1. Start
 2. Bedst i test

Opdateret  

Græstrimmer: 11 modeller i test

Elina Blom

Er der steder i haven, hvor plæneklipperen ikke rigtig kan komme til? Vi har testet græstrimmere fra blandt andet Bosch, Husqvarna, Stihl og Gardena med flere. Testvinderen er en kraftfuld model, som byder på effektiv græstrimning og en lang batteritid.

Græstrimmer Test: Her er de 14 bedste til en flot græsplæne

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Samtlige græstrimmere er blevet brugt til både græs og større områder med ukrudt. Det værste, de er blevet udsat for, er områder med store brændenælder og yngre hindbærkrat. Størstedelen af tiden er de dog testet på forskellige typer af græs, både lavt og højt. De er også blevet testet i vådt græs.

Billede fra test af græstrimmere - her ligger græstrimmeren på en vej med skærver og græsrabat

Vi har undersøgt følgende parametre:

 • Ydeevne: Hvor groft ukrudt kan græstrimmeren klare at trimme? Trimmer den lige effektivt i hele batteriets levetid? Hvor hurtigt kan den trimme forskellige typer af græs? Hvordan varierer resultatet, når græsset er fugtigt?

 • Brugervenlighed: Hvor nemt er det at montere græstrimmeren? Hvor nemt er det at starte den? Hvordan kan du justere den, er det for eksempel teleskopskaft og mulighed for at justere trimmerhovedet til forskellige stillinger? Har den funktioner, så du kan gå tæt på sarte genstande uden at skade dem?

 • Ergonomi: Kan man trimme i hele batteriets levetid uden at få ondt i kroppen? Hvor stabilt ligger den i hånden? Er det også nemt at komme til på sværttilgængelige steder? Hvordan er lydniveauet og lydprofilen?

 • Batterilevetid og opladning: Hvor længe kan græstrimmeren trimme, inden den skal oplades? Hvor lang tid tager det at lade batteriet op? Kan man se, hvor meget batterilevetid der er tilbage? Kan man se, hvor meget den er ladet op?

 • Funktioner og tilbehør: Har den nogen ekstrafunktioner? Hvilket tilbehør medfølger?

Sammenlign priser og find tilbud på græstrimmere på PriceRunner.

1. Husqvarna 115iL - BEDST I TEST GRÆSTRIMMER

Kraftfuld, brugervenlig og gennemtænkt i næsten enhver henseende

Energikilde: Batteri Spænding: 36 V Vægt: 3,45 kg (uden batteri) Målt batterilevetid: 36 min/48 min (maks./øko) Målt lydniveau: 83 dB/78,1 dB (maks./øko) Opladningstid: 70 min Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 4 Ah Automatisk trådfødning: Ja Andet: 33 cm trimmecirkeldiameter med totrådssystem

Husqvarna 115iL (1x2.0Ah)

Husqvarna 115iL bliver bedst i test, fordi den er en stærk græstrimmer, som klarer næsten alt det, vi udsætter den for. Den trimmer tykke, tætte græstuer uden problemer, og det samme gælder ukrudt som brændenælder og hindbærkrat.

Trimmeren brokker sig kun lidt

Når det meget tætvoksede græs er fugtigt, så kan vi høre på motoren, at den må arbejde hårdere, og omdrejningstallet bliver lavere. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at løfte trimmerhovedet og gå forsigtigere frem i små omgange. Men dette er under ekstreme forhold. Under normale til vanskelige forhold er det ikke noget problem at trimme store mængder ukrudt og småbuske tidseffektivt.

En akilleshæl er tyndt græs i tuer, som af og til har tendens til at sætte sig fast i trimmerhovedet og filtre sig ind. Det sker heldigvis ikke så tit, og det kræver græs, der er i hvert fald 50 centimeter højt. En anden skavank er, at man ikke kan vinkle trimmerhovedet, hvilket er en ulempe, hvis du skal arbejde på skråninger.

Tung men god balance

Husqvarna 115iL har derudover et gennemtænkt design med høj byggekvalitet. Selvom græstrimmeren er tung, lægger du ikke mærke til det, mens du trimmer. Maskinen er nemlig glimrende afbalanceret. Du kan desuden nemt tilpasse trimmeren efter din højde ved at løsne et greb, trække den forreste del ud og låse grebet igen. Værktøjsløse løsninger som denne er brugervenlige.

Øko-tilstand sparer på batteriet

De to knapper oven på trimmeren er også gode løsninger. Der er en lille, men tydeligt afmærket strømknap, og en knap der starter en øko-tilstand, hvor trimmeren går ned i omdrejningstal. Sidstnævnte er praktisk, når du trimmer enkel vegetation og ikke vil bruge batteri uden grund. I denne tilstand er den desuden ret støjsvag for en græstrimmer. I normal tilstand er lydniveauet middelhøjt, men den har en behageligt diskret profil.

115iL er en solid, brugervenlig, gennemtænkt og kraftfuld trimmer, der er velegnet til husejere med ukrudt og græs af blandet sort - hovedsageligt på fladt underlag.

Velbalanceretkraftfuldbrugervenligt designstøjsvag øko-tilstand
Højt græs kan filtre sig ind i trimmerhovedetfast trimmerhoved

Prissammenligning

Sammenlign priser

Husqvarna Batteri Trimmer 110iL Inkl. batteri og lader

1.299 kr.

Husqvarna Trimmer 115iL - Med Batteri BLi10 + lader QC80

1.395 kr.

Husqvarna 115iL Batteri trimmer

1.499 kr.

2. Cub Cadet LH5 T60 - BEDSTE PREMIUMVALG

Tidseffektiv, brugervenlig og alsidig græstrimmer på batteri

Type: Græstrimmer med batteridrift (60 V, testet med 2,5 Ah) Driftstid: 27 minutter Trimning: Trådrulle (halvautomatisk trådfremføring) 330 mm trimmerdiameter i cirkel med dobbelte tråde Vægt uden batteri: 3,6 kg

Cub Cadet LH5 T60 Solo

Cub Cadet LH5 T60 er en græstrimmer, der trods et lavere omdrejningstal klarer sig rigtig godt i forhold til prisen. Den klarer både groft og langt græs. Trimmeren når problemfrit at bide græsset af, hvis du arbejder i et normalt tempo.

Der findes modeller, som man kan arbejde endnu hurtigere med, men LH5 T60 gør det, vi forventer af den
- og den gør det på en god måde.

Tilpasses til din højde

LH5 T60 har indstilleligt skaft, så man kan tilpasse den efter, hvor høj brugeren er. Det er en trinløs variant, hvilket giver en alsidig græstrimmer. Håndtaget kan også indstilles trinløst med et spænd på cirka 8-9 centimeter op eller ned.

Du har en plads bag det bagerste og ret store håndtag, hvor du kan hvile armen og samtidig presse trimmeren bagud for at styre højden fra jorden. Den hviler på underarmen i stedet for, at du løfter den i håndtaget. Det er meget aflastende og dejligt, når man arbejder i længere perioder.

Variabel styrke

Græstrimmeren har to styrker – henholdsvis høj og lav. Driftstiden på 27 minutter er målt på den høje indstilling. Vi er imponerede over, hvor længe den kan klare både vanskeligt og nemt terræn.

I den lavere indstilling kan vi desuden mærke en tydelig forskel. Det er ofte sådan, at indstillingerne minder om hinanden, men her får du en mere energibesparende oplevelse i den lavere indstilling. Og den lave indstilling egner sig godt, når græsset endnu ikke er så højt.

Smart løsning til at fylde tråd på

Den eneste rigtige ulempe ved denne trimmer er, at du skal læse dig til, hvordan du fylder tråd på – det er ikke en standardmetode.
Her skubber du tråden ind gennem rullen, og derefter skal den drejes op ved at rotere hovedet.

Det er en smart løsning. Men indtil du forstår, hvordan den fungerer, så er det lidt besværligt. Brugsanvisningen giver desværre dårlige instruktioner.

Græstrimmeren har ingen irriterende vibrationer, og den er nem at balancere, da teleskopskaftet kan indstilles trinløst.

Selvom vægten er nogle hundrede gram mere end hos visse konkurrenter i samme prisklasse, opleves den ikke tungere, når du trimmer. Lydniveauet er lavt, og lydprofilen i den diskrete ende.

Cub Cadet LH5 T60 er til dig, der søger en kraftfuld og alsidig græstrimmer med høj byggekvalitet og en gennemtænkt konstruktion.

God ydeevnetidseffektivalsidig og brugervenlig konstruktionergonomiskto styrkeindstillinger med tydelig forskel
Dårlig manualbesværlig opfyldning af tråd - til du får styr på det

3. Stiga SGT 500 AE - BEDSTE LAVPRISVALG GRÆSTRIMMER

En gennemtænkt konstruktion med flere funktioner. God til prisen og de enkle opgaver

Energikilde: Batteri Spænding: 48 V Målt lydniveau: 83 dB Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 2 Ah Vægt: 3,4 kg (eksklusive batteri) Målt batterilevetid: 15 min Automatisk trådfødning: Ja Øvrigt: 30 cm klippebredde, totrådssystem

Stiga SGT 500 AE (1x2.0Ah)

Stiga SGT 500 AE er en letanvendt og brugervenlig græstrimmer i lavprissegmentet. En fordel ved den er, at du kan bruge batteriet til flere af dine andre produkter fra Stiga.

Ydeevnen er fuldt tilstrækkelig for at kunne trimme både hindbærkrat og mellemstore græstuer. Man kan mærke på lyden, at motoren arbejder hårdt med de mellemstore tuer, og større tuer må du tage lidt ad gangen for at lykkes.

Bedst til de lettere opgaver

SGT 500 AE egner sig ikke til større grunde med store partier med vanskeligt ukrudt. Trimmeren kan for så vidt godt klare opgaven, men den er ikke tidseffektiv sammenlignet med visse lidt dyrere græstrimmere. Derimod fungerer SGT 500 AE glimrende til at trimme græsplænens yderkanter, hvor robotplæneklipperen ikke kan nå.

Det er en fordel, at du kan rotere trimmerhovedet 90 grader ved at trykke på en knap og dreje det. Det gør det nemmere, når du skal trimme niveauforskelle. Støttehjulet i skærmen er også et plus, for når du har roteret trimmerhovedet, kan du derefter rulle trimmeren hen over græsset og få et jævnt og pænt resultat.

Driftstiden måler vi til 15 minutter, og det er lige netop bestået i forhold til konkurrenterne i samme prisklasse, men vi havde selvfølgelig gerne set et par minutter mere på uret.

Let at opbevare

Byggekvaliteten er godkendt. Trimmeren knirker en del, og plasticen føles lidt tynd, men den er velbalanceret og let at bære rundt på. Håndtaget er behageligt at holde i. Selvom det er en del vibrationer, så er de begrænsede i forhold til prisklassen. Græstrimmeren fungerer glimrende i hele sæsonen. Den starter også sæson to uden problemer.

Du kan dele skaftet, så trimmeren er nemmere at opbevare hen over vinteren.

Stiga SGT 500 AE er velegnet, hvis du er ude efter en græstrimmer til den gennemsnitlige have, hvor du har en del kanter langs med græsplænen, som skal trimme for ukrudt og græstuer, og hvis du har en grund med skråninger og niveauforskelle.

Praktisk støttehjul på roterbart trimmerhovedtidseffektiv ved enklere forholdpraktisk design til vinteropbevaring
Har ikke helt kræfter til kraftige græstuer eller kratbatteritid lige i underkanten

4. Stihl FSA 60 R

Rigtig tidseffektiv og komfortabel græstrimmer. Følger med selv i et højt arbejdstempo

Kraftkilde: Batteri Spænding: 36 V Trimningstype/Afhugningstype: Trådrulle Batterikapacitet: 4 Ah Mål: Justerbar længde mm Vægt: 3,1 kg uden batteri Målt batteritid: 18 minutter Automatisk trådfremføring: Ja Andet: Stålbøjle

Stihl FSA 60 R Solo

Stihl FSA 60 R er en græstrimmer med en særdeles god ydeevne. Selvom batteritiden er langt fra bedst i test, er denne trimmer meget tidseffektiv.

Du behøver ikke at gå over området flere gange eller gå langsomt frem. Selv når vi gjorde os unaturligt hurtige, så når den faktisk at trimme græsset.
FSA 60 R har også en ret stor trimmediameter.
Alt i alt gør arbejdshastigheden og diameteren den noget begrænsede batteritid til et marginalt minus.

God beskyttelse

Græstrimmeren har en god stænkbeskyttelse – selvom skjoldet er af plast, så opleves det som robust.
Foran trimmerhovedet finder vi også den traditionelle stålbøjle, som du let kan klappe ned for at undgå at beskadige træer, planter og havemøbler (hvis du ikke orker at flytte dem).
Desværre kan trimmerhovedet ikke indstilles i vinkel.

Håndtaget justeres ved at frigøre to torx-skruer. Men det kræver desværre, at du har skruetrækkeren med i lommen.
I dag findes der smarte klik-systemer, som havde været mere velegnede i betragtning af prisen.

Skøn at trimme med

Trimmeren har børnesikring via en separat knap, som kun skal trykkes ind på selve starttidspunktet. Batteriet sidder bagtil og er nemt at sætte på og tage af.
Der er også en løkke på trimmeren, så du kan hænge den op på væggen.

FSA 60 R har en god dæmpning af vibrationer og er velafbalanceret. Den vejer heller ikke ret meget, så der er ikke behov for sele.

Brug høreværn

Som følge af det lidt højere omdrejningstal er lydprofilen det også. Vi oplever ikke, at lyden er voldsom. Men du bør naturligvis passe på dine ører alligevel – såhusk at tage høreværn på.

Konklusion på test af græstrimmer Stihl FSA 60 R

Stihl FSA 60 R er god til dig, der er ude efter en kraftig og ganske ergonomisk græstrimmer.

Den store fordel er, hvor hurtigt du kan trimme store arealer.

Meget tidseffektivgod trimmebreddehøj ydeevneergonomisk
Noget kort batteritidindstilling af håndtag kræver værktøj

5. Black+Decker BCSTE636

Smidig græstrimmer med trådfremføring via knap

Type: Græstrimmer med batteridrift (36 V, testet med 2,5 Ah) Driftstid: 32 minutter Trimning: Trådrulle (automatisk trådfremføring) 330 mm trimmerdiameter i cirkel med dobbelte tråde Vægt uden batteri: 3,2 kg

Black & Decker BCSTE636L1

Black+Decker BCSTE636 er en græstrimmer med en god ydeevne i forhold til prisen.

Den klarer næsten alt, hvad vi udsætter den for, fra tykke græstotter til almindeligt græs i kanten af græsplænen.
Derimod klarer den ikke meget højt græs, som vikler sig ind i trimmerhovedet.

God aflastning

Trimmeren har en del smarte løsninger i betragtning af dens pris.

 • Du har en plads bagtil, hvor du kan hvile armen og på den måde aflaste hænderne
 • Du har to styrkeindstillinger, så du kan variere omdrejningstallet efter opgaven og dermed spare på batteriet efter behov
 • Driftstiden er hele 32 minutter, og den har vi målt på den højeste ydelsestilstand

Passer godt til at trimme skråninger med

Trimmeren vibrerer en del, men den er tilpas afbalanceret. Dens lave vægt og den justerbare trimmervinkel er to store fordele. De betyder, at du også kan trimme skråninger, kanter og andre vinkler
- uden at skulle bruge kræfte på at holde den i en ubekvem stilling.

BCSTE636 får et plus for en trinløs indstilling af skaftet, så du nemt kan tilpasse trimmeren til din højde.
Et andet plus er, at den har trådfremføring via et enkelt tryk på en knap – du slipper derfor for at banke trådspolen i jorden hver gang.
Det er to funktioner, som de fleste haveejere vil sætte pris på.

Filtrer sig ind i højt græs

Bygningskvaliteten er generelt lidt mere plastik-agtig end hos mange andre.
Den gik faktisk i stykker, da vi brugte den i 30-40 centimeter højt græs. Græsset blev snurret ind i trimmerhovedet, og det kunne trimmerhovedet ikke holde til.

Konklusion på test af græstrimmer Black+Decker BCSTE636

Black+Decker BCSTE636 var i sæsonens løb længe en udfordrer til testvinderpositionen
- indtil den pludselig gik i stykker.

Vi oplever ellers en rigtig god græstrimmer både med hensyn til funktioner og ydelse.

Du må regne med lidt lavere produktkvalitet, og at den ikke kan klare højt græs. Men den må alligevel anses som god til prisen, især hvis du har flere B+D-maskiner med samme batterispænding.

Trimmerhoved kan vinklesgod ydeevnetrinløs skaftlængdetrådfremføring via knaplav vægt
Lidt lav byggekvalitetkan ikke klare højt græs

6. AL-KO GT 2025

Lang batteritid og godt trimmeresultat

Energikilde: Batteri Spænding: 20 V Mål: Justerbar længde mm Vægt: 2,4 kg med batteri Målt batterilevetid: 24,5 minutter Målt lydniveau: 84 dB Opladningstid: 200 min (angivet værdi) Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Automatisk trådfødning: Ja Øvrigt: Afstandshjul Brugsanvisning: PDF

AL-KO GT 2025 Solo

AL-KO GT 2025 er en letjusteret græstrimmer med lang batteritid.

Trimmeren er nem at samle, men det havde været rart, hvis monteringen kunne ske uden brug af værktøj som hos mange konkurrenter. Til den nuværende model kræves fire skruer. Det er dog hverken svært eller særlig tidskrævende. Når den først er monteret, er den meget let at justere.

Gode muligheder for justering

Græstrimmeren er også god til selv at fremføre mere tråd ved behov. Derudover er det nemt at justere vinklen på trimmerhovedet. Du kan også rotere ekstrahåndtaget rundt om skaftet ved at løsne et drejegreb - eller skifte vinkel på håndtaget. På den måde finder du hurtigt en rimeligt bekvem arbejdsstilling, uanset om du skal trimme langs med stakittet eller under møblerne.

Maskinen lider dog under en del vibrationer, der kan være generende i længden. Den er desuden ret tung for at være så plastikagtig, som den faktisk er.

Én tråd er nok

AL-KO GT 2025 arbejder kun med én tråd. Den kan klare luftigt, tykt ukrudt, og der gør den faktisk et rigtig godt arbejde. Enkeltstående hindbærbuske i lettere bevoksning er for eksempel ikke noget problem.

Derimod må den af og til give fortabt i kraftigt og meget tæt græs, der har haft tid til at vokse til. Marker med almindeligt, grønt græs der har nået at danne store tuer, har tendens til at gøre den langsommere, uden at den af den grund sætter sig fast. Derimod sker det af og til, at det lange græs bliver filtret ind i trimmerhovedet.

Det er nemt at skifte rulle

Vi kan køre cirka tre pas i normal bevoksning, inden rullen er brugt op. Så er der praktisk nok monteret en ekstra rulle på siden af trimmeren. Trimmetiden er bestemt godkendt. Opladningen af batteriet går også ret hurtigt - lige under 2 timer.

Overordnet er den god græstrimmer, hvis du har en villagrund i normal størrelse med blandet bevoksning, så længe du ikke har større arealer med højt og meget tæt, tykt græs. Den lange batteritid er dens største fordel, fordi du kan nå at trimme en del på en opladning.

Lang batteritidbeslag til reserverullelet at justere
Installation kræver værktøjlidt klodset

7. Husqvarna 315iC

Præsterer godt under normale forhold - effektiv til husejere

Energikilde: Batteri Spænding: 36 V Målt lydniveau: 73,4 dB Klippetype: Trådrulle Klippebredde: 33 cm Batterikapacitet: 4 Ah Målt batterilevetid: 28 minutter (7 min/Ah) Automatisk trådfødning: Ja Brugsanvisning: PDF

Husqvarna 315iC Solo

Husqvarna 315iC er en velbalanceret og let græstrimmer med god ydeevne og brugervenligt design.

Trimmeren kan, uden at brokke sig, trimme relativt tætte græstuer, hindbærkrat (ikke for groft), og områder med grønt krat. Det er nok for den gennemsnitlige husejer.

Græstrimmeren får derimod problemer, når græstuerne er rigtig tætte. Så kan vi mærke på lyden, at motoren knokler, og af og til lægger græsset sig ned i stedet for at blive skåret af.

Langt græs filtrer sig ind

Derudover har den en svaghed i, at græs længere end 20 centimeter let filtrer sig ind mellem trimmerhovedet og beslaget, så trimmeren går i stå. Så er du nødt til at fjerne det med hånden, hvis det har sat sig godt fast, eller trykke gassen ind igen, så centrifugalkraften slynger det væk. Teknikken varierer, afhængigt af, hvor meget der er filtret ind.

Fordi 315iC er så godt balanceret, er det ikke anstrengende at gå rundt med den uden sele. Vibrationerne i de to håndtag er små.

Konstruktionen er let at forstå og enkelt at håndtere. Vi savner imidlertid mulighed for at vinkle trimmerhovedet, det havde været godt til skåninger.

Så længe kan du trimme

Batteritiden er desværre kun lige godkendt og et godt stykke kortere end forventet, med tanke på, at trimmeren ikke udmærker sig kraftmæssigt i forhold til konkurrenterne. Du kan nå at trimme et område på cirka 10 kvadratmeter med et batteri på 4 amperetimer.

Husqvarna 315IC er overordnet en brugervenlig græstrimmer med god ydeevne, hvis du holder din have løbende.

God ydeevnevelbalanceret og letbrugervenligt design
Langt græs filtrer sig af og til indtrimmerhoved kan ikke vinklesrelativt kort batteritid

8. Bosch AdvancedGrassCut 36

Støjsvag og letjusteret græstrimmer til enklere arealer

Energikilde: Batteri Spænding: 36 V Vægt: 4,1 kg Målt batterilevetid: 17 minutter Opladningstid: 70 min Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Automatisk trådfødning: Ja Andet: 30 cm trimmecirkeldiameter med totrådssystem

Bosch Advanced GrassCut 36

Bosch AdvancedGrassCut 36 er en græstrimmer med en dejligt svag lydprofil, som kan håndtere normale mængder vegetation på en tidseffektiv måde. Den kan med lethed trimme tørt, langt græs på kort tid. Det samme gælder ukrudt - for eksempel unge hindbærskud og brændenælder, der ikke vokser alt for tæt.

Fugtigt græs driller

Med tanke på spændingen på 36 volt havde vi dog forventet en højere ydeevne. Man mærker med det samme, at den må kæmpe for sagen, hvor græsset vokser tæt og grønt. Især hvis det er lidt fugtigt. Lyden bliver straks mere anstrengt. Efter et stykke tid begynder den at hugge sig fast i græsset i stedet for at slå det over, hvilket rykker irriterende i maskinkroppen.

Trimmetiden er derimod godkendt, og trådrullen holder længe, selvom maskinen nogle gange har tendens til at føde mere tråd lige lovlig let.

Designmæssigt er Bosch AdvancedGrassCut 36 stabil, men lidt klodset. Eksempelvis virker den ret bastant og tung fortil. Vi kunne godt have ønsket os, at der fulgte en sele med. Samtidig har vi ikke bemærket nogen løse forbindelser eller underlige mislyde.

Let at justere

Græstrimmeren er let at montere og lige så nem at justere. Gasregulatoren i håndtaget er derimod unødvendigt stor og en smule træg. Desuden reducerer den hastigheden, hvis du ikke trykker den helt ind. Denne funktion er nok tænkt som en slags øko-funktion, hvor du kan spare ved at køre ved lavere hastighed, men vi havde hellere set, at man kunne gøre det med en knap.

Funktionen medfører, at når du har brugt trimmeren i et stykke tid og ubevidst mister lidt kraft i hånden, sænker motoren hastigheden, og du får et dårligere trimmeresultat. Nøjagtig som i tættere vegetation bliver resultatet, at den ikke kan slå græsset ordentligt over, men i stedet hugger sig fast.

Men AdvancedGrassCut 36 er derudover en helt okay græstrimmer. Har du rimelig stærke næver og en have, hvor ukrudt og græs ikke vokser alt for tæt, passer denne græstrimmer fint.

Tidseffektiv i lettere vegetationlet at justereokay batteritid
Lidt svag ydeevnetungugennemtænkt gasregulator

9. Stihl FSA 56

Letvægter med kraft nok til selv ret højt græs - men mest på mindre arealer

Energikilde: Batteri Spænding: 36 V Målt batterilevetid: 11,21 min Målt lydniveau: 86,1 dB Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 2 Ah Automatisk trådfødning: Ja Andet: 28 cm trimmecirkeldiameter med totrådssystem

Stihl FSA 56

Stihl FSA 56 er en lille, men også ret stærk græstrimmer, der er let at bære rundt på. Samtidig føles den stabil og solid. Trimmeren kan klare ret tykke tuer og har ingen problemer med højt græs.

Den er tidseffektiv på større græsarealer, fordi du ikke behøver at passere samme område flere gange - i hvert fald så længe terrænet er let til middelsvært. Er græsset meget tæt, kan den imidlertid ikke helt følge med.

Den har også svært ved at følge med i tæt krat af hindbær eller brændenælder - den kan klare arealerne, men du må forbi dem flere gange. Enkelte tuer af ukrudt klarer FSA 56 dog med lethed.

Bruger hurtigt batteriet

Desværre kan man ikke justere styrken ned i lettere terræn for at spare på batteriet - hvilket denne græstrimmer kunne behøve. Batteritiden er nemlig FSA 56's akilleshæl og ligger nogle minutter lavere, end vi finder acceptabelt.

For at få en mere rimelig trimmetid er du derfor nødt til at købe et ekstra batteri, hvilket desværre øger prisen en hel del, især da Stihls batterier er dyre. Man kan se, hvor meget opladning der er tilbage, ved at trykke på en knap på batteriet. Skalaen går fra 1-4.

Trimmetråden fødes nemt ved at trykke trimmerhovedet mod jorden. Derimod er tråden ikke særlig holdbar og slipper derfor hurtigt op.

Ikke behov for sele

Både skaft og håndtag kan justeres, så det er nemt at få en passende arbejdsvinkel for både høj og lav. Dette mindsker belastningen. Vi oplevede på intet tidspunkt behov for sele. På den anden side foregik arbejdet i korte intervaller, fordi batteritiden er så begrænset.

FSA 56 har gribevenlige flader, men desværre også relativt kraftige vibrationer for en elektrisk trimmer. Lydniveauet er over middel, men dog ikke særlig højlydt. Lydprofilen er derimod lidt skarp, men ikke så det skærer i ørerne. Samlet set er Stihl FSA 56 en ret stærk og lille trimmer, der egner sig til trimning af mindre arealer.

Virker letret stærkværktøjsløs justeringhøj byggekvalitet
Kort batteritidvibrationer over middelret svag tråd

10. Stihl FSA 45

Kompakt trimmer med høj ydeevne, men mangler i brugervenligheden

Energikilde: Batteri Batteri: 18 V Mål: 110 mm Vægt: 2,3 kg Målt batterilevetid: 17 minutter Målt lydniveau: 76,9 dB Opladningstid: 210 min Klippetype: Plastickniv (trådline kan også monteres) Batterikapacitet: 2 Ah Automatisk trådfødning: Nej Brugsanvisning: PDF

Stihl FSA 45 (1x18V)

Stihl FSA 45 er en stærk græstrimmer med dobbelt plastikkniv på hovedet, der meget effektivt fjerner både græs og kraftigere ukrudt. Plastikknivene skifter du nemt ved at knappe dem af trimmerhovedet og klikke nye på.

Trådrulle eller kniv

Der medfølger et par ekstra blade, som praktisk nok sidder på maskinen. Det er ikke ret mange, men på den anden side er de rigtig slidstærke, og der går 4-5 trimninger, før de trænger til at blive skiftet. Du kan også montere en trådrulle i stedet for plastikkniv direkte på trimmerhovedet. Hele monteringen af trimmeren går let som en leg og kræver kun to skruer.

Indbygget batteri

Batteriet er dog indbygget og kan ikke tages af, når det skal oplades, så du er nødt til at have hele trimmeren stående til opladning. Du kan således heller ikke skifte batteri med andre produkter fra samme producent eller skifte mellem to batterier for hurtigt at komme i gang med at trimme videre.
FSA 45 er også lidt speciel på den måde, at der medfølger en lille "plastiknøgle", der skal sættes i maskinen, før den kan starte.

FSA 45 er en praktisk trimmer, hvad angår størrelsen, og den føles godt afbalanceret og let i hånden. Ergonomien og brugervenligheden er god på den måde.

Men når det kommer til selve græstrimningen, falder brugervenligheden kraftigt. Det drejer sig om kombinationen af, at du skal trykke en knap frem og samtidig holde en knap og håndtaget inde for at starte den.
Men også det faktum, at den dør helt, hver gang den støder på for hård modstand. Du kan altså ikke bare løfte trimmerhovedet for at komme i gang igen.
Det medfører, at du igen og igen under trimningen skal udføre den samme håndbevægelse. Denne fremgangsmåde trætter både hånd og håndled hurtigere og kan medføre krampe. Da den også har en nøgle, du kan hive ud, som sikkerhedsfunktion, synes vi, at der bliver lige lovlig mange sikkerhedsanordninger under brugen.

Batterilevetiden er i øvrigt bestået, og den kører for fuld kraft hele tiden. Derudover er motoren meget støjsvag og behagelig.

Kompaktkraftfuld trimningalsidig
Indbygget batterianstrengende sikkerhedsmomenter og knapper

11. GreenWorks GD24X2LT

Praktisk funktion til påfyldning af tråd

Kraftkilde: Batteri Spænding: 48 V Trimningstype/afklipningstype: Trådrulle Batterikapacitet: Dobbelt 2 Ah Vægt: 4,5 kg Målt batteritid: 19 min. Andet: 33 cm trimmercirkeldiameter med totrådssystem

Greenworks GD24X2LT

GreenWorks GD24X2LT er en græstrimmer med en uventet gennemtænkt konstruktion til påfyldning af ny tråd. Du fører tråden gennem spolen, og drejer den derefter op ved at rotere trimmerhovedet. Den er lidt træg, men det er nemmere end de alternativer, som mange andre tilbyder.

Græstrimmeren har delbart skaft. Det er en fordel, når du skal transportere den, da den er 1,75 meter lang i monteret stand.

Denne model kræver to batterier for at starte. Vi kan godt lide idéen om at kunne køre med to batterier, men når det bliver en nødvendighed, føles det, som om konstruktionen snarere giver en række ulemper. Dels skal du have to opladere, alternativt en dobbelt oplader, dels giver det mere mekanik at holde styr på.

Vi forventer imponerende batteritid, men får kun knap nok godkendte 19 minutter og 24 sekunder. Så kører vi den med dobbelte batterier på 2 Ah.

Græstrimmeren er velafbalanceret, det er ikke noget problem at køre den i hele batteritiden. Den har en konstruktion, der gør, at man kan hvile den mod underarmen, og det betyder, at den bliver nogenlunde let at gå rundt med.

Vi oplever ydelsen, som om den kører lidt på lav hastighed i GreenWorks GD24X2LT. Der er to indstillinger på den, men i praksis er der næsten ingen forskel på dem. Den trimmer græsset ganske ok. Den første fornemmelse, man får, er, at den er sløv, men det handler meget om at have den rigtige type tråd. Den gør sit arbejde, men hvis man skal sammenligne, hvor tidseffektiv den er i forhold til visse konkurrenter, klarer den sig jævnt. I betragtning af manglerne mener vi, at denne græstrimmer er alt for dyr.

Nem påfyldning af trådrulledelbart skaft
I nogen grad svagkræver to batterier for at starte

Værd at vide om græstimmere

En græstrimmer er en havemaskine, der er beregnet til at trimme græs og ukrudt langs med vejen, parkeringspladsen, græsplænens kanter og ved terrassen. Den er god til at kantklippe, men har du en god model, kan den også bruges til at rydde større arealer. Den anvendes dog primært til at vedligeholde kanter. Har du en robotplæneklipper, som overser lidt i yderkanterne, er en græstrimmer et glimrende supplement – selvom din robotplæneklipper kantklipper.

Trimmeren består af et trimmerhoved udstyret med plasticknive eller tråd – kraftigere modeller har ofte to tråde. I den anden ende sidder der normalt et batteri, men der findes også græstrimmere med ledning. De fungerer fint, hvis du har korte afstande, men græstrimmere med batteri er i dag så sofistikerede, at der egentlig ikke er nogen grund til besværet med en ledning.

Husk, at batteriet afgør, hvor længe du kan trimme. Hvis trimmeren er kraftfuld, bruger den ofte mere batteri, men fjerner også tykkere græstuer, uden at græsset lægger sig ned. Når vi tester trimmere, undersøger vi, hvor mange minutter du får pr. amperetime i batteriet. På den måde kan du nemt finde ud af, hvor stort et batteri du skal købe, for at få en trimmetid der passer til din grund.

Batterier er ret dyre, og derfor kan det være en god idé at købe et værktøj med batteri, når du alligevel er afsted. Ofte kan du finde andre havemaskiner fra samme mærke som din græstrimmer, hvor maskine + batteri koster cirka det samme, som hvis du skulle købe batteriet separat. Fordelen er, at to forskellige maskiner bruger den samme slags batteri og batteristik, så du kan bruge forskellige maskiner med det samme batteri. Du kan også tjekke aktuelle tilbud, især hvis du ved med dig selv, at du også skal bruge en anden havemaskine til din samling. Måske medfølger der et 4 Ah-batteri til maskinen, som også kan bruges til din græstrimmer.

Køb af græstrimmer: Værd at huske

I dag findes der et stort udvalg af græstrimmere med forskellig spænding. 18-voltsmodellerne er normalt udstyrede med en enkelt tråd eller plasticknive. De er lidt mindre og spinklere end modellerne med højere spænding. 36-voltsmodeller og opefter har gerne højere specifikationer og er derfor udstyrede med to tråde. De kan håndtere mere krat i en håndevending og kan klare tykkere græstuer. Ofte kande også rydde engarealer på grunden uden problemer samt arealer med meget højt græs.

Hvis du vil have en billig græstrimmer, ender du normalt i 18-voltssegmentet. Her kan du finde trimmere til under 1.000 kronor med batteri og oplader inkluderet. At en græstrimmer er billig, betyder ikke nødvendigvis, at den er dårlig. Derimod skal du huske, at de ofte har en lavere ydeevne, og at du normalt få et mindre batteri og dermed dårligere batteritid, end hvis du eksempelvis vælger en mellemklassemodel.

En god funktion du bør kigge efter, er automatisk trådfødning, så du slipper for selv at trække tråden frem, når den bliver slidt af. Der findes også halvautomatiske modeller, hvor du trykker trimmerhovedet mod jorden for at skubbe ny tråd frem. Du kan høre på lyden, at det rasler, og mærker på trimmeydelsen, at du nu kan dække et større område.

En anden god funktion er at kunne vinkle trimmerhovedet. Har du en skråning, bliver det så mere ergonomisk at arbejde med græstrimmeren.

Andre ting der adskiller de forskellige modeller fra hinanden, er vibrationsdæmpningen (hvor meget de vibrerer under brug), trimmerbredden (hvor stort areal du kan trimme ad gangen), nogle har også en øko-tilstand, hvor de mindsker ydeevnen for at spare på batteriet. Sidstnævnte er et relativt nyt påfund, og det er vores opfattelse, at tilstanden giver cirka 1-2 minutter ekstra driftstid pr. amperetime. Den egner sig til at trimme almindeligt græs eller lettere ukrudt.

Mange leder efter en let græstrimmer. Men lad være med at se dig blind på vægtangivelsen i specifikationerne. En let græstrimmer kan være dårligt afbalanceret og dermed alligevel virke tung. Derudover kan vægten på batteriet variere meget fra producent til producent, så maskinens vægt i sidste ende bliver en anden. Vibrationerne påvirker også, hvor let det føles at arbejde med trimmeren. Det vigtige er, at du har en velbalanceret græstrimmer med få vibrationer, så vil den føles let.

Husk også på, at de store byggemarkeder ofte har tilbud på græstrimmere om foråret, når de lancerer deres forårskampagner. Er du usikker på, om du gør en god handel? Du kan prissammenligne og se statistik over, hvad et produkt har kostet de seneste måneder, ved at besøge PriceRunner.

Græstrimmer på hjul

Som en sidebemærkning vil vi også nævne, at der findes græstrimmere med hjul. De ser ud som en græstrimmer med vogn og minder udseendemæssigt lidt om en plæneklipper. Det er sværere at komme til kanter og og lignende med den slags trimmer, fordi hjulene gør den en del bredere. Men har du et helt plant og åbent areal, der skal trimmes, fungerer de godt som supplement til de lette og billige modeller.

Græstrimmer: Knive eller tråd?

Græstrimmeren er normalt udstyret med en trådspole. Tråden stikker ud gennem et eller flere huller i spolen, og når trimmerhovedet roterer, rammer tråden/trådene græsset og slår det over.

Men på det seneste er det også blevet almindeligt med plastikknive. Knivene klikker du fast på græstrimmerens hoved, og der er normalt plads til 1-2 knive.

Knive har den fordel, at de er ret robuste og dermed kan slå grovere ukrudt over. Det er dog vores erfaring – efter at have testet adskillige mærker – at de hurtigt bliver slidt, og så bliver trimmebredden meget lille. Det betyder, at det tager lang tid at trimme større arealer, men er ikke lige så tidseffektiv.

En fordel ved kniv sammenlignet med trådspole er, at den er hurtigere at skifte. Skal du fylde tråd på, kan du købe en færdig rulle, som du klikker på, eller selv vikle tråd på rullen. Det sidstnævnte er lidt mere omstændeligt, indtil du har lært teknikken. Fordelen ved tråd sammenlignet med kniv er dog, at du ikke skal skifte nær så tit. Har du en god græstrimmer med god tråd, holder den ofte til 4-5 omgange trimning. På de dårligere modeller kan det være nødvendigt at skifte hver anden gang. Men bruger du kniv, skal du groft sagt skifte hver gang.

Svaret på spørgsmålet er således, at du skal tage hensyn til, hvilken slags ukrudt du skal trimme, og hvor stort arealet er. Hvis arealet er lille, og du har blandet ukrudt, kan plastikkniv være godt. Har du et større areal primært med græs, der skal trimmes, så er tråd mere effektivt.

Græstrimmer eller buskrydder?

Græstrimmeren er sjældent benzindrevet. Hvis den er, så er det gerne en buskrydder.

Forskellen mellem en buskrydder og en græstrimmer er primært, at buskrydderen er beregnet til de hårdere arbejdsopgaver, men man kan også sætte tråd på sin buskrydder og bruge den som græstrimmer. Men den er større, tungere og mere klodset end græstrimmeren, hvis hovedopgave er at rydde græs og lettere ukrudt.

Græstrimmeren er lettere og enklere at justere end en benzindrevet trimmer – men den har også et lidt smallere anvendelsesområde, fordi den ikke kan rydde trælignende ukrudt og småtræer. På græstrimmeren kan du ikke sætte en klinge. Men på buskrydderen kan du vælge mellem savklinge og ukrudtklinge.

Buskrydderen har normalt en brændstofdrevet totaktsmotor, men firetaktere fås også. Græstrimmeren bruger normalt batteri, men fås også med ledning. For det meste er det dog en batteridrevet havemaskine. Hvis du er heldig, eller planlægger godt, passer batteriet også til dine andre maskiner.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os