har en høj ydeevne og er rig på funktioner.

Flere løsning til ekstra bitsmeget stærk for prisklassengennemtænkt konstruktion
Ret tung og højlydt

4. Ryobi RDD18C

Smidig skruemaskine til husejere, der kan lide at klare opgaverne selv

Vægt: 1,7 kg (inkl. batteri (722 g) Batteri: 18 V, testet med: 4 Ah Li-Ion Målt lydniveau: 85,8 dB Hastighed: 0-450 rpm og 0-1.700 rpm Moment: 54 Nm Gear: 2 stk. LED-belysning: Ja Spændpatron: 13 mm

Ryobi RDD18C-0 Solo

Ryobi RDD18C er en børsteløs skruemaskine med tyngde i foden og et meget kompakt hoved. Konstruktionen gør, at den føles let og smidig at arbejde med. Du kan nemt komme til på trange steder, samtidig med at Ryobi ikke har sparet ret meget på ydelsen. Fornemmelsen er, at bore-/skruemaskinen er stærk i forhold til at være så lille.

I øvrigt er det en sædvanlig konstruktion med to gear, godt gummieret greb og batteri med batteriindikator. Desværre sidder indikatoren foran, så du skal vende skruemaskinen for at se, hvor meget tid du har tilbage.

Batteriet holder 1 time og 34 minutter uden belastning.

Spændpatronen giver indtryk af at være af metal, men efter nærmere undersøgelse viser den sig at være af hård plast. Det betyder dog ikke noget for brugeroplevelsen. Byggekvaliteten føles generelt god, og der er hverken mislyde eller løstsiddende dele.

Eftersom spændpatronen er lidt større, 13 millimeter i stedet for almindelige 10, får du f.eks. en karmskruenøgle ind. Det er positivt for husejere, som klarer meget selv derhjemme.

RDD18C er også en rap og ganske kraftfuld skruemaskine. Det er ikke noget problem at skrue grovere, lange skruer i hverken hårde træsorter som eg eller blødere som fyrretræ. I anden gear og med maks. moment hører vi på lyden, at skruemaskinen må kæmpe lidt med at få en 5x90-skrue i. Men i fyrretræet kan det ikke mærkes.

Vi tester også at blande puds og beton, at bore og andre opgaver, som en gør det selv-mand vil udføre – og det går gennemgående tidseffektivt.

Ikke den stærkeste, men meget alsidig

RDD18C er udstyret med en lille lampe over batteridelen, som lyser op i vanskelige omgivelser. LED-belysningen giver et godt udsyn. Det er ekstra vigtigt på denne kompakte skruemaskine, da du gerne vil kunne bruge den i vinkler og kroge, hvor der ofte mangler god belysning.

Desværre mangler denne skruemaskine bælteclip samt plads til bits/bitsholder.

Ryobi RDD18C passer til den gennemsnitlige husejer, som ønsker en alsidig skruemaskine med et velbygget design i sin valgte prisgruppe. Især hvis du søger en kompakt, velafbalanceret og ret let skruemaskine, hvor du ikke i første omgang er ude efter maksimal ydelse.

Virkelig smidigt formatstor spændpatronstørrelse
Mangler bælteclip & bitholder

5. Greenworks GD24DD35

En ganske stærk, velafbalanceret og billig skruemaskine

Prisklasse: Budget Batteri: 24 V, testet med: 2 Ah Li-Ion Omdrejningstal: 0-3000 rpm Drejemoment: 35 Nm Gear: 2 stk. LED-belysning: Ja Patron: 13 mm

Greenworks GD24DD35, Boremaskine 35Nm, 24V, m/2Ah batteri og lader

Greenworks GD24DD35 er en skruemaskine med et stort, bekvemt greb, som gør, at værktøjet hviler afbalanceret i hånden. Vægten med batteri er godt 1,5 kg, og vi tester den med et 2 Ah-batteri.

Patronen rummer bor op til 13 millimeter, hvilket er generøst for prisklassen, og det gør også, at den f.eks. kan klare tilbehør til en rammemuffe.

Desuden har skruemaskinen batteriindikator og en LED-lampe, der lyser ganske godt op i større miljøer.

Rigtig god ydeevne

Vi tester skruemaskinen i forskellige materialer i henhold til de sædvanlige ydelsestests. Den har ganske god kraft i forhold til prisen. Den kan f.eks. uden problemer skrue 100-skruer i eg. Vi tester også at blande mørtel med den, hvilket går udmærket.

Byggekvaliteten føles derimod lav. Lydprofilen er lidt enerverende, og patronen er af plast. Skruemaskinen føles generelt meget basic på dette punkt, men det må man forvente. Også opladeren giver et lidt dårligt indtryk med hensyn til kvaliteten, men du kan altid tilkøbe en bedre og hurtigere oplader efterfølgende.

Greenworks GD24DD35 passer til dig, der søger en billig skruemaskine. Den har en god funktionalitet og er ganske stærk, men har samtidig lidt lavere byggekvalitet og en dårlig oplader.

Rummelig patronret stærk
Lav byggekvalitetret dårlig oplader

6. Bosch GSR 18V-60 C Professional

Kompakt, godt greb og app-funktionalitet - mest til den kræsne gør-det-selv'er

Længde (mål): 173 mm Højde (Mål): 248 mm Vægt: 1,8 kg Batteri: 18 V, 5 Ah Målt lydniveau: 85 dB Omdrejningstal: 0-600 rpm hhv. 0-1900 rpm Vridningsmoment: 31 Nm Gear: 2 stk LED-belysning: Ja Patron: 13 mm lynpatron Medfølgende tilbehør: Dobbeltsidede skruebits

Bosch GSR 18V-60 C Professional Solo

Bosch GSR 18V-60 C Professional er en stabil og høj skruemaskine med kompakt front, så du nemt kan komme til på trange steder. For en skruemaskine i Bosch's blå sortiment (blå = professionelle) at være, så har den ikke særlig meget kraft.

Derimod er den velegnet til gør det selv-folk. Skruemaskinen kan eksempelvis skrue en ankerskrue i en bæreline, men det kræver maksimal styrke for at den ikke skal protestere. Tykke skruer i massivt ædeltræ kan man godt glemme.

GSR 18V-60 C har imidlertid andre fordele

Du kan for eksempel forbinde den med en app for at huske de indstillinger, du har anvendt. Er du for eksempel finsnedker, kan det være praktisk. For de fleste privatpersoner må den slags hukommelsesindstillinger dog anses for pynt. Derimod giver appen hurtig adgang til manualen, og du kan også styre følsomheden for forskellige funktioner.

Desværre fulgte der ikke nogen chip til vores testeksemplar, så vi har ikke kunnet teste, hvor godt det fungerer i praksis.

En okay skruemaskine

Bosch GSR 18V-60 C Professional har sine primære styrker i formatet kombineret med det stabile design. Skruemaskinen har god arbejdsbelysning, tydelig batteriindikator og en hurtigoplader, så du er i gang igen fra tomt til fuldt batteri på cirka 40 minutter. Den medfølgende bælteclips er også populær.

Men er du ude efter ren råstyrke, er denne skruemaskine ikke noget for dig - især ikke når du kommer op i denne prisklasse.

Men for hjemmeperfektionisten der vil have en skruemaskine i et kompakt format, og som kan klare alle gøremål i hjemmet, så er GSR 18V-60 C et fint valg.
Den er gedigen, kompakt, velbalanceret og husker dine indstillinger.

Velbalanceretkompakt og stabilt designhøj byggekvalitetapp-funktionalitet
Svag i forhold til prisklassen

7. Black & Decker BL186KB

Meget kraft for pengene, men dårligere balance

Batteri: 18 V Li-Ion Målt lydniveau: 80,1 dB (gennemsnitsværdi) Omdrejningstal: 0-410 rpm og 0-1650 rpm Vridningsmoment: 52 Nm Gear: 2 stk LED-belysning: Ja Patron: 13 mm lynpatron Medfølgende tilbehør: 2 x 1,5 Ah-batterier, oplader, tilbehørskasse

Black & Decker BL186KB (2x1.5Ah)

Black & Decker BL186KB er en rigtig stærk skruemaskine, der kan klare alle de hårde opgaver, vi udsætter den for, selvom den hører til i den øvre del af lavprisklassen. Det er først, når vi presser den til det yderste ved lavere styrke, at vi opdager, hvor grænsen går – og selv da klarer den sig rigtig godt.

At skrue i tykke egetræslister eller trække trykke skruer i kraftige reglar er intet problem for denne maskine.

Batteriet er drøjt

BL186KB kan arbejde længe på en opladning. Det er dog en stor ulempe, at den mangler en batteriindikator. Derudover tager opladningen lang tid med den lille og meget praktiske oplader. Et 1,5 Ah-batteri tager mere end 1,5 time at lade helt op.

Ubalanceret design

BL186KB har sine største svagheder i designet. Dels er den ubalanceret fremad, hvilket man tydeligt mærker, når man anvender den i længere tid ad gangen. Den fylder også meget og er uhandy.

Men der er også lyspunkter

Den har for eksempel bitsholder og LED-belysning på foden. Desværre kan du ikke tænde og slukke LED-belysningen, som du vil, men den er alligevel en velkommen tilføjelse.

Indstilling af vridningsmomentet går nemt, og det er nemt at tage batteriet ud. Lydniveauet for BL186KB er gennemsnitligt, men lydprofilen er virkelig belastende med en skærende lyd.
Kan du leve med det, og at den er lidt uhandy, så får du en kraftfuld skruemaskine til prisen.

Stærk, integreret bitsholder
Ingen batteriindikatorbelastende lydlangsom opladning

8. Black+Decker BCD001

Enkel skruemaskine til småopgaver

Vægt: 1,2 kg (inkl. batteri (369 g) Batteri: 18 V, testet med: 2 Ah Li-Ion Målt lydniveau: 77,8 dB Omdrejningstal: 0-600 rpm Moment: 37 Nm Gear: 1 stk. LED-belysning: Ja Spændpatron: 10 mm

Black & Decker BCD001C1-QW (1x1.5Ah)

Black+Decker BCD001 er en meget let bore-/skruemaskine, der er forholdsvis støjsvag. Den har elleve momentindstillingen, som roterer smidigt, når du vil ændre indstilling.

På skruemaskinens maskinhus er der bitsholder med plads til to bits, men hele bitsholderen kan også fastgøres der. Desuden har den LED-belysning.

Sådan fungerer skruemaskinen

Byggekvaliteten er ikke så imponerende. Batteriet er lidt besværligt at tage ud og sætte i. Det føles, som om pasformen ikke er hundrede procent. Desuden er skruemaskinen ret plastagtig. Men på den anden side fås den til spotpris i forhold til mange andre, og det er, når det handler om målgruppetilpasning, at det er interessant at lave en ordentlig analyse.

Hvad kan BCD001 så klare? Den kan f.eks. problemfrit skrue skruer i bløde træsorter, også skruer af større dimensioner. Den har heller ingen problemer med at blande mørtel. Når det drejer sig om at skrue i hårde træsorter, afhænger det lidt af, hvor kraftig skruen er, og hvilken træsort du har at gøre med. Generelt kan den klare størstedelen af opgaverne, men det går meget langsomt at skrue i f.eks. eg. Det er som at køre en gennemsnitlig skruemaskine i første gear. Arbejdet tager tid.

Black+Decker BCD001 har i øvrigt kun et gear, og den snurrer som sagt ikke særlig hurtigt rundt. Til dig, der har travlt, når du skruer, er dette ikke den rigtige model. Men hvis du kan leve med, at skruemaskinen tager lidt længere tid, fungerer den udmærket til gør-det-selv-opgaver i hjemmet.

Black+Decker BCD001 passer til dig, der søger en billig skruemaskine til enkle opgaver i hjemmet.

Letforholdsvis lydsvag
Langsomlav byggekvalitet

Alt om skruemaskiner

Skruemaskinen er det mest benyttede elværktøj i værktøjskassen. Ved du, at du vil lave meget arbejde i hjemmet selv, kan det være smart at investere i en prisgunstig, men lidt kraftigere skruemaskine. Hvis du derimod bare skal bruge den sporadisk til lettere opgaver, bør du måske i stedet satse på en model i lavprissegmentet.

Skruemaskiner fås også med forskellige spændinger og forskellige hovedfunktioner. I vores guide nedenfor kan du læse nærmere om, hvordan de adskiller sig fra hinanden, men standardskruemaskinen i de fleste hjem er i dag en 18 volt bore-skruemaskine – simpelthen fordi den passer til en bred vifte af arbejdsopgaver.

Hvis du skal til at købe en ny skruemaskine, kan du også overveje, hvilke andre batteridrevne værktøjer du har derhjemme. De fleste producenter har i dag systemer, så det samme batteri passer til flere af deres værktøjer. Hvis du eksempelvis har en stiksav fra et bestemt mærke, kan du måske købe en skruemaskine af samme mærke, men uden batteri. Det er dog altid godt at have to batterier, så man kan lade det ene op, mens man bruger det andet.

Køb af skruemaskine

Når du har bestemt dig for en model, kan det være en god idé at finde ud af, hvilke sæt den forhandles i. Har du i forvejen batterier til et elværktøj fra samme producent, kan du købe skruemaskinen uden batteri. Har du det derimod ikke, kan man ofte få hele sæt med to batterier og værktøjskasse til en god pris.

Stor guide om skruemaskiner

Hvad skal du tænke over, når du køber skruemaskine? Hvis du har en god forståelse for, hvordan de fungerer, hvad der adskiller modellerne fra hinanden, og hvilke funktioner og tilbehør man kan få, bliver det lettere at træffe et velinformeret og godt valg.

Type af skruemaskine

Der findes forskellige typer af skruemaskiner. Nogle egner sig for eksempel kun til at skrue med, mens andre også er beregnede til at bore.

Herunder følger en gennemgang af forskellige typer af skruemaskiner.

Miniskruemaskine

En lille skruemaskine. Ofte ret svag, men praktisk til enkle og få arbejdsopgaver. For eksempel når du skal hænge malerier op eller renovere møbler.

Skruemaskine

Kort og godt en maskine beregnet til at skrue skruer i eller ud.

Fordelen ved en ren skruemaskine er, at de ofte er gode til at skrue også i sejt træ til forskel fra mange kombinationsmaskiner.

Slagskruemaskine

En skruemaskine med bitsholder, der slår i rotationsretningen. Den slår skruen i takket være et højt vridningsmoment. Funktionen minder om den hos en slagnøgle.

Fordelen ved slagskruemaskinen er, at den kan klare hårdere modstand. Når skruemaskinen melder pas på skruen, er det slagskruemaskinen, som tager over. Arbejdet går desuden hurtigere og bliver mere ergonomisk, fordi du slipper for at holde imod, når du skruer. Men de er altså ikke beregnede til at bore i beton med, selvom navnet let kan narre en til at tro det. De er udstyret med bitsholder og er kun beregnede til at skrue med.

Bore-skruemaskine

En skruemaskine, som du også kan bore med. Kombinationsmaskinen er udstyret med patron, så du kan vælge mellem bor eller bitsholder, og har ofte flere gear og vridningsmomenter.

Man kan også få bore-skruemaskiner med slagfunktion. Tanken bag mange af disse er, at de også skal kunne bore i beton. Men det er langt fra alle, der præsterer godt på det punkt. Læs grundigt, inden du køber.

Vinkelslagskruemaskine

Den aflange form gør den velegnet til smalle steder, hvor en almindelig skruemaskine ikke kan komme til.

Gipsskruemaskine

En speciel skruemaskine udstyret med dybdestop. Den er beregnet til plademateriale. Ved brug strammer den skruen meget hurtigt, men stopper i præcis den rigtige dybde.

Styrke og vridningsmoment

Skruemaskinens styrke bestemmes primært af dens vridningsmoment. Vridningsmomentet angives i newtonmeter (Nm), og dets størrelse bestemmer, hvor hårdt skruen strammes. Skruemaskinens maksimale vridningsmoment afgøres af motorens effekt og virkningsgrad. Effekten afhænger igen af, hvor høj spænding den forsynes med. Lidt forenklet kan man sige, at jo højere spænding, desto stærkere maskine og desto sejere træ, kraftigere skruer osv. kan den klare. Det maksimale vridningsmoment kan også kaldes momentbegrænsningen. Som regel kan momentbegrænsningen justeres og sænkes i flere trin fra maksimum. Det gøres på baggrund af, hvor hård eller blød skruning man ønsker.

Til lettere skruearbejde, såsom montering af færdige møbler (IKEA og lignende) er et vridningsmoment på 3-5 Nm som regel nok. Til sværere opgaver, såsom franske skruer, anbefales et vridningsmoment på 40 Nm eller derover. Ved ekstremt høje vridningsmomenter kan man få modeller, der rykker så kraftigt, at de kan forårsage ulykker, for eksempel skader på håndleddet, hvis de håndteres uforsigtigt. En skruemaskine med ekstremt højt vridningsmoment skal derfor være godt konstrueret for at undgå negative konsekvenser.

I dag er den almindeligste spænding på batteridrevne skruemaskiner 18 V. En stor fordel ved netop denne spænding er, at du ofte kan anvende batterierne til flere forskellige maskintyper fra samme mærke. På den måde kan du købe "nøgne" maskiner og spare penge ved at lade dem dele batterierne.

18 V er imidlertid en kraftfuld maskine, og for visse forbrugere er det unødvendigt kraftfuldt. Svagere skruemaskiner har nemlig tendens til at være billigere og veje mindre.

Derfor kan man også få skruemaskiner med lavere spænding, lige fra et par volt lavere ned til miniskruemaskiner på kun 3-4 V. Skruemaskiner med en spænding omkring 10-12 volt er generelt mere kompakte og vejer mindre end 18-voltsmodeller.

Batteri eller ledning

Det absolut almindeligste i handelen er batteridrevne skruemaskiner, fordi batterierne i dag er blevet så gode, når man ser på den nødvendige kraft, når du skal skrue. Men man kan også få skruemaskiner med ledning. Fordelen med dem er, at du slipper for at skifte batteri. Ulempen er, at du er begrænset af længden på ledningen og en eventuel forlængerledning.

Batteri

Den almindeligste form for skruemaskine er den med batteri. Her er der tre afgørende punkter. Batteriets kvalitet, batterilevetiden, og hvor hurtigt skruemaskinen lades op igen efter brug. Batterikapaciteten angives i amperetimer (Ah) og bestemmer batterilevetiden sammen med effekten (W).

For eksempel skal et batteri med en kapacitet på 4 Ah kunne levere 4 ampere strøm i 1 time, eller alternativt 1 ampere i fire timer. Med et mere konkret eksempel skal et batteri på 4 Ah kunne klare at skrue omkring 1.800 skruer.

Fordelen ved batterier med højere kapacitet (flere amperetimer Ah) er, at de kan skrue flere skruer, inden de skal lades op. Ulempen er, at de er tungere og større, hvilket kan blive hårdt for armmusklerne i længden. Den afgørende faktor ved købet er arbejdsopgaven, antal medfølgende batterier og adgangen til nærmeste opladning. For gør det selv-folk er der som regel godt med stikkontakter i nærheden. Da kan det være en idé at satse på en skruemaskine med to batterier på omkring 1,5-2 Ah og skifte imellem dem.

Det er ikke så stor vægtforskel mellem en skruemaskine med et 3 Ah-batteri og en med et 1,5 Ah-batteri, men det plejer alligevel at dreje sig som et par hundrede gram. I længden kan det blive tungt, hvis man skal skrue meget. Især hvis skruemaskinen for eksempel skal bruges til lofter.

Hvis man derimod ikke vil skulle lade op så tit, er et større batteri at foretrække. Selve opladningstiden varierer også. Både afhængigt af batteriets kapacitet, og hvor god opladeren er. En opladningstid på 2,5 timer er ikke usædvanligt for lavpris- og mellemsegmentet, mens 1 time og derunder er normalt i det professionelle segment.

Ud over antallet af amperetimer (Ah) spiller batteriets spænding (V) også en rolle. Jo højere spænding batteriet kan levere til motoren, desto større effekt kan den give. Jo højere spænding batteriet afgiver, desto hurtigere bruger det også sin energi. Det er skruemaskinens spænding, der afgør, hvor stor spænding det tilhørende batteri skal have.

I dag er den almindeligste spænding for batteridrevne skruemaskiner 18 V. Disse batterier kan ofte anvendes til flere typer af maskiner fra samme producent, såsom bajonetsave eller græstrimmere.

Da flere producenter nu til dags sælger batteridrevne maskiner uden batteri til en lavere pris, kan man spare penge ved at lade forskellige maskiner dele batteri. I nogle tilfælde kan man endda anvende et batteri med betydeligt højere spænding (f.eks. 48 V) til en maskine med lavere spænding. Således kan man lade kraftigere maskiner, såsom plæneklippere og motorsave, dele batteri med skruemaskinen.

Omdrejningstal

Gear Skruemaskinen kan også være udstyret med gear. Lavere gear giver mere kraft, og højere gear større hastighed. Hvilket gear der skal bruges, afhænger af arbejdsopgaven. Lettere skruearbejde kan udføres med højere gear og omvendt.

Patron/bitsholder

Der fås skruemaskiner uden patron, altså kun med bitsholder. Men i dag fås de også med patron, hvilket er det mest almindelige i dag, da mange også bruger skruemaskinen til at bore med. Patronens størrelse spiller en rolle, fordi den er afgørende for, hvor stort et bor, man kan bruge, og dermed hvor store huller man kan bore.

Belysning

Mange skruemaskiner har indbygget LED-belysning. Det er en populær funktion, som gør det lettere at se skruehovedet i mørke.

Garantier

En gennemsnitlig skruemaskine er ikke noget billigt produkt. Gode garantier og god adgang til reservedele, for eksempel et nyt batteri, er derfor et vigtigt aspekt ved valg af mærke og model.

Tilbehør

 • Bitsholder: Bitsholdere fås i mange varianter. En af de mere praktiske er den magnetiske, der kort og godt holder bittene på plads ved hjælp af magnetisme.

 • Bits: Kvalitetsbits er en nødvendighed for let og gnidningsfrit arbejde. Bits af høj kvalitet holdere længere og ødelægger færre skruehoveder.

 • Ekstra batteri: Ved køb af en batteridrevet skruemaskine er det normalt en god idé også at købe et ekstra batteri. Så kan arbejdet skride frem, mens det flade batteri lades op.

 • Patron: Af og til kan det ske, at patronen bliver slidt op. Hvis det ikke er tilstrækkeligt at stramme skruen, som holder den på plads, kan du på de fleste modeller tage den af og montere en ny patron. Husk i så fald, at patronen har venstregevind.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os