1. Start
 2. Bedst i test

Opdateret  

Vandrerygsæk: Test af 7 modeller til turen

Elina Blom

Vil du have god komfort på dine vandreture? En god vandrerygsæk kan være forskellen mellem en drømmetur og et mareridt. Vi har testet vandrerygsække fra blandt andet Haglöfs, Osprey, Fjällräven, The North Face med flere. Vores testvinder har en god ergonomi og ventilation samt en god komprimering af din oppakning.

Vandrerygsæk Test: De bedste rygsække til vandreturen

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og bruger alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive brugt i hverdagen. Vores testpersoner har lang erfaring med vandreture - både i de svenske og norske fjelde, i Alperne samt bjerge i USA.

De vandrerygsække, vi har testet, har været med på lange ture i vildmarken, men også med rundt i mere urban natur. Hver rygsæk er blevet pakket med op til 25 kilo oppakning med både stormkøkken, liggeunderlag, telt og sovepose samt andre fornødenheder, tøj og mad.

I testen er de forskellige rygsække blevet bedømt ud fra flere kriterier - alle med fokus på kvalitet, holdbarhed, komfort og funktion. Vi har også taget højde for prisen i den endelige vurdering.

I vores bedømmelse af hver rygsæk har vi fokuseret på følgende:

 • Funktion: Hvor godt fungerer rygsækken? Er der masser af rum og lommer? Er det let at finde sine ting? Hvor let er rygsækken at pakke - og at pakke om? Er den praktisk i brug? Og er placeringen af rummene gennemtænkt?

 • Komfort: Er den behagelig at bære? Fungerer hoftebælte og skulderstropper, som de skal? Er rygsækken tung eller let? Kan man nemt justere og tilpasse rygsækkens forskellige indstillinger?

 • Kvalitet: Hvordan er det samlede indtryk? Kan stropper og stof holde til belastningen? Tåler rygsækken regn? Er den stabil og solid?

 • Konstruktion og æstetik: Er rygsækken godt konstrueret, syet og designet?

 • Øvrigt: Følger der noget tilbehør med i købet?

Vi har testet nogle af markedets mest populære vandrerygsække. Sammenlign priser og find tilbud på rygsække her på PriceRunner.

1. Haglöf Ängd 60 liter - BEDST I TEST RYGSÆK

Meget bekvem og gennemtænkt rygsæk til længere rejser

Vægt: 2,5 kg (inkl. regnslag) Volumen: 60 liter Rum: En stor pose med separat rum til sovepose Indvendigt: 1 separat øvre rum Udvendigt: et forrum, to sidelommer, lomme på venstre hoftebælte og separat rum til fastmonteret regnslag
Mulighed for at justere ryglængden: Ja Dagrygsæk: Ja, men bedst til flere døgn Udvendige stropper og spænder: Ja

Haglöfs Ängd 60 S/M - Midnight Sky/Dense Blue

Den 60 liter store Haglöfs Ängd er den perfekte rygsæk til dine længere varende vandreture, en backpackerrejse eller bare når du får brug for at slæbe rundt på en masse pakkenelliker. Du vil du blive forkælet med masser af plads og smarte funktioner - uanset turens længde, destination og formål.

Praktiske detaljer

Noget af det, som vi sætter stor pris på ved denne rygsæk, er, at den er så gennemtænkt. På forsiden har du for eksempel et praktisk håndtag, så du nemt kan løfte og flytte rygsækken. Smart i en håndevending når du ikke ligefrem har brug for at tagen rygsækken helt på.

Endvidere har den justerbare ryg nogle praktiske målangivelser, så du hurtigt kan se, hvilken indstilling der passer til dig - og nemt kan huske indstillingen næste gang. Så her er en rygsæk, som både derfor både nem at indstille efter behov og brugervenligt udformet.

På venstre hoftebælte er der en lille lomme med lynlås, to åbne sidelommer samt en stor og åben lomme på forsiden – sidstnævnte kan spændes til. Klappen kan tages af, og den har to separate lommer, der er udstyret med lynlås.

Fastmonteret regnslag

Når du skal bruge regnslaget, så er det let at trække ud over selve rygsækken. Regnslaget sidder nemlig fast i bunden af rygsækken, så du behøver aldrig at bekymre dig om at tabe det eller glemme det et sted på turen.

Billede af Haglöf Angd 60 liter på ryggen af en kvinde på vandretur i skoven

Der er en åbning til indholdet på indersiden af rygsækken (under klappen). Men du kan også åbne hele fronten med en lynlås, så du nemt kan komme til din udrustning - uden at skulle tage det hele ud.

Rygsækken har plads til en sovepose i bunden. Og på rygpladen finder vi en åben lomme, der løber langs med ryggen.

Lidt tung rygsæk, men du mærker det ikke

Rygsækken vejer en del, men ikke usædvanligt meget set i forhold til størrelsen. Du mærker heller ikke vægten i større grad, fordi vandrerygsækken sidder rigtig godt, og fordi den er så nem at indstille efter dine præferencer. Takket være det robuste og bekvemme hoftebælte egner den sig også godt til længere vandreture samt i vanskeligt terræn.

Det eneste, som kan være irriterende, er alle de forskellige spænder. For dem er du nødt til at åbne, hvis du vil åbne fronten ved hjælp af lynlåsen. Bortset fra det har vi ingen anmærkninger.

Konklusion på testen af Haglöfs Ängd

Hvis du er ude efter en stor og bekvem rygsæk til dine længere eventyr og rejser, så er du på rette vej her. Haglöfs Ängd* er en virkelig funktionel rygsæk med mange gennemtænkte løsninger.

Mange smarte funktionermålbar rygjusteringbekvem
Tager tid at åbne fronten

Prissammenligning

Sammenlign priser

Ängd 60 Midnight Sky/Dense Blue S-M - 1-SIZE

1.470 kr.

2. Haglöfs Ströva 65 - BEDSTE LAVPRISVALG

Let rygsæk med plads til sovepose. Gode hoftebælter, men ikke til helt smalle taljer.

Vægt: 1,1 kg Volumen: 65 liter Rum: Et stort rum, der kan deles i to med en lynlås. Fyldning oppefra samt front- og bundåbning Indvendigt: Et rum plus afdeling til sovepose Udvendigt: tre rum hvoraf to er netrum på hoftebæltet, to lommer Mulighed for at justere ryglængden: Ja Klap: Hæv- og sænkbar. Et indvendigt og et udvendigt rum på bagsiden. Dagrygsæk: Afhænger af, hvad man vil, men der findes mindre og mere bekvemme rygsække til dette formål.

Haglöfs Ströva 65 - Sage Green/Deep Woods

Haglöfs har et stort udvalg af rygsække, og Ströva er en af deres flagskibsmodeller. Den er velegnet, hvis du er ude efter en rygsæk med lav vægt. Den vejer nemlig blot 1,1 kg, hvilket er vildt godt for en rygsæk i 60-70 litersklassen.

Ströva fås i to farver, og du kan vælge mellem mat grøn og mørkerød. Begge dele passer godt ind i naturen.

Rum, remme og åbninger

Haglöfs Ströva har to store siderum og en stor forlomme. Den har også kompressionsremme på siden. Forlommen giver god opbevaringsplads, men den har desværre ingen lodret åbning. Derimod har den selvfølgelig en almindelig åbning og mulighed for at åbne den fra bunden. Hvis Haglöfs tilføjede en lodret åbning, ville det dog have været praktisk.
Du har også den aftagelige klap, som har en lomme med lynlås.

Nem justering med praktiske målangivelser

Ströva er udstyret med Haglöfs Instan IAS-system, som gør det nemt at justere støtten til ryggen. De forhåndstrykte mål ved ryggen gør rygsækken brugervenlig, da det er nemt at huske, hvilken indstilling der passer bedst til en selv.

Billede af kvinde på skovtur med den mørkerøde version af Haglöfs Ströva 65

Passer mindre godt til en smal tajle

Hoftebælterne er bekvemme og de sidder godt. Men hvis du har en smal talje, så kan det være lidt svært at få dem til at sidde ordentlig til.

Konklusion på testen af Haglöfs Ströva 65

Haglöfs Ströva 65 er langt hen ad vejen en funktionel rygsæk. Det kedelige er, at den ikke har lodret åbning i det store rum, og at den kun har få individuelle lommer. Men det er også en stor del af årsagen til, at rygsækken er relativt lille af sin størrelse, og man kan alligevel få plads til alt det, man behøver.

Lav vægtaftagelig top
Dårlig længde på hoftebælterneingen lommer på hoftebælterneingen lodret åbning

3. Osprey Aether AG - BEDSTE BACKPACKINGRYGSÆK

En fornøjelse at bære. Fremragende ventilation og smarte detaljer

Vægt: 2,39 kg (inklusive regnovertræk) Rum: Et stort rum, der kan deles i to. Fyldning oppefra samt front- og bundåbning Indvendigt: lomme med ophæng til væskesystem Udvendigt: en lomme i stretch på forsiden, en lomme i stretch til f.eks. vandflaske på hver side Klap: Aftagelig, et udvendigt rum med nøgleholder Udvendige stropper og spænder: Mange Vejrbestandighed: Regn springer og løber af stoffet (sømmene er et svagt punkt)

Osprey Aether Pro 70 M - Kelper Grey

Osprey Aether 70 har i mange år været en af amerikanernes yndlingsrygsække. Hvis du vandrer i nationalparkerne Yellowstone eller Yosemite, så vil du med garanti se Osprey på mange rygge.

Smart og praktisk

Aether 70 er fyldt med smarte og praktiske detaljer. Vi lægger især mærke til:

 • Gummierede beslag til vandre- eller skistave
 • Persontilpasset pasform
 • Formstøbt hoftebælte
 • Aftagelig klap, der kan anvendes som hoftetaske

Overdådig ventilation

Bæresystemet giver god komfort og stabilitet med en tynd, fleksibel udvendig aluminiumsramme kombineret med en rygplade. I varmere klima er rygsækken en fornøjelse at have på, da rygpladen og skulderremmene har en overdådig ventilation.

Der er komprimeringsbånd på siderne, over frontåbningen og inden for snelukningen, som gør det lettere at holde oppakningen på plads.

Gode detaljer

Hovedrummet er lettilgængeligt igennem en J-formet frontåbning. Lynlåsene er beskyttet med både stoflåg og en stram lynlås, der kan holde til en regnbyge - selvom de ikke er vandtætte.
Ringe med gummiforstærkning, der er lette at få fat i, gør lynlåsene lette at åbne, selv med vanter på.

Konklusion på testen af Osprey Aether 70

Aether er en meget prisgunstig og alsidig friluftsrygsæk, der er lige velegnet på fjeldet som i Thailand. Vi udpeger med glæde Aether til den bedste backpackingrygsæk.

Udmærket ventilation til varmere klimamange smarte detaljergod komprimering
Stretchlommen bliver gennemblødt i regnvejr

4. Ortovox Peak Light 32

Rygsæk med masser af opbevaring og spænder. God når du dyrker sport i naturen

Vægt: 1,1 kg Volumen: 32 l Rum: En stor pose uden separat rum til sovepose Indvendigt: stort rum Udvendigt: 1 sidelomme på det ene hoftebælte, 1 markeret lomme med lynlås Mulighed for at justere ryglængden: Nej Klap: Ja, et udvendigt rum Dagrygsæk: Ja Udvendige stropper og spænder: Flere funktionelle spænder

Ortovox Peak 32 S

Denne alpine rygsæk fra Ortovox er en relativt enkel rygsæk med mange gode udvendige funktioner. Når man første gang får Peak Light i hænderne, føles kvaliteten rigtig høj. Alt fra sømme til lynlåse virker gennemførte.

Ekstra god i bjergene

Da denne rygsæk er mere tilpasset alpint og bjerge, er der masser af opbevaring og spænder
- eksempelvis til at montere sine ski, isøkser og lignende.

Udvendige detaljer

Du finder også en lomme udstyret med lynlås på forsiden. Den er tydeligt markeret, så den er nem at finde.

Der er også en åben lomme på venstre hoftebælte, som har en aftagelig klap. På klappen er der også både et udvendigt og et indvendigt rum, begge udstyret med lynlås – samt en lille plastiklomme med plads til et nødkort.

Billede af en blå Ortovox Peak Light 32 - som tager et hvil op ad et græntræ

Indvendige detaljer

Indersiden af Peak Light 32 består af ét stort rum, hvor du har mulighed for at åbne både tommen og forsiden, så du hurtigt kan komme til dine ting. Der er også mulighed for at tage den indvendige rygstøtte ud for at mindske vægten endnu mere, hvis man skulle have lyst til det.

Komfort

I praksis er denne rygsæk rigtig bekvem og egner sig godt til længere rejser og vandreture. Peak Light fungerer glimrende til sin målgruppe. Den er desværre lidt tung men har masser af plads til udrustning og føles generelt meget gennemtænkt.

Klappen er for eksempel optimal til opbevaring af reb, hvis du skal på klatretur. Under vores test havde vi et 60 meter langt reb, og det var ikke noget problem at få plads til det. Ud over rummene har du også de ekstra stropper og spænder til opbevaring af udrustning uden på rygsækken, hvilket er yderligere et plus

Konklusion på testen af Ortovox Peak Light 32

Denne taske egner sig selvfølgelig til det, den primært er beregnet til, alpine eventyr, men det er også en funktionel rygsæk, der er lige så god til endagsture som til længere ture.
Vi fandt trygsækken meget anvendelig til korte udstyrsture som klatring eller lignende, hvor man har behov for rum til forskellige slags udstyr, som derefter skal være let at få fat i. Her har Peak Light sin store fordel.

Funktionelle remme og stroppergod kvalitetmasser af rum
Tung af sin størrelse

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

5. Haglöfs L.I.M 35L

Meget let og kompakt rygsæk - velegnet til endagsture

Vægt: 980 gram Volumen: 35 liter Rum: En stor pose uden inddelinger. Åbning foroven. Indvendigt: Et rum. Udvendigt: Lommer på hoftebælte, åbne sidelommer og en på klappen Mulighed for at justere ryglængden: Nej Klap: Ja. Dagrygsæk: Ja Udvendige stropper og spænder: To på skuldrene plus komprimeringssnor

Haglöfs L.I.M 35 - Concrete/Aurora

Denne letvægtsrygsæk fra Haglöfs er en del af deres L.I.M-serie, og med sine 35 liter er det en relativt kompakt rygsæk med en del smarte funktioner.

Ved første øjekast reagerer vi på det minimalistiske look. Den er stilren, sømmene virker vellavede, og kvaliteten føles solid.

Gode sidelommer

Vi bemærker hurtigt, at denne model mangler en lodret lynlås, og det er synd. Uden den lodrette lynlås er det besværligt at nå hurtigt ned til bunden af tasken - uden at skulle fjerne resten af indholdet først.

Der er imidlertid to store sidelommer, som du kan opbevare dine vandflasker i, samt to lommer på hoftebæltet. Lommerne på hoftebæltet egner sig glimrende til opbevaring af din mobiltelefon eller lignende genstande, som du let vil kunne have adgang til.

Praktisk kompression

Denne rygsæk er også udstyret med et kompressionsbånd på ydersiden, som du også kan hænge ting i. Det er eksempelvis praktisk, hvis du har udstyr, der tåler vand, og som du hurtigt vil kunne få fat i.

Billede af Haglofs L.I.M, der lige snupper en pause op ad et klippestykke

Stålrammen langs ryggen på LIM 35 kan ikke tages af, og rammens form er kurvet, hvilket i begyndelsen opfattes som begrænsende for pladsen. Men når vi først begynder at pakke, så glemmer vi det hurtigt.

Ekstra plads - når det kniber

Der kan faktisk være en lille fordel ved mellemrummet mellem rygsækken og rammen. Du kan nemlig klemme ting derind, når det kniber med pladsen.
Selvom det ikke er vildt bekvemt, så kan det bruges i en akut situation.

Konklusion på testen af Haglöfs L.I.M 35

Haglöfs L.I.M Series 35 er velegnet, hvis du vil være let til bens på endagsudflugter (eller maksimalt to overnatninger), hvor der er fokus på oppakningens vægt.

Letminimalistisk designvelbygget
Ingen lodret lynlås i fronten

6. Fjällräven Abisko

God og let rygsæk (delvist i genbrugsmaterialer), som tåler en høj vægt.

Rum: Ét stort rum, fyldning oppefra og frontåbning Indvendigt: Sikkerhedsrum, lomme til væskesystem Udvendigt: Sidelommer i stretch til f.eks. vandflaske på hver side, et stort rum på forsiden, et rum i stretch på højre side af hoftebæltet Klap: Aftagelig, et indvendigt netrum og et udvendigt rum Udvendige stropper og spænder: Mange (primært til de flytbare kompressionsbånd), elastikbånd på klappen Vejrbestandighed: Regn springer og løber af stoffet. Lynlås og sømme er svage punkter

Fjällräven Abisko 65 W - UN Blue

Fjällräven Abisko er en let rygsæk, der er ribbet for alt overflødigt og er fremstillet delvist af genvundet nylon.

Lang frontåbning

Bæresystemet er ikke så kraftigt, men det kan alligevel holde til en rimeligt tung oppakning. En plade og to aluminiumsskinner aflaster belastningen på hofterne. Til forskel fra de øvrige rygsække i testen mangler Abisko et separat nederste rum, i stedet går frontåbningen helt ned til bunden.

Let at pakke

Da Abisko heller ikke har siderum, kan den være en udfordring, hvis man er organisatorisk anlagt. Vi synes alligevel, at Abisko er let at pakke, og kombineret med den lyse indretning, bliver indholdet også let at overskue. Den robuste, formstøbte bundplade har ingen sømme og yder således udmærket modstandsdygtighed over for slitage og fugt.

Bundpladen stabiliserer også rygsækken, så den kan stilles på højkant, når den er fuldt pakket, hvis tyngdepunktet er rigtigt. Kompressionsbåndene har smarte burrebånd i enderne og kan praktisk flyttes rundt, så du kan justere, hvor der skal komprimeres, eller anvende dem til at spænde ekstern oppakning fast.

Konklusion på testen af Fjällräven Abisko

Abisko er en god rygsæk, men for en rygsæk i denne størrelsesorden er prisen lidt høj.

Slitage- og fugtbestandig bundpladeflytbare kompressionsremme
Lidt høj prisret få rum

7. Fjällräven Kajka

Stilrent og funktionelt design, hvor intet er overladt til tilfældighederne

Vægt: 3,23 kg (3,38 kg inklusive regnovertræk) Rum: Et stort rum, der kan deles i to med en lynlås. Fyldning oppefra samt front- og bundåbning Indvendigt: Lomme til væskesystem Udvendigt: Et siderum på hver side, netlommer til vandflaske på hver side med åbninger både oppefra (snorelukker) og fra siden (tryklås), netrum på hver side af hoftebæltet Klap: Aftagelig, et indvendigt og to udvendige rum, heraf regnovertræk i det ene, bælte til hoftetaskefunktion Udvendige stropper og spænder: Få i bunden, beslag på skulderremmene til fastgøring af klappen som brysttaske, elastikbånd på klappen Vejrbestandighed: Regn løber af stoffet. Lynlås og sømme er svage punkter

Fjällräven Kajka 65 W - Black

Fjällräven fra Örnsköldsvik i Sverige ligger bag flere nyskabelser, som i dag er standard inden for outdoorbranchen, blandt andet den moderne bæreramme, der revolutionerede livet på fjeldene i 1960.

Virker hurtigt lidt slidt

Kajka, premiummodellen, har et stilrent og funktionelt design. Stoffet består af klassisk imprægneret Vinylon F, det samme materiale som den klassiske "Kånken". Den imprægnerede overflade får hurtigt en slidt og patineret finish.

Intet er overladt til tilfældighederne

Flere detaljer kan nemt benyttes til flere anvendelsesområder. Klappen kan for eksempel anvendes som hoftetaske/brysttaske, og bundrummet kan adskilles med et net til opbevaring af våd oppakning.

Kajka har rigtig gode justeringsmuligheder. Og det er godt, da egenvægten er på hele 3,2 kilo. Bæresystemet kan justeres både i længden samt i bredden - det føles som om det er støbt på ryggen.

Alle overflader med kropskontakt er let ventilerede, og hoftebæltet har åbninger for at give bedre komfort. Frontåbning kombineret med lyst for gør det utrolig nemt at finde rundt i oppakningen. De lange, udvidbare siderum er meget rummelige og lettilgængelige, også med regnovertræk på.

Konklusion på testen af Fjällräven Kajka

Kajka er en udmærket rygsæk til fjeldvandring, men robustheden koster i både vægt og penge.

Mange justeringsmulighederrobustlettilgængelige lommerogså med regnovertrækklimakompensation
Relativt tunglynlåsen har intet beskyttelseslåg

Mere om vandrerygsække

Alle rygsækkene i testen er fremstillet af vandafvisende materiale (dog ikke vandtæt) med undtagelse af dele i mesh- og stretchmateriale. Utætheder ved regn sker hovedsageligt ved lynlåse og sømme; jo færre der er af dem, jo mere modstandsdygtig vil rygsækken være over for vand.

En aftagelig del gør det muligt at pakke højt og stadig få god kompression og vejrbeskyttelse. Mange rygsække har stropper og spænder udvendigt til at fastgøre ekstern oppakning som f.eks. liggeunderlag.

Regnovertrækket er som regel ikke dimensioneret til også at dække ekstern oppakning, for eksempel telte og løst hængende sko.

Værd at overveje inden du køber vandrerygsæk

Rygsækkes volumen måles i liter og for at få plads til alt det, der skal bruges til flere dage i det fri (f.eks. telt, stormkøkken, mad, sovepose, liggeunderlag, tøj og hygiejneartikler), er det nødvendigt at vælge en rygsæk på mindst 65 liter - men gerne mere.

Der er to skoler inden for rygsækproducenter - enten satser man på en rygsæk med to separate rum inde i tasken, hvor man for eksempel placerer soveposen i bunden, hvor den kan nås fra toppen eller bunden. Eller så laver producenterne en rygsæk med et stort rum, hvor alle tingene blandes sammen. Det er selvfølgelig en smagssag, hvad man er til. Men når man er på vandretur i vildmarken, er det hele noget lettere, når man har flere rum og inddelinger - især når man skal pakke op, pakke om og finde ting hurtigt.

Hvis du går med en rygsæk med ét stort rum, er det næsten et 'must have', at der er flere åbninger i teksten - det er nemlig ikke holdbart i længden, hvis man skal hver gang skal endevende hele tasken for at finde noget.

Flere vandrerygsække har en smart aftagelig del, der kan laves om til en mindre rygsæk til kortere dagsture. På den måde slipper man for at finde en helt anden taske til de udflugter.

Nogle producenter er gode til at inkludere forskelligt tilbehør i forbindelse med købet, eksempelvis regnovertræk, flaskeholder og ekstra stropper. Men andre sparer på tilbehør og tager ekstra betaling for det, så undersøg gerne den del inden dit køb. Selvom noget tilbehør er sjovere end andet, så er regnovertrækket en af de absolut mest nødvendige ting at have. Husk også, at et regncover ikke altid er stort nok til at dække eventuel oppakning, der stikker ud over rygsækken.

Justerbare bæresystemer

Nyere rygsække er ofte designet med et justerbart bæresystem, hvilket betyder, at man nemt kan tilpasse rygsækken efter ryggens længde. Sådan nogle er mere behagelige at gå rundt med, men de har det omvendt med at blive lidt tunge.

Men i sidste ende er rygsækkens egen vægt ikke den afgørende faktor – det er i hvert fald ikke det, du bør lægge alt for stor vægt på. Det er mere relevant, at rygsækken har et godt bæresystem, der aflaster oppakningens vægt. Nogle vandrerygsække er designet med en meget enkel justeringsmulighed, mens andre kræver, at man først læser en brugsanvisning.

Der er forskellige varianter – nogle justeres med velcrobånd, mens andre bruger kroge og stropper. Velcrobåndet er lettere at justere og rette, men bliver slidt efter nogen tids brug.

Sådan justerer du din vandrerygsæk

En af de vigtigste funktioner ved en rygsæk er hoftebæltet. Det sikrer, at hofterne eller benene tager det meste af vægten i stedet for din ryg. Brystremmen er også vigtig på de længere ture.

Hoftebæltet skal sidde stabilt lige over hoften, da rygsækkens vægt hovedsageligt skal bæres af de store muskler i benene. Remme mellem hoftebælte og bunden af rygsækken stabiliserer hoftebæltet og sikrer, at rygsækken sidder fast og tæt på kroppen.

Ryglængden indstilles, så skulderremmene har kropskontakt hele vejen fra spændet i rygsækken. Skulderbåndets spænde skal starte mindst 5 cm under den syvende halshvirvel eller skuldrenes overside. Der må ikke være mellemrum mellem båndet og kroppen. Skulderremmene skal ikke bære nogen stor vægt, men skal ligge hen over skuldrene for at balancere og holde tyngdepunktet så tæt på ryggen som muligt.

Rygsækkens hældning justeres med remme mellem skulderbåndet og toppen af rygsækken. For at få den optimale vægtfordeling bør remmenes vinkel være 45-60 grader. Hvis denne justering skaber mellemrum mellem krop og skulderrem, skal de spændes mere til. Rygsækkens hældning og balance er afgørende for, hvor behageligt det er at gå rundt med tung oppakning.

Brystremmen bør sidde ca. 5 cm under kravebenet og skal holde skulderremmene væk fra armhulerne, så armene kan bevæge sig mere frit.

Sådan pakker du din rygsæk bedst

Når du skal pakke din rygsæk, er det vigtigt, at du tænker over, hvor tyngdepunktet havner. Har du pakket tasken med et forkert tyngdepunkt, føles rygsækken pludselig tungere og mere ubehagelig at bære på, og du får en dårligere balance.

De tungeste ting bør placeres i midten af rygsækken – ikke for højt og ikke for lavet. Målet er at skabe et stabilt og behageligt tyngdepunkt.

Hvis du placerer tunge ting for lavt, kan rygsækken føles ujævn, og hvis du pakker tingene for højt, kan det give rygsækken overbalance. Pak de tungeste ting tættest på ryggen og så ellers de lettere ting – det mindsker risikoen for, at du falder bagover. Prøv det, helst derhjemme inden du tager af sted.

Væn dig til rygsækken

Prøv altid rygsækken i fred og ro derhjemme, helst med oppakning, inden du tager af sted på tur. Prøv kræfter med at ændre indstillinger på alle rygsække, der skal med på turen. Indimellem sker det, at du er nødt til at skifte rygsæk med en af dem, du går sammen med, og så er det en god idé hurtigt at kunne justere og tilpasse en kompliceret rygsæk.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os