Køberåd - TV

Køberåd - TV

Nu om dage skal man lede længe efter et hjem uden et TV. For nogle spiller TVet en dominerende rolle i dagligdagen, mens for andre er det en distraktion, der kun bliver tændt ved specielle anledninger. Men uanset hvilke fjernsynsvaner du har, er det sandsynligt, at TVet bliver værdsat højt af hustanden.

Siden det første TV blev slæbt hjem i stuen i midten af det forrige århundrede, har teknologien bag, været velsignet med avancerede fremskridt. Fra de små sort og hvid bokse med ustabile antenne signaler til den fantastiske digitale verden vi kender i dag - Feltet udvikler sig konstant og underholdningsmedierne ser ud til at blive bedre og bedre.

I gamle dage var TV-udsendelser meget sporadiske og der var ikke særlig mange kanaler, måske en eller to. I dag er det en helt anden verden, domineret af 24-timers kabel og satellit TV, og vores tv-forbrug har aldrig været større. Mange har i lang tid været tilfreds med hvad der nu lige kom ud af antennestikket - dog med ankomsten af digitalt tv, kan man nu spore en lille ændring i dette, nu da hver eneste hjem i landet kan nyde høj kvalitets TV.

Markedet er efterhånden oversvømmet af TV i høj kvalitet, og hvad enten man nyder denne udvikling gratis eller gennem betalte TV-pakker, så står begge grupper af mennesker overfor en stor beslutning; Hvilken måde er for os bedst at få adgang til denne vidunderlige verden? – For det er ikke alle TV der er i stand til at følge med udviklingen og når man køber nyt TV er et af hovedmålene jo at udbygge og forbedre oplevelsen.

Hvad er mit budget?

Før du begiver dig ud for at købe et TV er det vigtigt at overveje, hvor mange penge du ønsker at bruge. Fastsættelsen af et budget kan være en god idé før man besøger den lokale elektronikforretning, da det er let at blive imponeret i butikken over alle de nyeste modeller og ekstra funktioner der kommer med dem.

Fastsættelsen af en max pris, gør det muligt for dig at vælge de egenskaber og funktioner, der er vigtigst for dig, uden at du komme hjem med dårlig samvittighed over at have sprunget dit budget. Overvej hvor meget du har til rådighed og opdatér dig derefter på nettet for at få en nogenlunde idé om hvad du kan forvente at få for dine penge.

TV typer

I det moderne markedet, er der to hovedtyper, hver med sit eget sæt af fordele. Købere kan vælge mellem følgende:

 • Plasma TV – Denne teknologi har længe været foretrukket, på trods af at billedet havde en tendens til at brænde sig fast på plasma-skærmen, dette er dog ikke længere et problem. I det nuværende marked, er plasma dog ikke altid det bedste valg, da de ikke altid kan konkurrere med nogle andre og langt slankere modeller. Dette kan være godt at holde i baghovedet, hvis du planlægger at montere dit apparat på væggen.
 • LCD TV – LCD eller fluid crystal display er den billige valgmulighed, den er blevet anset for værende ringere end plasma i den tidlige udviklingsfase. Men i dag er der ikke meget der skiller de to, især da de nyere LED-baggrundsbelyste LCD-TV har forbedret sig enormt. Udviklingen har også gjort LED TV til nogle af de tyndeste på markedet.

TV størrelser

Det første man skal overveje når man ønsker at købe et TV, er TVets størrelse - hvor stort skal din fladskærm være? Overvej både skærmstørrelsen og tykkelse før du begiver dig ud på den endelige købstur – Det er vigtigt at vælge et TV der faktisk passer ind i dit hjem, så man ender op med noget der opfylder ens behov.

 • Skærmstørrelse: Skærmstørrelsen på et TV måles diagonalt fra hjørne til hjørne hen over tv-skærmen - for eksempel vil et 40-tommers tv være 40 tommer fra nederste venstre hjørne til øverste højre hjørne af skærmen. Det er vigtigt hjemmefra at overveje hvor stor en skærm man gerne vil have, da TV i butikkerne ofte kan give et misvisende indtryk af størrelse. Hvad der måske ser ud som en rimelig størrelse på et lager hos en større detailforretning kan meget vel blive overvældende som tilbehør i den gennemsnitlige stue. Hvis du ønsker at dit TV bliver så stort som muligt, og er på udkig efter en skærm, der kommer til at blive et centralt element i din stue, kan det være nødvendigt at måle den tilgængelige plads for at beregne, hvor stor en skærm du kan tillade dig at købe. Skærmstørrelse har også indflydelse på antallet af ekstra funktioner såsom HD eller endda 3D (se nedenfor), så sørg for at du allerede har undersøgt hvilken størrelse der er nødvendig for at du kan nyde de ekstra funktioner.
 • TV dybde: Hvad der også er godt at overveje, før at man køber sig et TV er dybden af sættet. De voluminøse og dybe CRT (Cathode Ray Tube) tv er blevet forældet, og de store tunge apparater, der krævede et robust bord og masser af plads mellem dem og væggen, findes ikke mere, så lige meget hvad du vælger kommer du ikke til at komme hjem med et monster af en kasse. Moderne TV er generelt slanke, og de fleste kommer med deres egen simple fod eller kan monteres på væggen for at spare plads. Der er dog stadig variationer når det kommer til TV dybden, reglen er som oftest, jo billigere jo dybere. Dybden er ikke så vigtig hvis du vil have TVet fritstående, men hvis du er på udkig efter en vægmonteret model, så er det helt klart værd at gå efter en tynd model. Som sagt jo tyndere sættet, jo højere pris, men hvis du gerne vil have dit TV kan lidt ekstra, såsom have en DVD eller Blue-Ray afspiller (se nedenfor) integreret, så kan det være nødvendigt at gå lidt på kompromis hvad angår dybden for at imødekomme de nødvendige komponenter.

Hvis du allerede hjemmefra kan beslutte dig for de mål som passer dig bedst, så kan du indsnævre valget betydeligt, hvilket også gør det lettere at vælge fra og til i butikken. Dette er også en god måde at sikre, at der ikke er nogen problemer med at installere dit tv på sin udvalgte plet ved ankomst - hvilket betyder, at du nemt kan installere det og begynde at nyde det hurtigt.

Valg af billedegenskaber

Når man i disse dage køber sig et nyt TV, er der meget mere at tage hensyn til end blot størrelse, da der er en bred vifte af muligheder for at forbedre oplevelsen. Hvor vi engang var glade, hvis vores TV var i farver, ikke for sløret og ikke rullede op eller ned på skærmen i en frustrerende parade, som tvang os til at banke på toppen af kassen. Men fremskridtene i billedteknologien betyder, at nutidens seere kan forvente meget mere fra deres TV.

Mens udbredelsen af digitale billeder betyder, at alle TV samlet set er blevet bedre end nogensinde før, og dem der tager deres TV alvorlig, kan vælge at få et kæmpe udvalg af ekstraudstyr indarbejdet i deres TV for at gøre oplevelsen endnu bedre. At vælge et tv, der er HD Ready, Full HD, eller endda 3D-kompatible kan tage hjemme underholdningen til et helt nyt niveau.

 • HD: HD står for High Definition, hvilket betyder, at billederne vises i HD og er skarpere og mere detaljerede end noget, vi kan have oplevet før. Hvor HD Ready engang var en dyr ekstra funktion, er sandheden i dag at de fleste TV kommer med en grundlæggende HD-Ready-funktion. HD Ready betyder, at TVet er i stand til at fortolke de signaler der udsendes i et high definition-format og kan skabe en brugervenlig og overlegen billedkvalitet fra HD-signaler. Mens de traditionelle ikke-HD-TV består af 576 linjer på 720 pixels (576i), vil et grundlæggende HD Ready fladskærm have mindst 720 linjer i opløsningen. HD-udsendelser kommer i tre formater - de første to er 720p udsendelser (p står for progressive) og 1080i udsendelser (i’et står for interlaced) samt den seneste tilføjelse til HDTV arsenalet 1080p – til den sidstnævnte skal man bruge et fjersyn der kan tage Full HD (se nedenfor). Apparater, der er HD Ready vil understøtte 720p og 1080i udsendelser, samt et analogt HD-signal, som dem, der produceres af et videokamera. Så hvis du vælger at købe et TV med en skærmstørrelse på mindre end 32 tommer, vil du sandsynligvis være tilfredse med denne mindre HD mulighed. Men hvis du er på udkig efter det ultimative inden for billedkvalitet på en skærm, så kræver det en noget større skærm. Full HD programmer udsendes på et 1080 progressivt system, hvilket giver dig det bedste fra begge verdener og skaber de skarpeste og bedst definerede billeder på markedet. Når det kommer til film, så kan det varmt anbefales at kombinere et Full HD-TV med en HD afspiller, såsom en Blu-ray, dette skaber den ultimative oplevelse.
 • 3D: Man troede det næppe muligt, men de tre-dimensionelle hjemme TV er endelig nået frem. Hvilket naturligvis betyder, at forbrugeren får mere at overveje, når de også skal tage disse teknologiske vidundere i betragtning. 3D fjersyn er en stor gimmick, seerne får specielle 3D briller, som skaber tre-dimensionelle billeder, der ser ud til at springe ud fra skærmen. 3D-funktionen kan slås fra og TVet kan bruges som normal, det er i hvert fald værd at overveje om dette er en tilføjelse, som man er interesseret i. Der er få 3D-udsendelser i øjeblikket (ingen i Danmark), og som med al teknologi, er der en antagelse om, at de eksisterende tidlige versioner af 3D-fjersyn vil blive forbedret med tiden. Men hvis du er på udkig efter en fantastisk hjemmebiograf oplevelse, så er en 3D-løsning kombineret med en kompatibel afspiller såsom en Blu-ray løsningen, dette giver dig nemlig muligheden for at opleve alle dine yndlingsfilm i fuld 3D fra din egen sofa.

Skal jeg vælge ekstra lyd funktioner?

Det næste man skal begynde at overveje er lydkvaliteten. Købere kan vælge alt fra et TV med et grundlæggende stereo lydsystem, en integreret surround sound-effekt til et sæt med en komplet hjemmebiograf surround sound. Hvilken der er bedst egnet til dit hjem og familie vil sandsynligvis afhænge af jeres tv-vaner.

 • Stereo Lyd: Det mest basale lydløsning, den findes på de fleste moderne TV og hedder ofte Nicam Stereo lyd. Denne indstilling skaber en grundlæggende realistisk lagdelt lydeffekt, men er bestemt ikke en jordskælvsskabende lydoplevelse.
 • Virtual surround sound: Hvis man går et trin op fra stereolyd, kan forbrugerne vælge et sæt med en indbygget virtuel surround sound såsom Virtual Dolby-systemet. Systemet bruger de indbyggede tv-højttalere til at skubbe lyden omkring i det omgivende rum på en måde, der skaber en effekt, der ligner surround, men dog ringere end et rigtigt fritstående surround sound system.
 • Surround sound: For dem, der er seriøs omkring Home Entertainment oplevelsen, så er et ægte surround sound system afgørende. Surround sound systemer bruger et udvalg af højttalere (mindst fem), der er placeret på strategiske steder både bagved og foran beskueren med henblik på at give dem følelsen af at være lige i midten af begivenhederne. Nogle tv-apparater leveres komplet med en surround sound-pakke som standard, mens andre bliver nødt til at købe dette ved siden af. Surround sound systemer varierer fra de grundlæggende fem små højttalere, til et fuldt trådløst sæt, komplet med; bas, og sub woofere som er i stand til at give dig en biografs lydoplevelse.

Indbyggede funktioner og multimedieapplikationer

Alle moderne TV vil nu have en digital modtager indbygget, hvilket betyder, at de kan bruges til at se digitale tv-programmer. Dog kan nogle modeller også indeholde ekstra funktioner som gør det muligt for seerne at se film og serier ”on demand” samt være i stand til at få adgang til en alternativ indholdsvisning gennem deres fjernbetjening. Hvis du ønsker at investere i et nyt TV, skulle du overveje, om du ønsker at medtage en af de følgende muligheder i din underholdningspakke.

 • live-tv kontrol og recording: Det mest grundlæggende skridt op fra en simpel modtager er et TV med evnen til at lagre en vis mængde af den digitale transmission, internt. På samme måde som en digital boks giver dig mulighed for at holde pause og spole, mange moderne TV kommer med denne indstilling som standard. Fjersyn med dette er et godt valg, hvis du har en stram plan, som ofte får dig til at gå glip af dine ynglings programmer – Fjernsynet kan indstilles til at optage dine yndlingsprogrammer så de er til rådighed, når du ønsker det, og selv Live udsendelser kan stoppes for et kort øjeblik så du kan tage et telefonopkald eller tjekke hoveddøren.
 • Indbygget afspillere: Mange gange oplever man at videobåndoptagere og dvd-afspillere er yderst pladskrævende når de bliver tilsluttet eksternt, mange moderne TV kommer med en afspiller indbygget. Man kan vælge mellem at få installeret et DVD-drev eller en Blu-ray afspiller i ens nye TV og se dine favoritter, når man ønsker det.
 • Media streaming og internet: I vores digitale verden er det ingen overraskelse, at multimedie-indhold nu er på vej til vores stue skærme. Når du vælger et nyt tv-apparat kan du nu vælge ét, der understøtter internet-eller MMS-feed – hvilket giver dig adgang til online-programmer via dit TV, hvilket betyder at du kan downloade digitale billeder og video komfortabelt hjemmefra og du kan endda lytte til din MP3 musik via TVet.

Valg af det rigtige TV

Hvis man tager alle de overordnede punkter med i sin betragtning, når man vælger et TV til sit hjem, kan det ikke gå helt galt. Små overvejelser, om hvordan ens nye fjersyn vil blive brugt, kan indsnævre hvilke funktioner der er nødvendige for at opfylde dine behov. Hvis man ved hvad ens behov er, så er det langt lettere at finde ud af hvordan man dækker dem, og derfor lettere at finde det rigtige TV.