Opdateret 11. marts 2022

Græstrimmer: 13 modeller i test

Er der steder i haven, hvor plæneklipperen ikke rigtig kan komme til? Vi har testet græstrimmere fra blandt andet Bosch, Husqvarna, Stihl og Gardena med flere. Testvinderen er en kraftfuld model, som byder på effektiv græstrimning og en lang batteritid.

Græstrimmer Test: Her er de 13 bedste til en flot græsplæne

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Samtlige græstrimmere er blevet brugt til både græs og større områder med ukrudt. Det værste, de er blevet udsat for, er områder med store brændenælder og yngre hindbærkrat. Størstedelen af tiden er de dog testet på forskellige typer af græs, både lavt og højt. De er også blevet testet i vådt græs.

Billede fra test af græstrimmere - her ligger græstrimmeren på en vej med skærver og græsrabat

Vi har undersøgt følgende parametre:

  • Ydeevne: Hvor groft ukrudt kan græstrimmeren klare at trimme? Trimmer den lige effektivt i hele batteriets levetid? Hvor hurtigt kan den trimme forskellige typer af græs? Hvordan varierer resultatet, når græsset er fugtigt?

  • Brugervenlighed: Hvor nemt er det at montere græstrimmeren? Hvor nemt er det at starte den? Hvordan kan du justere den, er det for eksempel teleskopskaft og mulighed for at justere trimmerhovedet til forskellige stillinger? Har den funktioner, så du kan gå tæt på sarte genstande uden at skade dem?

  • Ergonomi: Kan man trimme i hele batteriets levetid uden at få ondt i kroppen? Hvor stabilt ligger den i hånden? Er det også nemt at komme til på sværttilgængelige steder? Hvordan er lydniveauet og lydprofilen?

  • Batterilevetid og opladning: Hvor længe kan græstrimmeren trimme, inden den skal oplades? Hvor lang tid tager det at lade batteriet op? Kan man se, hvor meget batterilevetid der er tilbage? Kan man se, hvor meget den er ladet op?

  • Funktioner og tilbehør: Har den nogen ekstrafunktioner? Hvilket tilbehør medfølger?

Sammenlign priser og find tilbud på græstrimmere på PriceRunner.

1. Husqvarna 115iL - BEDST I TEST GRÆSTRIMMER

Kraftfuld, brugervenlig og gennemtænkt i næsten enhver henseende

Energikilde: Batteri Spænding: 36 V Vægt: 3,45 kg (uden batteri) Målt batterilevetid: 36 min/48 min (maks./øko) Målt lydniveau: 83 dB/78,1 dB (maks./øko) Opladningstid: 70 min Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 4 Ah Automatisk trådfødning: Ja Andet: 33 cm trimmecirkeldiameter med totrådssystem

Husqvarna 115iL

Husqvarna 115iL bliver bedst i test, fordi den er en stærk græstrimmer, som klarer næsten alt det, vi udsætter den for. Den trimmer tykke, tætte græstuer uden problemer, og det samme gælder ukrudt som brændenælder og hindbærkrat.

Trimmeren brokker sig kun lidt

Når det meget tætvoksede græs er fugtigt, så kan vi høre på motoren, at den må arbejde hårdere, og omdrejningstallet bliver lavere. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at løfte trimmerhovedet og gå forsigtigere frem i små omgange. Men dette er under ekstreme forhold. Under normale til vanskelige forhold er det ikke noget problem at trimme store mængder ukrudt og småbuske tidseffektivt.

En akilleshæl er tyndt græs i tuer, som af og til har tendens til at sætte sig fast i trimmerhovedet og filtre sig ind. Det sker heldigvis ikke så tit, og det kræver græs, der er i hvert fald 50 centimeter højt. En anden skavank er, at man ikke kan vinkle trimmerhovedet, hvilket er en ulempe, hvis du skal arbejde på skråninger.

Tung men god balance

Husqvarna 115iL har derudover et gennemtænkt design med høj byggekvalitet. Selvom græstrimmeren er tung, lægger du ikke mærke til det, mens du trimmer. Maskinen er nemlig glimrende afbalanceret. Du kan desuden nemt tilpasse trimmeren efter din højde ved at løsne et greb, trække den forreste del ud og låse grebet igen. Værktøjsløse løsninger som denne er brugervenlige.

Øko-tilstand sparer på batteriet

De to knapper oven på trimmeren er også gode løsninger. Der er en lille, men tydeligt afmærket strømknap, og en knap der starter en øko-tilstand, hvor trimmeren går ned i omdrejningstal. Sidstnævnte er praktisk, når du trimmer enkel vegetation og ikke vil bruge batteri uden grund. I denne tilstand er den desuden ret støjsvag for en græstrimmer. I normal tilstand er lydniveauet middelhøjt, men den har en behageligt diskret profil.

115iL er en solid, brugervenlig, gennemtænkt og kraftfuld trimmer, der er velegnet til husejere med ukrudt og græs af blandet sort - hovedsageligt på fladt underlag.

Velbalanceretkraftfuldbrugervenligt designstøjsvag øko-tilstand
Højt græs kan filtre sig ind i trimmerhovedetfast trimmerhoved

Prissammenligning

Sammenlign priser
Servicegården Logo

Husqvarna Trimmer 115iL - Uden Batteri & Lader

1.098 kr.
Midtdjurs Traktorlager A/S Logo

Husqvarna 115iL batterigræstrimmer, uden batteri og lader, uden original emballage

1.099 kr.
Almas Park & Fritid Logo

Husqvarna 115iL Trimmer solo maskine

1.099 kr.

2. Cub Cadet LH5 T60 - BEDSTE PREMIUMVALG

Tidseffektiv, brugervenlig og alsidig græstrimmer på batteri

Type: Græstrimmer med batteridrift (60 V, testet med 2,5 Ah) Driftstid: 27 minutter Trimning: Trådrulle (halvautomatisk trådfremføring) 330 mm trimmerdiameter i cirkel med dobbelte tråde Vægt uden batteri: 3,6 kg

Cub Cadet LH5 T60

Cub Cadet LH5 T60 er en græstrimmer, der trods et lavere omdrejningstal klarer sig rigtig godt i forhold til prisen. Den klarer både groft og langt græs. Trimmeren når problemfrit at bide græsset af, hvis du arbejder i et normalt tempo. Der findes modeller, som man kan arbejde endnu hurtigere med, men LH5 T60 gør det, man forventer af den, og den gør det på en god måde.

Tilpasses til din højde

LH5 T60 har indstilleligt skaft, så man kan tilpasse den efter, hvor høj brugeren er. Det er en trinløs variant, hvilket giver en alsidig græstrimmer. Håndtaget kan også indstilles trinløst med et spænd på cirka 8-9 centimeter op eller ned.

Du har en plads bag det bagerste håndtag, som er ret stort, hvor du kan hvile armen og samtidig presse trimmeren bagud for at styre højden fra jorden. Den hviler så på underarmen i stedet for, at du løfter den i håndtaget. Det er meget aflastende og dejligt, når man kører i længere perioder.

Variabel styrke

Græstrimmeren har to styrker, henholdsvis høj og lav. Driftstiden på 27 minutter er målt på den høje indstilling. Vi er imponerede over, hvor længe den kan klare både vanskeligt og nemt terræn.

I den lavere indstilling kan man desuden mærke en tydelig forskel. Det er ofte sådan, at indstillingerne minder om hinanden, men her får du en mere sparsom oplevelse i den lavere indstilling, som egner sig godt, når græsset endnu ikke er så højt.

Smart løsning til at fylde tråd på

Den eneste rigtige ulempe ved denne trimmer er, at du skal læse dig til, hvordan man fylder tråd på. Løsningen er ikke en standardvariant. Du skubber tråden ind gennem rullen, og derefter skal den drejes op ved at rotere hovedet. Det er en smart løsning, men indtil du forstår, hvordan den fungerer, så er det lidt besværligt. Brugsanvisningen giver desværre dårlige instruktioner.

Græstrimmeren har ingen irriterende vibrationer, og den er nem at balancere, da teleskopskaftet kan indstilles trinløst. Selvom vægten er nogle hundrede gram mere end hos visse konkurrenter i samme prisklasse, opleves den ikke tungere, når du trimmer. Lydniveauet er lavt, og lydprofilen i den diskrete ende.

Cub Cadet LH5 T60 er til dig, der søger en kraftfuld og alsidig græstrimmer med høj byggekvalitet og en gennemtænkt konstruktion.

God ydeevnetidseffektivalsidig og brugervenlig konstruktionergonomiskto styrkeindstillinger med tydelig forskel
Dårlig manualbesværlig opfyldning af tråd - til du får styr på det

3. Stiga SGT 500 AE - BEDSTE LAVPRISVALG GRÆSTRIMMER

En gennemtænkt konstruktion med flere funktioner. God til prisen og de enkle opgaver

Energikilde: Batteri Spænding: 48 V Målt lydniveau: 83 dB Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 2 Ah Vægt: 3,4 kg (eksklusive batteri) Målt batterilevetid: 15 min Automatisk trådfødning: Ja Øvrigt: 30 cm klippebredde, totrådssystem

Stiga SGT 500 AE

Stiga SGT 500 AE er en letanvendt og brugervenlig græstrimmer i lavprissegmentet. En fordel ved den er, at du kan bruge batteriet til flere af dine andre produkter fra Stiga.

Ydeevnen er fuldt tilstrækkelig for at kunne trimme både hindbærkrat og mellemstore græstuer. Man kan mærke på lyden, at motoren arbejder hårdt med de mellemstore tuer, og større tuer må du tage lidt ad gangen for at lykkes.

Bedst til de lettere opgaver

SGT 500 AE egner sig ikke til større grunde med store partier med vanskeligt ukrudt. Trimmeren kan for så vidt godt klare opgaven, men den er ikke tidseffektiv sammenlignet med visse lidt dyrere græstrimmere. Derimod fungerer SGT 500 AE glimrende til at trimme græsplænens yderkanter, hvor robotplæneklipperen ikke kan nå.

Det er en fordel, at du kan rotere trimmerhovedet 90 grader ved at trykke på en knap og dreje det. Det gør det nemmere, når du skal trimme niveauforskelle. Støttehjulet i skærmen er også et plus, for når du har roteret trimmerhovedet, kan du derefter rulle trimmeren hen over græsset og få et jævnt og pænt resultat.

Driftstiden måler vi til 15 minutter, og det er lige netop bestået i forhold til konkurrenterne i samme prisklasse, men vi havde selvfølgelig gerne set et par minutter mere på uret.

Let at opbevare

Byggekvaliteten er godkendt. Trimmeren knirker en del, og plasticen føles lidt tynd, men den er velbalanceret og let at bære rundt på. Håndtaget er behageligt at holde i. Selvom det er en del vibrationer, så er de begrænsede i forhold til prisklassen. Græstrimmeren fungerer glimrende i hele sæsonen. Den starter også sæson to uden problemer.

Du kan dele skaftet, så trimmeren er nemmere at opbevare hen over vinteren.

Stiga SGT 500 AE er velegnet, hvis du er ude efter en græstrimmer til den gennemsnitlige have, hvor du har en del kanter langs med græsplænen, som skal trimme for ukrudt og græstuer, og hvis du har en grund med skråninger og niveauforskelle.

Praktisk støttehjul på roterbart trimmerhovedtidseffektiv ved enklere forholdpraktisk design til vinteropbevaring
Har ikke helt kræfter til kraftige græstuer eller kratbatteritid lige i underkanten

4. Stihl FSA 60 R

Rigtig tidseffektiv og bekvem græstrimmer. Følger med selv i et højt arbejdstempo

Kraftkilde: Batteri Spænding: 36 V Trimningstype/Afhugningstype: Trådrulle Batterikapacitet: 4 Ah Mål: Justerbar længde mm Vægt: 3,1 kg uden batteri Målt batteritid: 18 minutter Automatisk trådfremføring: Ja Andet: Stålbøjle

Stihl FSA 60 R

Stihl FSA 60 R er en græstrimmer med en særdeles god ydeevne. Selvom batteritiden er langt fra bedst i test, er denne trimmer meget tidseffektiv. Du behøver ikke at gå over området flere gange eller gå langsomt frem. Den når at trimme græsset, uanset hvor hurtig du er. FSA 60 R har også en ret stor trimmediameter. Alt i alt gør dette den noget begrænsede batteritid til et marginalt minus.

God beskyttelse

Græstrimmeren har en god stænkbeskyttelse – den er af plast, men opleves som robust. Den har også den traditionelle stålbøjle foran på trimmerhovedet, som du kan klappe ned for at undgå at beskadige træer, planter og møbler. Desværre kan trimmerhovedet ikke indstilles i vinkel.

Håndtaget justeres ved at frigøre to torx-skruer. Desværre kræver det værktøj at gøre det. I dag findes der smarte klik-i-systemer, som havde været mere velegnede i betragtning af prisen.

Skøn at trimme med

Trimmeren har børnesikring via separat knap, som kun skal trykkes ind på selve starttidspunktet. Batteriet sidder bagtil og er nemt at sætte på og tage af. Der er også en løkke på trimmeren, så du kan hænge den op på væggen.

FSA 60 R er godt afvibreret og velafbalanceret. Den vejer ikke ret meget, så der er ikke behov for sele.

Brug høreværn

Som følge af det lidt højere omdrejningstal er lydprofilen det også, men det er ikke noget, der forstyrrer, og du bør alligevel trimme med høreværn.

Stihl FSA 60 R er til dig, der er ude efter en kraftig og ganske ergonomisk græstrimmer. Den store fordel er, hvor hurtigt du kan trimme store arealer.

Meget tidseffektivgod trimmebreddehøj ydeevneergonomisk
Noget kort batteritidindstilling af håndtag kræver værktøj

5. Black+Decker BCSTE636

Smidig græstrimmer med trådfremføring via knap

Type: Græstrimmer med batteridrift (36 V, testet med 2,5 Ah) Driftstid: 32 minutter Trimning: Trådrulle (automatisk trådfremføring) 330 mm trimmerdiameter i cirkel med dobbelte tråde Vægt uden batteri: 3,2 kg

Black & Decker BCSTE636L1

Black+Decker BCSTE636 er en græstrimmer, som har en god ydeevne i forhold til sin pris. Den klarer næsten alt, hvad vi udsætter den for, fra tykke græstotter til almindeligt græs i kanten af græsplænen.
Derimod klarer den ikke meget højt græs, som vikler sig ind i trimmerhovedet.

God aflastning

Trimmeren har en del smarte løsninger i betragtning af, at den er så billig. Du har en plads bagtil, hvor du kan hvile armen og på den måde aflaste hænderne. Du har to styrkeindstillinger, så du kan variere omdrejningstallet efter opgaven og dermed spare på batteriet efter behov. Driftstiden er hele 32 minutter, og den er målt på den øverste ydelsestilstand.

Passer godt til at trimme skråninger med

Trimmeren vibrerer en del, men den er godt nok afbalanceret. En klar fordel er dens lave vægt, og at trimmerhovedet kan vinkles, så du kan trimme skråninger, kanter og andre vinkler uden at skulle holde den i en ubekvem stilling.

BCSTE636 har trinløs indstilling af skaftet, så du kan tilpasse det efter, hvor høj du er. Et andet plus er, at den har trådfremføring via et enkelt tryk på en knap – du slipper for at banke den i jorden hver gang. De fleste vil nok sætte pris på, hvor alsidig den bliver takket være disse to funktioner, det er eksempelvis en klar fordel for pensionister.

Filtrer sig ind i højt græs

Black+Decker BCSTE636 var i sæsonens løb længe en udfordrer til testvinderpositionen, indtil den pludselig gik i stykker. Bygningskvaliteten er generelt lidt mere plastagtig end hos mange andre. Problemet, da den gik i stykker, var, at vi brugte den i 30-40 centimeter højt græs. Det blev snurret ind i trimmerhovedet og ødelagde det.

Black+Decker BCSTE636 er ellers en rigtig god græstrimmer både med hensyn til funktioner og ydelse. Du må regne med lidt lavere produktkvalitet, og at den ikke kan klare højt græs. Men den må alligevel anses for prisvenlig, især hvis du har flere B+D-maskiner med samme spænding, så de kan dele batteri.

Trimmerhoved kan vinklesgod ydeevnetrinløs skaftlængdetrådfremføring via knaplav vægt
Lidt lav byggekvalitetkan ikke klare højt græs

6. AL-KO GT 2025

Lang batteritid og godt trimmeresultat

Energikilde: Batteri Spænding: 20 V Mål: Justerbar længde mm Vægt: 2,4 kg med batteri Målt batterilevetid: 24,5 minutter Målt lydniveau: 84 dB Opladningstid: 200 min (angivet værdi) Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Automatisk trådfødning: Ja Øvrigt: Afstandshjul Brugsanvisning: PDF

AL-KO EasyFlex GT 2025

AL-KO GT 2025 er en letjusteret græstrimmer med lang batteritid.

Trimmeren er nem at samle, men det havde været rart, hvis monteringen kunne ske uden brug af værktøj som hos mange konkurrenter. Til den nuværende model kræves fire skruer. Det er dog hverken svært eller særlig tidskrævende. Når den først er monteret, er den meget let at justere.

Gode muligheder for justering

Græstrimmeren er også god til selv at fremføre mere tråd ved behov. Derudover er det nemt at justere vinklen på trimmerhovedet. Du kan også rotere ekstrahåndtaget rundt om skaftet ved at løsne et drejegreb - eller skifte vinkel på håndtaget. På den måde finder du hurtigt en rimeligt bekvem arbejdsstilling, uanset om du skal trimme langs med stakittet eller under møblerne.

Maskinen lider dog under en del vibrationer, der kan være generende i længden. Den er desuden ret tung for at være så plastikagtig, som den faktisk er.

Én tråd er nok

AL-KO GT 2025 arbejder kun med én tråd. Den kan klare luftigt, tykt ukrudt, og der gør den faktisk et rigtig godt arbejde. Enkeltstående hindbærbuske i lettere bevoksning er for eksempel ikke noget problem.

Derimod må den af og til give fortabt i kraftigt og meget tæt græs, der har haft tid til at vokse til. Marker med almindeligt, grønt græs der har nået at danne store tuer, har tendens til at gøre den langsommere, uden at den af den grund sætter sig fast. Derimod sker det af og til, at det lange græs bliver filtret ind i trimmerhovedet.

Det er nemt at skifte rulle

Vi kan køre cirka tre pas i normal bevoksning, inden rullen er brugt op. Så er der praktisk nok monteret en ekstra rulle på siden af trimmeren. Trimmetiden er bestemt godkendt. Opladningen af batteriet går også ret hurtigt - lige under 2 timer.

Overordnet er den god græstrimmer, hvis du har en villagrund i normal størrelse med blandet bevoksning, så længe du ikke har større arealer med højt og meget tæt, tykt græs. Den lange batteritid er dens største fordel, fordi du kan nå at trimme en del på en opladning.

Lang batteritidbeslag til reserverullelet at justere
Installation kræver værktøjlidt klodset

7. Gardena Li-18/23R

Brugervenlig græstrimmer med lang batterilevetid

Energikilde: Batteri Batteri: 18 V Målt batterilevetid: 25 minutter Målt lydniveau: 77,1 dB Opladningstid: 180 min Klippetype: Plastickniv Batterikapacitet: 2,6 Ah Automatisk trådfødning: Nej, kniv Øvrigt: Kantklipningsfunktion Brugsanvisning: PDF

Gardena Easycut Li-18/23R

Gardena Li-18/23R er en stærk græstrimmer, der er let både at installere og gennemskue. Den leveres med plastikkniv i stedet for rulle samt en række reserveknive.

Effektiv kniv - men mest i begyndelsen

Som standard sidder der en kniv på trimmerhovedet. Kniven kan klare alt, vi udsætter den for – fra almindeligt græs til grovere krat og våde, tykke, græstuer. Men den bliver hurtigt slidt. Den når at blive slidt ret meget allerede under den første trimning. Derefter er trimmeren ikke helt så effektiv ved græstrimning, for de mere genstridige græsstrå slipper væk, og du kommer til at trimme det samme område flere gangen.

Den kan god stadigvæk godt klare relativt groft og mere stabilt krat. Kniven kan derefter holde til yderligere 3-4 omgange, inden du virkelig er nødt til at skifte. Det er meget nemt at skifte kniv med en simpel klik-funktion.

Høj brugervenlighed

Installationen af trimmeren er også meget enkel. Samtlige dele er "snap on", og den kræver således intet værktøj. Det er også nemt at justere håndtag og vinkel på trimmerhovedet. Brugervenligheden er med andre ord meget høj fra start til slut. Desuden vejer trimmeren ikke særlig meget.

Det vi finder negativt ved designet er, at den er klodset og plastikagtig. Hele trimmeren giver egentlig et billigt indtryk. Den kunne have været slankere og haft flere gummierede detaljer på indstillingspunkter.

Batterilevetiden er god

Med det medfølgende batteri får du en klippetid på 25 minutter, hvilket er meget godt. Batteriet lades op med en meget lille og praktisk oplader. På batteriet er der også en indikator, der viser opladningsstatus. Den har vi dog aldrig fået til at fungere, og på vores eksemplar viser den altid halvt fuldt, også når trimmeren er helt færdig.

Gardena Li-18/23R er dog en kraftfuld og meget brugervenlig græstrimmer med rigtig lang klippetid. Hvis den havde fået lidt mere kærlighed, når det gælder knivenes holdbarhed, var det blevet til en topkarakter, men den er stadigvæk et rigtig godt køb.

Høj brugervenlighedsnap on-installationmeget kraftfuldmange indstillingsmuligheder
Plastikagtig og klodset designsarte knive

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

8. Husqvarna 315iC

Præsterer godt under normale forhold - effektiv til husejere

Energikilde: Batteri Spænding: 36 V Målt lydniveau: 73,4 dB Klippetype: Trådrulle Klippebredde: 33 cm Batterikapacitet: 4 Ah Målt batterilevetid: 28 minutter (7 min/Ah) Automatisk trådfødning: Ja Brugsanvisning: PDF

Husqvarna 315iC

Husqvarna 315iC er en velbalanceret og let græstrimmer med god ydeevne og brugervenligt design.

Trimmeren kan, uden at brokke sig, trimme relativt tætte græstuer, hindbærkrat (ikke for groft), og områder med grønt krat. Det er nok for den gennemsnitlige husejer.

Græstrimmeren får derimod problemer, når græstuerne er rigtig tætte. Så kan vi mærke på lyden, at motoren knokler, og af og til lægger græsset sig ned i stedet for at blive skåret af.

Langt græs filtrer sig ind

Derudover har den en svaghed i, at græs længere end 20 centimeter let filtrer sig ind mellem trimmerhovedet og beslaget, så trimmeren går i stå. Så er du nødt til at fjerne det med hånden, hvis det har sat sig godt fast, eller trykke gassen ind igen, så centrifugalkraften slynger det væk. Teknikken varierer, afhængigt af, hvor meget der er filtret ind.

Fordi 315iC er så godt balanceret, er det ikke anstrengende at gå rundt med den uden sele. Vibrationerne i de to håndtag er små.

Konstruktionen er let at forstå og enkelt at håndtere. Vi savner imidlertid mulighed for at vinkle trimmerhovedet, det havde været godt til skåninger.

Så længe kan du trimme

Batteritiden er desværre kun lige godkendt og et godt stykke kortere end forventet, med tanke på, at trimmeren ikke udmærker sig kraftmæssigt i forhold til konkurrenterne. Du kan nå at trimme et område på cirka 10 kvadratmeter med et batteri på 4 amperetimer.

Husqvarna 315IC er overordnet en brugervenlig græstrimmer med god ydeevne, hvis du holder din have løbende.

God ydeevnevelbalanceret og letbrugervenligt design
Langt græs filtrer sig af og til indtrimmerhoved kan ikke vinklesrelativt kort batteritid

9. Bosch AdvancedGrassCut 36

Støjsvag og letjusteret græstrimmer til enklere arealer

Energikilde: Batteri Spænding: 36 V Vægt: 4,1 kg Målt batterilevetid: 17 minutter Opladningstid: 70 min Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Automatisk trådfødning: Ja Andet: 30 cm trimmecirkeldiameter med totrådssystem

Bosch AdvancedGrassCut 36

Bosch AdvancedGrassCut 36 er en græstrimmer med en dejligt svag lydprofil, som kan håndtere normale mængder vegetation på en tidseffektiv måde. Den kan med lethed trimme tørt, langt græs på kort tid. Det samme gælder ukrudt - for eksempel unge hindbærskud og brændenælder, der ikke vokser alt for tæt.

Fugtigt græs driller

Med tanke på spændingen på 36 volt havde vi dog forventet en højere ydeevne. Man mærker med det samme, at den må kæmpe for sagen, hvor græsset vokser tæt og grønt. Især hvis det er lidt fugtigt. Lyden bliver straks mere anstrengt. Efter et stykke tid begynder den at hugge sig fast i græsset i stedet for at slå det over, hvilket rykker irriterende i maskinkroppen.

Trimmetiden er derimod godkendt, og trådrullen holder længe, selvom maskinen nogle gange har tendens til at føde mere tråd lige lovlig let.

Designmæssigt er Bosch AdvancedGrassCut 36 stabil, men lidt klodset. Eksempelvis virker den ret bastant og tung fortil. Vi kunne godt have ønsket os, at der fulgte en sele med. Samtidig har vi ikke bemærket nogen løse forbindelser eller underlige mislyde.

Let at justere

Græstrimmeren er let at montere og lige så nem at justere. Gasregulatoren i håndtaget er derimod unødvendigt stor og en smule træg. Desuden reducerer den hastigheden, hvis du ikke trykker den helt ind. Denne funktion er nok tænkt som en slags øko-funktion, hvor du kan spare ved at køre ved lavere hastighed, men vi havde hellere set, at man kunne gøre det med en knap.

Funktionen medfører, at når du har brugt trimmeren i et stykke tid og ubevidst mister lidt kraft i hånden, sænker motoren hastigheden, og du får et dårligere trimmeresultat. Nøjagtig som i tættere vegetation bliver resultatet, at den ikke kan slå græsset ordentligt over, men i stedet hugger sig fast.

Men AdvancedGrassCut 36 er derudover en helt okay græstrimmer. Har du rimelig stærke næver og en have, hvor ukrudt og græs ikke vokser alt for tæt, passer denne græstrimmer fint.

Tidseffektiv i lettere vegetationlet at justereokay batteritid
Lidt svag ydeevnetungugennemtænkt gasregulator

10. Ryobi OLT1833

Lang og stærk, men kort batteritid

Energikilde: Batteri Spænding: 18 V Vægt: 3,3 kg Målt batterilevetid: 6 min Målt lydniveau: 84,9 dB/82,3 dB (maks./øko) Opladningstid: 180 min Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Automatisk trådfødning: Ja Andet: 28/33 cm trimmecirkeldiameter med totrådssystem Brugsanvisning: PDF

Ryobi OLT1833

Ryobi OLT1833 er en ret stærk og lang græstrimmer, der håndterer vanskeligt terræn med godt resultat. Den er tidseffektiv, fordi den kan klare store områder på en gang, uden at du behøver at trimme dem igen.

Batterisparende tilstand

OLT1833 har også en øko-tilstand, der sparer på batteriet. Den mindsker omdrejningstallet lidt – men den er stadigvæk meget stærk. Vi havde dog gerne set, at der var større forskel mellem de to tilstande. Som det er nu, er tidsbesparelsen kun cirka to minutter, samtidig med at den også kan klare ret hårdt terræn i øko-tilstand.

Er et batteri nok til dit behov?

Ved mindske styrken yderligere i øko-tilstanden havde man kunnet få en betydeligt længere driftstid for brugere med enkle forhold på grunden. Dette havde været godt for OLT1833, som lider under en bedrøveligt kort batteritid. Vi anbefaler derfor at købe et ekstra batteri på mindst 2,5 Ah for at opnå en nogenlunde acceptabel driftstid, selvom det gør festen næsten dobbelt så dyr.

Ryobi OLT1833 har som nævnt et ret langt skaft. Desværre kan man hverken indstille vinkel på trimmerhovedet eller længde på skaftet. OLT1833 egner sig derfor bedst til fladt terræn.

Fem skruer - 3 forskellige typer

Desværre er monteringen af trimmeren unødvendigt besværlig. Der er hele tre forskellige skruetyper fordelt på fem skruer. Vi havde gerne set en løsning, hvor alle skruer kunne strammes med den medfølgende unbrakonøgle, og at løsningen til bøjlen i stedet havde en drejeknap eller en fast skrue.

Selvom skaftets længde ikke kan justeres, kan man godt finde en god balance med maskinen. Græstrimmeren er desuden ret let, så det bliver aldrig anstrengende at gå rundt med den. Vi mangler dog en afstandsbøjle. OLT1833 egner sig bedst til mindre haver med store mængder tæt ukrudt, hvor du ikke behøver at tage hensyn til sarte genstande.

Letret stærkvariabel hastighed
Ikke teleskopskaftbesværlig monteringmeget kort batteritid

11. AL-KO GTLi 18V Comfort

Brugervenlig og hårdfør, men dårlig batterilevetid

Energikilde: Batteri Batteri: 18 V Mål: Justerbar længde mm Vægt: 2,4 kg med batteri Målt batterilevetid: 14 minutter Målt lydniveau: 81,7 dB Opladningstid: 200 min Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 1,3 Ah Automatisk trådfødning: Ja Øvrigt: Afstandshjul Brugsanvisning: PDF

AL-KO GTLi 18V Comfort

AL-KO GTLi 18V Comfort er en trimmer med trådrulle, der trimmer effektivt og kan klare rigtig hårdt terræn, selvom den er udstyret med tråd i stedet for plastickniv. Den kan endda klare mindre krat som unge hindbærbuske og kraftigere ukrudt.

Praktisk trådfremføring

Derimod er den ikke så effektiv i fugtigt, kraftigt græs. Det er rigtig praktisk, at den fremfører ny tråd automatisk. Trådrullen holder til cirka fem middelhårde arbejdsrunder bestående af hovedsageligt græstrimning, men også en del mindre ukrudt, inden det er tid til at skifte den. Den leveres med en ekstra trådrulle på trimmerarmen, og udskiftningen er meget enkel og kræver ikke brug af værktøj.

Høj kvalitet

Byggekvaliteten virker generelt høj, selvom tråden bliver slidt ret hurtigt. De medfølgende dele giver et seriøst indtryk, for eksempel afstandshjul og metalbøjle i stedet for kun metalbøjle, og gummierede detaljer flere steder på trimmeren, hvor man håndterer den. Afstandshjulet gør, at det er nemt at gå tæt på sarte genstande uden at skade dem, den kører fint rundt om dem i stedet.

GTLi 18V Comfort vil muligvis opleves som ret tung. Desuden får vi ret hurtigt ondt i hånd og håndled, hvilket vi har mistanke om, skyldes en lidt for stor modstand i håndtaget. Når det gælder lydprofilen, har vi dog intet at klage over.

Klippetiden er derimod ikke alt for god

Drifttiden ligger lige under middel, og vi havde godt kunnet tænke os nogle flere minutter for at godkende den på dette punkt. Det er oven i købet et meget vigtigt punkt, hvorfor det trækker karakteren en hel del nedad. Det er også en stor ulempe, at batteriet mangler en batteriindikator.

Opladeren er imidlertid lille og praktisk, så du nemt kan gemme den væk, når den ikke er i brug, og stikkontakten har en lampe, der lyser grønt, når batteriet er fuldt opladet.

Samlet set er det et behageligt bekendtskab, der havde haft gavn af lidt længere batterilevetid.

Høj ydeevne og byggekvalitetlydniveau under middel
Kort klippetidingen indikator på batteriet

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

12. Stihl FSA 56

Letvægter med kraft nok til selv ret højt græs - men mest på mindre arealer

Energikilde: Batteri Spænding: 36 V Målt batterilevetid: 11,21 min Målt lydniveau: 86,1 dB Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 2 Ah Automatisk trådfødning: Ja Andet: 28 cm trimmecirkeldiameter med totrådssystem

Stihl FSA 56

Stihl FSA 56 er en lille, men også ret stærk græstrimmer, der er let at bære rundt på. Samtidig føles den stabil og solid. Trimmeren kan klare ret tykke tuer og har ingen problemer med højt græs.

Den er tidseffektiv på større græsarealer, fordi du ikke behøver at passere samme område flere gange - i hvert fald så længe terrænet er let til middelsvært. Er græsset meget tæt, kan den imidlertid ikke helt følge med.

Den har også svært ved at følge med i tæt krat af hindbær eller brændenælder - den kan klare arealerne, men du må forbi dem flere gange. Enkelte tuer af ukrudt klarer FSA 56 dog med lethed.

Bruger hurtigt batteriet

Desværre kan man ikke justere styrken ned i lettere terræn for at spare på batteriet - hvilket denne græstrimmer kunne behøve. Batteritiden er nemlig FSA 56's akilleshæl og ligger nogle minutter lavere, end vi finder acceptabelt.

For at få en mere rimelig trimmetid er du derfor nødt til at købe et ekstra batteri, hvilket desværre øger prisen en hel del, især da Stihls batterier er dyre. Man kan se, hvor meget opladning der er tilbage, ved at trykke på en knap på batteriet. Skalaen går fra 1-4.

Trimmetråden fødes nemt ved at trykke trimmerhovedet mod jorden. Derimod er tråden ikke særlig holdbar og slipper derfor hurtigt op.

Ikke behov for sele

Både skaft og håndtag kan justeres, så det er nemt at få en passende arbejdsvinkel for både høj og lav. Dette mindsker belastningen. Vi oplevede på intet tidspunkt behov for sele. På den anden side foregik arbejdet i korte intervaller, fordi batteritiden er så begrænset.

FSA 56 har gribevenlige flader, men desværre også relativt kraftige vibrationer for en elektrisk trimmer. Lydniveauet er over middel, men dog ikke særlig højlydt. Lydprofilen er derimod lidt skarp, men ikke så det skærer i ørerne. Samlet set er Stihl FSA 56 en ret stærk og lille trimmer, der egner sig til trimning af mindre arealer.

Virker letret stærkværktøjsløs justeringhøj byggekvalitet
Kort batteritidvibrationer over middelret svag tråd

13. Stihl FSA 45

Kompakt trimmer med høj ydeevne, men mangler i brugervenligheden

Energikilde: Batteri Batteri: 18 V Mål: 110 mm Vægt: 2,3 kg Målt batterilevetid: 17 minutter Målt lydniveau: 76,9 dB Opladningstid: 210 min Klippetype: Plastickniv (trådline kan også monteres) Batterikapacitet: 2 Ah Automatisk trådfødning: Nej Brugsanvisning: PDF

Stihl FSA 45

Stihl FSA 45 er en stærk græstrimmer med dobbelt plastikkniv på hovedet, der meget effektivt fjerner både græs og kraftigere ukrudt. Plastikknivene skifter du nemt ved at knappe dem af trimmerhovedet og klikke nye på.

Trådrulle eller kniv

Der medfølger et par ekstra blade, som praktisk nok sidder på maskinen. Det er ikke ret mange, men på den anden side er de rigtig slidstærke, og der går 4-5 trimninger, før de trænger til at blive skiftet. Du kan også montere en trådrulle i stedet for plastikkniv direkte på trimmerhovedet. Hele monteringen af trimmeren går let som en leg og kræver kun to skruer.

Indbygget batteri

Batteriet er dog indbygget og kan ikke tages af, når det skal oplades, så du er nødt til at have hele trimmeren stående til opladning. Du kan således heller ikke skifte batteri med andre produkter fra samme producent eller skifte mellem to batterier for hurtigt at komme i gang med at trimme videre.
FSA 45 er også lidt speciel på den måde, at der medfølger en lille "plastiknøgle", der skal sættes i maskinen, før den kan starte.

FSA 45 er en praktisk trimmer, hvad angår størrelsen, og den føles godt afbalanceret og let i hånden. Ergonomien og brugervenligheden er god på den måde.

Men når det kommer til selve græstrimningen, falder brugervenligheden kraftigt. Det drejer sig om kombinationen af, at du skal trykke en knap frem og samtidig holde en knap og håndtaget inde for at starte den.
Men også det faktum, at den dør helt, hver gang den støder på for hård modstand. Du kan altså ikke bare løfte trimmerhovedet for at komme i gang igen.
Det medfører, at du igen og igen under trimningen skal udføre den samme håndbevægelse. Denne fremgangsmåde trætter både hånd og håndled hurtigere og kan medføre krampe. Da den også har en nøgle, du kan hive ud, som sikkerhedsfunktion, synes vi, at der bliver lige lovlig mange sikkerhedsanordninger under brugen.

Batterilevetiden er i øvrigt bestået, og den kører for fuld kraft hele tiden. Derudover er motoren meget støjsvag og behagelig.

Kompaktkraftfuld trimningalsidig
Indbygget batterianstrengende sikkerhedsmomenter og knapper

Værd at vide om græstimmere

En græstrimmer er en havemaskine, der er beregnet til at trimme græs og ukrudt langs med vejen, parkeringspladsen, græsplænens kanter og ved terrassen. Den er god til at kantklippe, men har du en god model, kan den også bruges til at rydde større arealer. Den anvendes dog primært til at vedligeholde kanter. Har du en robotplæneklipper, som overser lidt i yderkanterne, er en græstrimmer et glimrende supplement – selvom din robotplæneklipper kantklipper.

Trimmeren består af et trimmerhoved udstyret med plasticknive eller tråd – kraftigere modeller har ofte to tråde. I den anden ende sidder der normalt et batteri, men der findes også græstrimmere med ledning. De fungerer fint, hvis du har korte afstande, men græstrimmere med batteri er i dag så sofistikerede, at der egentlig ikke er nogen grund til besværet med en ledning.

Husk, at batteriet afgør, hvor længe du kan trimme. Hvis trimmeren er kraftfuld, bruger den ofte mere batteri, men fjerner også tykkere græstuer, uden at græsset lægger sig ned. Når vi tester trimmere, undersøger vi, hvor mange minutter du får pr. amperetime i batteriet. På den måde kan du nemt finde ud af, hvor stort et batteri du skal købe, for at få en trimmetid der passer til din grund.

Batterier er ret dyre, og derfor kan det være en god idé at købe et værktøj med batteri, når du alligevel er afsted. Ofte kan du finde andre havemaskiner fra samme mærke som din græstrimmer, hvor maskine + batteri koster cirka det samme, som hvis du skulle købe batteriet separat. Fordelen er, at to forskellige maskiner bruger den samme slags batteri og batteristik, så du kan bruge forskellige maskiner med det samme batteri. Du kan også tjekke aktuelle tilbud, især hvis du ved med dig selv, at du også skal bruge en anden havemaskine til din samling. Måske medfølger der et 4 Ah-batteri til maskinen, som også kan bruges til din græstrimmer.

Køb af græstrimmer: Værd at huske

I dag findes der et stort udvalg af græstrimmere med forskellig spænding. 18-voltsmodellerne er normalt udstyrede med en enkelt tråd eller plasticknive. De er lidt mindre og spinklere end modellerne med højere spænding. 36-voltsmodeller og opefter har gerne højere specifikationer og er derfor udstyrede med to tråde. De kan håndtere mere krat i en håndevending og kan klare tykkere græstuer. Ofte kande også rydde engarealer på grunden uden problemer samt arealer med meget højt græs.

Hvis du vil have en billig græstrimmer, ender du normalt i 18-voltssegmentet. Her kan du finde trimmere til under 1.000 kronor med batteri og oplader inkluderet. At en græstrimmer er billig, betyder ikke nødvendigvis, at den er dårlig. Derimod skal du huske, at de ofte har en lavere ydeevne, og at du normalt få et mindre batteri og dermed dårligere batteritid, end hvis du eksempelvis vælger en mellemklassemodel.

En god funktion du bør kigge efter, er automatisk trådfødning, så du slipper for selv at trække tråden frem, når den bliver slidt af. Der findes også halvautomatiske modeller, hvor du trykker trimmerhovedet mod jorden for at skubbe ny tråd frem. Du kan høre på lyden, at det rasler, og mærker på trimmeydelsen, at du nu kan dække et større område.

En anden god funktion er at kunne vinkle trimmerhovedet. Har du en skråning, bliver det så mere ergonomisk at arbejde med græstrimmeren.

Andre ting der adskiller de forskellige modeller fra hinanden, er vibrationsdæmpningen (hvor meget de vibrerer under brug), trimmerbredden (hvor stort areal du kan trimme ad gangen), nogle har også en øko-tilstand, hvor de mindsker ydeevnen for at spare på batteriet. Sidstnævnte er et relativt nyt påfund, og det er vores opfattelse, at tilstanden giver cirka 1-2 minutter ekstra driftstid pr. amperetime. Den egner sig til at trimme almindeligt græs eller lettere ukrudt.

Mange leder efter en let græstrimmer. Men lad være med at se dig blind på vægtangivelsen i specifikationerne. En let græstrimmer kan være dårligt afbalanceret og dermed alligevel virke tung. Derudover kan vægten på batteriet variere meget fra producent til producent, så maskinens vægt i sidste ende bliver en anden. Vibrationerne påvirker også, hvor let det føles at arbejde med trimmeren. Det vigtige er, at du har en velbalanceret græstrimmer med få vibrationer, så vil den føles let.

Husk også på, at de store byggemarkeder ofte har tilbud på græstrimmere om foråret, når de lancerer deres forårskampagner. Er du usikker på, om du gør en god handel? Du kan prissammenligne og se statistik over, hvad et produkt har kostet de seneste måneder, ved at besøge PriceRunner.

Græstrimmer på hjul

Som en sidebemærkning vil vi også nævne, at der findes græstrimmere med hjul. De ser ud som en græstrimmer med vogn og minder udseendemæssigt lidt om en plæneklipper. Det er sværere at komme til kanter og og lignende med den slags trimmer, fordi hjulene gør den en del bredere. Men har du et helt plant og åbent areal, der skal trimmes, fungerer de godt som supplement til de lette og billige modeller.

Græstrimmer: Knive eller tråd?

Græstrimmeren er normalt udstyret med en trådspole. Tråden stikker ud gennem et eller flere huller i spolen, og når trimmerhovedet roterer, rammer tråden/trådene græsset og slår det over.

Men på det seneste er det også blevet almindeligt med plastikknive. Knivene klikker du fast på græstrimmerens hoved, og der er normalt plads til 1-2 knive.

Knive har den fordel, at de er ret robuste og dermed kan slå grovere ukrudt over. Det er dog vores erfaring – efter at have testet adskillige mærker – at de hurtigt bliver slidt, og så bliver trimmebredden meget lille. Det betyder, at det tager lang tid at trimme større arealer, men er ikke lige så tidseffektiv.

En fordel ved kniv sammenlignet med trådspole er, at den er hurtigere at skifte. Skal du fylde tråd på, kan du købe en færdig rulle, som du klikker på, eller selv vikle tråd på rullen. Det sidstnævnte er lidt mere omstændeligt, indtil du har lært teknikken. Fordelen ved tråd sammenlignet med kniv er dog, at du ikke skal skifte nær så tit. Har du en god græstrimmer med god tråd, holder den ofte til 4-5 omgange trimning. På de dårligere modeller kan det være nødvendigt at skifte hver anden gang. Men bruger du kniv, skal du groft sagt skifte hver gang.

Svaret på spørgsmålet er således, at du skal tage hensyn til, hvilken slags ukrudt du skal trimme, og hvor stort arealet er. Hvis arealet er lille, og du har blandet ukrudt, kan plastickniv være godt. Har du et større areal primært med græs, der skal trimmes, så er tråd mere effektivt.

Græstrimmer eller buskrydder?

Græstrimmeren er sjældent benzindrevet. Hvis den er, så er det gerne en buskrydder.

Forskellen mellem en buskrydder og en græstrimmer er primært, at buskrydderen er beregnet til de hårdere arbejdsopgaver, men man kan også sætte tråd på sin buskrydder og bruge den som græstrimmer. Men den er større, tungere og mere klodset end græstrimmeren, hvis hovedopgave er at rydde græs og lettere ukrudt.

Græstrimmeren er lettere og enklere at justere end en benzindrevet trimmer – men den har også et lidt smallere anvendelsesområde, fordi den ikke kan rydde trælignende ukrudt og småtræer. På græstrimmeren kan du ikke sætte en klinge. Men på buskrydderen kan du vælge mellem savklinge og ukrudtklinge.

Buskrydderen har normalt en brændstofdrevet totaktsmotor, men firetaktere fås også. Græstrimmeren bruger normalt batteri, men fås også med ledning. For det meste er det dog en batteridrevet havemaskine. Hvis du er heldig, eller planlægger godt, passer batteriet også til dine andre maskiner.