Opdateret  

Yogamåtte: 7 modeller i test

Daniel Agerhult

Yoga er en skøn træningsform, der egner sig til hele familien, bånd ung og gammel. En fredelig gang yoga på en lækker yogamåtte er en glimrende lejlighed til at booste krop og hoved med ny, frisk energi. Vi har testet nogle yogamåtter fra blandt andet Manduka, Flowlife og Casall. Læs med og se, hvem der er bedst i test.

Testen er udført af en erfaren yogaudøver, der har testet en række udvalgte yogamåtter over en periode på tre måneder. Testpersonen har prøvet forskellige typer af yogatræning, for at kunne undersøge, hvordan måtten reagerer på sved, slitage og især, hvor behagelig den er at dyrke yoga på.

Yogamåtterne er også testet ved andre former for træning for at fastslå, om de også egner sig til brug som træningsmåtte, eller om de er bedst til yoga.

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

For at bestemme hvilken yogamåtte der er bedst i test, har vi bedømt følgende egenskaber:

  • Pris: Hvor god er yogamåtten i forhold til prisen? Her laver vi en samlet bedømmelse af, hvordan måtten klarer sig i testen i forhold til, hvad den koster.

  • Tykkelse: Vi bedømmer, hvordan måttens tykkelse påvirker balance og komfort. En tykkere og blødere yogamåtte er ofte behagelig at sidde på, men kan samtidig forringe balancen.

  • Greb: Hvordan reagerer yogamåtten på sved? For at kunne dyrke yoga sikkert, skal måtten have et godt greb. Mange yogamåtter har svært ved at bevare et godt greb under mere svedige træninger.

  • Materiale: Her bedømmer vi, hvor slidstærkt materialet er, og måske vigtigst af alt, hvordan det påvirker mennesker og miljø. Mange billige yogamåtter er fremstillet af PVC, og er et plasticmateriale, der afgiver mange giftige kemikalier under fremstillingen. PVC står for polyvinylklorid og er et af de farligste stoffer for vores helbred og miljø.

Vi har vægtet den samlede bedømmelse af disse egenskaber og sat det i forhold til prisen på yogamåtten. Denne testproces har gjort det muligt for os at give hver måtte en retfærdig karakter.

1. Manduka PROLite yoga mat – BEDST I TEST YOGAMÅTTE

Lækkert designet yogamåtte i højeste kvalitet

Længde: 180 cm Bredde: 61 cm Tykkelse: 4,7 mm Vægt: 1,8 kg Materiale: PVC (polyvinylklorid)

Manduka PROLite Yoga Mat 4.7mm

PROlite yogamåtte fra Manduka er en premiummåtte i højeste kvalitet. Producenten yder livstidsgaranti, og den er lovpriset af yogier over hele verden. Designet er både flot og diskret, så den passer ind både i dagligstuen og motionscenteret.

Yogamåtten er 100 % latexfri og fremstillet af PVC (polyvinylklorid), som er det almindeligste plasticmateriale til denne type af produkter. I princippet, er PVC et miljøskadeligt materiale, men ifølge producenten sker produktionen på en måde, hvor der ikke slipper giftige kemikalier ud til hverken menneske eller miljø. Måtten har såkaldt lukkede celler, som forhindrer, at der slipper giftstoffer ud, der kan ende på brugeren. De lukkede celler gør det desuden lettere at rengøre måtten, fordi sved og bakterier lægger sig på overfladen, og det er nemt at tørre af med en fugtig klud.

Grebet bliver bedre efter et par ugers brug

PROlite yoga mat er lidt hård at ligge på, og hvis man er ude efter en behagelig træningsmåtte, findes der bedre alternativer. Til yogatræning er komforten derimod udmærket, og den bliver bibeholdt under længere træningspas. I positioner, der kræver balance, leverer den stabilitet i verdensklasse. Den er lige tilpas tyk til at yde den nødvendige støtte, når sværhedsgraden stiger.

I begyndelsen oplevede vi, at grebet var mindre godt, især under mere svedig yogatræning. Det var ekstra tydeligt for albuerne i visse stillinger. Efter godt en uges flittig brug, begyndte det at blive bedre, og efter en måned var grebet rigtig godt. Vi anbefaler ekstra tålmodighed, hvis man oplever, at grebet svigter i begyndelsen.

PROlite yoga mat fra Manduka er den rette yogamåtte, hvis du vil have topkvalitet og ikke lader dig skræmme af prisen. Du får en lækker måtte med udmærket stabilitet, som du vil få glæde af mange år ud i fremtiden.

Livstidsgarantienkel at rengørestabilflot design
Dårligt greb i begyndelsenhøj prishård at ligge på

Prissammenligning

Sammenlign priser
Yogastore Logo

Manduka PROlite® Yogamåtte 4,7mm / Lotus (green)

599 kr.
Your Yoga Shop Logo

Manduka prolite® yogamåtte 4,7mm - Lotus

699 kr.
Yogaudstyr Logo

Manduka Prolite (Midnight)

699 kr.

2. Casall Yoga mat Grip&Cushion III 5mm – BEDSTE PREMIUMVALG

En blød yogamåtte, der også egner sig til svedige yogapas

Længde: 183 cm Bredde: 68 cm Tykkelse: 5 mm Vægt: 3,1 kg Materiale: Naturgummi og PU (polyuretan)

Casall Grip & Cushion III Yoga Mat 5mm

Grip&Cushion III fra Casall er en pæn, lidt større yogamåtte i meget høj kvalitet. Den giver ekstremt godt greb under både tørre og fugtige forhold, hvilket gør den udmærket til selv den allersvedigste træning.

Med en tykkelse på 5 mm er den lidt tykkere end standardmålet, der ligger på 4 mm. En tyk og blød måtte er for det meste behagelig et ligge på men kan også være en faktor, der gør det sværere for brugeren at holde balancen. Vi oplever, at trods tykkelsen, så leverer den høj stabilitet selv i mere udfordrende stillinger, hvilket er et stort plus.

Tung men stabil

Grip&Cushion har en høj densitet, og det gør den til den tungeste yogamåtte i testen. Hvis du vil have en måtte, der er nem at tage med på rejser, er denne ikke bedst i test. Den er besværlig at have med og der er desværre ikke bærerem eller opbevaringstaske med i prisen. Vægten bidrager dog til, at den ligger ekstremt stabilt på gulvet.

Denne yogamåtte er fremstillet af en blanding af naturgummi og polyuretan, også kaldet PU. Sidstnævnte har en særlig egenskab, der gør, at måtten absorberer fugt og hjælper med at bibeholde et godt greb selv under den allermest svedige træning. Ulempen ved en åben cellestruktur er, at der lettere dannes bakterier og, at måtten bliver sværere at rengøre. PU er desuden dårligt for både mennesker og miljø. Under fremstillingen dannes isocyanater, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende, og materialet kan ikke genanvendes. Fra begyndelsen havde måtten en ret ubehagelig gummilugt, men den forsvandt heldigvis hurtigt efter nogle dages brug.

En førsteklasses yogamåtte

Måtten er også æstetisk attraktiv i en flot sort farve. Den er imidlertid ret følsom over for mærker fra sko og lignende, der kan give hvide pletter. Derfor anbefaler vi at dyrke yoga uden sko.

Grip&Cushion III fra Casall er en udmærket måtte, hvis du stiller høje krav. Den er bedst i test på greb, og den er også den mest behagelige at ligge på. Hvis du er ude efter en førsteklasses yogamåtte til hjemmet, så er den et indlysende alternativ, medmindre prisen skæmmer dig væk.

Ekstremt godt grebligger stabilt på underlagetden behageligste måtte i testen
Tungbærerem medfølger ikkelugter kraftigt i begyndelsender kommer nemt lyse pletter

3. Yogamåtte premium fra Rusta – BEDSTE LAVPRISVALG

Komfortabel yogamåtte til det mindre budget

Længde: 183 cm Bredde: 61 cm Tykkelse: 6 mm Materiale: TPE (termoplastisk elastomer)

Yogamåtte premium er en skøn og let yogamåtte i den lave ende af prisskalaen. Den er tykkere end standarden og rigtig komfortabel at ligge på. Måtten kan også sagtens bruges som træningsmåtte.

Måtten er tyk, og tykkelsen gør, at den egner sig bedre til de yogapas, hvor stabiliteten ikke er afgørende. Måtten kan virke svampet i visse stillinger, og så kan det være svært at holde balancen. I normale og tørre omgivelser er grebet helt OK. Men når vi prøvede måtten under et svedigt yogapas, blev den hurtigt glat. Det var svært at få greb med både hænder og albuer, og det var kun med sko på fødderne, at testpersonen virkelig fik et godt greb.

Pænt design, og bærerem medfølger

Designet er flot med en behageligt, passende mønster på den ene side. Yogamåtten er let og derfor nem at have med, når man er på farten. Vi er glade for, at der medfølger en lille bærerem, som gør det hele endnu nemmere.

Yogamåtten er fremstillet af TPE, der er en blanding af gummi og plastic. TPE er forholdsvis billigt at fremstille, og det afspejler prisen naturligvis. Ifølge producenten er yogamåtten helt fri for ftalater (sundhedsskadeligt), der ellers er almindeligt bliver brugt som blødgørere i denne type af produkter.

Yogamåtte premium fra Rusta er velegnet, hvis du vil have en billig og pæn yogamåtte. Den er nem at have med, hvilket er en god ting, hvis du gerne vil have måtten med til træning andre steder end i hjemmet. Og prisen er faktisk svær at slå.

Fint designlav vægtprisen
Dårligt greb under svedig træningsvampet

4. Flowlife Flowmat

Jordnær yogamåtte lavet af naturmaterialer.

Længde: 183 cm Bredde: 61 cm Tykkelse: 4 mm Vægt: 2,27 kg Materiale: naturgummi og naturkork Tilbehør: bærerem Garanti: 2 år

Flowlife Flowmat

Flowlife Flowmat er en blød og varm yogamåtte, der udelukkende er fremstillet af naturmaterialer. Den er relativt tung og ligger dermed stabilt på gulvet under alle former for yoga og træning.

En klimavenlig yogamåtte

Flowmat er et klimasmart valg af yogamåtte, da den er lavet af gummi og kork. Desuden planter Flowlife et træ for hver solgt måtte – flot! Mange billigere yogamåtter indeholder forskellige typer plastmaterialer, som er skadelige for både mennesker og miljø.

Denne måtte er perfekt til både svedige yogasessioner og intensiv træning. Grebet for fødder og hænder kan i starten opfattes som dårligt, men i takt med at kroppen begynder at svede, forbedres grebet betydeligt. Det øverste lag af naturkork giver en vis varme, og måtten er særligt behagelig under afslapningsøvelserne i slutningen af yogasessionen.

Dejlig uden at være for blød

Flowmat har formået det kunstgreb at være virkelig behagelig uden at blive for blød. Mange af de blødere modeller kan blive for svampede, hvilket gør det sværere at holde balancen under nogle af yogaøvelserne. Måtten er også nem at bære rundt på takket være den praktiske bærerem, der følger med i købet. Bemærk dog, at måtten er relativt tung og kan være besværlig at bære på længere strækninger.

Flowlife Flowmat anbefales til dig, der ønsker en varm og behagelig yogamåtte til hjemmebrug. Vi kan virkelig godt lide, at den kun er lavet af naturmaterialer, og at Flowlife planter et træ for hver solgt yogamåtte! Dette er en fremragende måtte til en rimelig pris.

Miljøvenlig komfortabelstabil
Tung

5. Gymstick Pro Yoga Mat

Hygiejnisk yogamåtte med fin balance og udmærket stødabsorbering

Længde: 180 cm Bredde: 61 cm Tykkelse: 6 mm Vægt: 2,4 kg Materiale: PVC (latexfri)

Gymstick Pro Yoga Mat 6mm

Gymstick Pro Yoga Mat er en stabil yogamåtte til både yoga og svedige træningspas. Stødabsorberingen er behagelig uden at være for blød, og den forseglede overflade gør den let at tørre af for sved og andet snavs.

Måtte i latexfri PVC

Pro Yoga Mat er fremstillet i latexfri PVC, hvilket er det mest almindelige materiale i yogamåtter. PVC er en slags plast, og fremstillingsprocessen er desværre ikke særlig god for miljøet. Mange billigere modeller kan desuden indeholde ftalater, hvilket kan være dårligt for helbredet ved at virke hormonforstyrrende. Denne måtte er ifølge producenten dog helt giftfri og består af en mere miljøvenlig PVC, hvilket vi ikke har undersøgt.

God balance trods sin tykkelse

Vi har testet Pro Yoga Mat under både roligere yogapas og hårdere intensive pas med meget sved. Den er forholdsvis tyk, og den egenskab kan nogle gange medføre, at en yogamåtte opleves som svampet, hvilket giver dårligere balance. Gymstick har haft held med at afbalancere dette, og Pro Yoga Mat giver trods tykkelsen et stabilt indtryk. Måtten har desuden en forseglet overflade, som gør det sværere for sved at trænge ind, hvilket også modvirker, at måtten føles svampet.

Trods sin tykkelse er den også forholdsvis kompakt med høj densitet, og det betyder, at måtten er tungere end mange andre modeller i testen. Hvis man planlægger at transportere måtten, findes der andre modeller, som er mere velegnede. Der indgår heller ikke en bærerem eller taske i købet. Stabil måtte til hjemmetræning

Pro Yoga Mat fra Gymstick passer til dig, der ønsker en stabil og afbalanceret måtte til både yoga og træning i hjemmet. Den passer fint til dig, der også kører et lidt mere svedigt pas, da den forseglede overflade er let at tørre af.

Let at tørre afgod stødabsorbering
Tungfremstillingen belaster miljøet

6. Casall exercise mat bamboo 4mm

Let yogamåtte, hvis du vil købe miljøvenligt

Længde: 180 cm Bredde: 61 cm Tykkelse: 4 mm Vægt: 0,54 kg Materiale: 75 % TPE (termoplastisk gummi) – 25 % bambusfibre og risskaller

Casall Yoga Mat Bamboo 4mm 180x61cm

Casall exercise mat bamboo er en ekstremt let og trendy yogamåtte. Denne måtte er utvivlsomt det bedste miljøvalg i vores test, eftersom 25 % af materialet består af bambus og risskaller, der er helt organiske. Ved fremstilling af denne miljøvenligere yogamåtte, kommer energien fra 50 % vedvarende energikilder, hvilket giver håb om fremtiden og føles rart, når man bøjer hovedet og siger namaste.

Denne yogamåtte egner sig ikke kun til yoga, men er også god som træningsmåtte. Den har nemlig en affjedring og densitet, som gør den behagelig at ligge på. Grebet er OK ved rolig træning, hvor sveden ikke bryder frem, men når kroppen bliver fugtig, bliver måtten ret glat.

Letvægtsmåtte, der er let at rengøre

Efter afsluttet træning rengøres den nemt med koldt vand og en klud. Vær opmærksom på ikke at lade den tørre eller bruge den i solen. Den tåler nemlig ikke høje temperaturer eller direkte sollys.

Hvis du gerne dyrker yoga, når du er på rejsende fod, er denne måtte et udmærket alternativ, da den kun vejer 540 gram. Den er meget let at rulle sammen, men desværre medfølger hverken bærerem eller yogataske. Det rette bæreudstyr kan dog nemt købes efter behov og smag i diverse onlinebutikker.

Casall exercise mat bamboo er et godt valg, hvis du værner om miljøet og gerne vil have en måtte, der er nem at have med ud at rejse. Træner du andet end bare yoga, egner den sig også udmærket som træningsmåtte, så længe du ikke bliver alt for svedig.

Miljøvenliglav vægtblød
Ret glattemperaturfølsom

7. Abilica YogaMat

Enkel og stabil træningsmåtte til såvel yoga som pilates

Længde: 173 cm Bredde: 61 cm Tykkelse: 3,5 mm Vægt: 0,91 kg Materiale: PVC

Abilica Yoga / Pilates Mat 173x61cm

Abilica YogaMat er en enkel yogamåtte, som er velegnet til både yoga- og pilatesøvelser. Den er tynd og skridsikker, hvilket gør det nemmere at holde balancen under træningen.

PVC-træningsmåtte

Denne model er fremstillet af PVC (polyvinylchlorid), som er en af de mest almindelige plasttyper og meget billig at fremstille. PVC er ikke et særligt miljøvenligt materiale sammenlignet med eksempelvis naturkork og bambus, som mange andre modeller er lavet af. Materialet kan også indeholde ftalater, hvis funktion det er at gøre produktet blødt, men som også kan være sundhedsskadelige. PVC er dog et genanvendeligt materiale! Abilica har også en serie af mere miljøvenlige yogamåtter, som vi anbefaler at tjekke ud.

Let og glat træningsmåtte

Yogamåtten er velegnet til både yoga- og pilatesøvelser, hvor balance er et helt centralt element. Den er behagelig at ligge på, selvom den kan føles noget tynd under øvelser, hvor en større del af kroppen presses mod måtten. Vi oplever dog problemer med grebet under de mere svedige træningsgange, da måtten hurtigt bliver glat.

Måtten vejer ganske lidt, så den er nem at tage med på farten. Vi kunne godt have ønsket os en slags bærestrop med i prisen, men det er desværre ikke tilfældet. Det er muligt at købe en praktisk yogataske på Abilicas hjemmeside, men den koster dog lige så meget som selve måtten.

Godt førstegangskøb

Abilica YogaMat er et godt valg til dig, der ønsker en mere simpel yogamåtte, hvor fokus i højere grad ligger på balance frem for puls og sved. Prisen er lav, så yogamåtten kan derfor være et godt førstegangskøb, hvis du bare gerne vil prøve at komme i gang med yoga eller pilates.

Balancesikkerbillig
Hård/tyndglatingen bærestrop
  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os