Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Vandrerygsæk test - De bedste rygsække til vandreturen

AfPriceRunner Opdateret 18. juli 2019

Skal du ud og vandre? En god vandrerygsæk kan gøre forskellen mellem en drømmetur og et mareridt. Vi har testet flere modeller og udpeger Lundhags V12 til bedst i test for sit innovative bæresystem.

Bedste rygsæk til backpacking bliver Osprey Aether AG, som har god komprimering og mange smarte detaljer. Rygsækken har også udmærket ventilation, så den egner sig godt til varmere klima.

1. Lundhags V12 - BEDST I TEST RYGSÆK

Stabil og alsidig rygsæk - en rejsekammerat der holder i lang tid

Vægt: 2,65 kg (3,05 kg inklusive regnovertræk og daypack) for testet størrelse Lundhags V12 60+10 Rum: Et stort rum, der kan deles i to med en lynlås. Fyldning oppefra samt front- og bundåbning Indvendigt: Sikkerhedsrum, lomme til væskesystem Udvendigt: Et siderum på hver side, en pose på hoftebæltet, rum til regnovertræk i bunden, sidelommer i stretch til f.eks. vandflaske Klap: Aftagelig: et indvendigt og et udvendigt rum Udvendige stropper og spænder: Mange Vejrbestandighed: Regn løber af stoffet. Lynlås og sømme er svage punkter for indtrængende fugt

Lundhags V12 60L - Black

Lundhags har i 80 år designet outdoorprodukter i Järpen i Jämtland. Vandrerygsækken Lundhags V12 er efterfølgeren til Lundhags V8, som i årenes løb er blevet et almindeligt syn i den nordiske fjeldverden. I lighed med forgængeren har Lundhags V12 et V-formet bæresystem i aluminium og en buet, udvendig aluminiumsramme, som flytter tyngdepunktet tæt ind til kroppen for at undgå bagvægt. Ryglængden er nem at justere, og hoftebæltet yder god støtte med sine brede remme og tykke polstring.

Bæltet er på forsiden udstyret med to netlommer til opbevaring af mindre genstande. Oppakningen er meget let at komme til gennem en stor frontåbning, og det lyse inderfor giver et godt overblik. Lynlåsenes stropper har løkker med gummiforstærkning, så de er lette at åbne, også med stive fingre eller vanter. Skulderremmene er forsynet med D-ringe til fastgøring af systemkameraet.

Alle de forskellige dele i bæresystemet kan udskiftes og repareres, hvilket gør V12 til en rejsekammerat, der holder i lang tid. Vi anbefaler, at man også anskaffer dagtursrygsækken V+10, som kan fastgøres bag på V12 og er glimrende til kortere udflugter, som kabinetaske eller til en 13" computer. Lundhags V12 er en stabil og alsidig rygsæk, der er rigtig god til pengene, og vi udpeger den til bedste vandrerygsæk.

Innovativt bæresystem med god polstringdaypack medfølgergode rum og lommertyngdepunktet kommer tæt på kroppen
Remmene hænger og dingler

2. Fjällräven Kajka

Stilrent og funktionelt design hvor intet er overladt til tilfældighederne

Vægt: 3,23 kg (3,38 kg inklusive regnovertræk) for testet størrelse Fjällräven Kajka 65 Rum: Et stort rum, der kan deles i to med en lynlås. Fyldning oppefra samt front- og bundåbning Indvendigt: Lomme til væskesystem Udvendigt: Et siderum på hver side, netlommer til vandflaske på hver side med åbninger både oppefra (snorelukker) og fra siden (tryklås), netrum på hver side af hoftebæltet Klap: Aftagelig, et indvendigt og to udvendige rum, heraf regnovertræk i det ene, bælte til hoftetaskefunktion Udvendige stropper og spænder: Få i bunden, beslag på skulderremmene til fastgøring af klappen som brysttaske, elastikbånd på klappen Vejrbestandighed: Regn løber af stoffet. Lynlås og sømme er svage punkter for indtrængende fugt

Fjällräven Kajka 65 W - Black

Fjällräven fra Örnsköldsvik i Sverige ligger bag flere nyskabelser, som i dag er standard inden for outdoorbranchen, blandt andet den moderne bæreramme, der revolutionerede livet på fjeldene i 1960. Kajka, premiummodellen, har et stilrent og funktionelt design. Stoffet består af klassisk imprægneret Vinylon F, det samme materiale som den klassiske Kånken. Den imprægnerede overflade får hurtigt en slidt og patineret finish.

Intet er overladt til tilfældighederne, og flere detaljer kan nemt benyttes til flere anvendelsesområder. Klappen kan for eksempel anvendes som hoftetaske/brysttaske, og bundrummet kan adskilles med et net til opbevaring af våd oppakning. Kajka har de bedste justeringsmuligheder af alle rygsækkene i testen, og det er godt, da egenvægten er 3,2 kg. Bæresystemet kan justeres både i længden og bredden og føles, som om det er støbt på ryggen.

Alle overflader med kropskontakt er let ventilerede, og hoftebæltet har åbninger for at give bedre komfort. Frontåbning kombineret med lyst for gør det utrolig nemt at finde rundt i oppakningen. De lange, udvidbare siderum er meget rummelige og lettilgængelige, også med regnovertræk på. Kajka er en udmærket rygsæk til fjeldvandring, men robustheden koster i både vægt og penge.

Mange justeringsmulighederrobustlettilgængelige lommerogså med regnovertrækklimakompensation
Relativt tunglynlåsen har intet beskyttelseslåg

Se pris hos:

Eventyrsport

3. Osprey Aether AG - BEDSTE BACKPACKINGRYGSÆK

En fornøjelse at bære med sin fremragende ventilation og smarte detaljer

Vægt: 2,39 kg (inklusive regnovertræk) for testet størrelse Osprey Aether 70 Rum: Et stort rum, der kan deles i to. Fyldning oppefra samt front- og bundåbning Indvendigt: lomme med ophæng til væskesystem Udvendigt: en lomme i stretch på forsiden, en lomme i stretch til f.eks. vandflaske på hver side Klap: Aftagelig, et udvendigt rum med nøgleholder Udvendige stropper og spænder: Mange Vejrbestandighed: Regn springer og løber af stoffet. Sømmene er et svagt punkt for indtrængende fugt

Osprey Aether AG 70 M - Neptune Blue

Osprey Aether 70 har i mange år været en af amerikanernes yndlingsrygsække. Hvis du vandrer i nationalparkerne Yellowstone eller Yosemite, kommer du til at se Osprey på mange rygge. Aether 70 er fyldt med smarte og praktiske detaljer: gummierede beslag til vandre- eller skistave, persontilpasset, formstøbt hoftebælte og en aftagelig klap, der kan anvendes som hoftetaske.

Bæresystemet giver god komfort og stabilitet med en tynd, fleksibel udvendig aluminiumsramme kombineret med en rygplade. I varmere klima er rygsækken en fornøjelse at have på, da rygpladen og skulderremmene har en overdådig ventilation. Der er komprimeringsbånd på siderne, over frontåbningen og inden for snelukningen, som gør det lettere at holde oppakningen på plads.

Hovedrummet er lettilgængeligt igennem en J-formet frontåbning. Lynlåsene er beskyttet med både stoflåg og en stram lynlås, der kan holde til en regnbyge, selvom de ikke er vandtætte. Ringe med gummiforstærkning, der er lette at få fat i, gør lynlåsene lette at åbne, selv med vanter på. Aether er en meget prisgunstig og alsidig friluftsrygsæk, der passer lige godt på Gaustatoppen som i Thailand. Vi udpeger Aether til den bedste backpackingrygsæk.

Udmærket ventilation til varmere klimamange smarte detaljergod komprimering
Stretchlommen bliver gennemblødt i regnvejrhurtigt på med regnovertrækket!

Se pris hos:

Eventyrsport

4. Bergans Glittertind

Rygsæk med god bevægelsesfrihed og som er tilpasset skisport og vandring

Vægt: 2,32 kg (2,44 kg inklusive regnovertræk) Klap: aftagelig: et indvendigt og et udvendigt rum, nøgleholder Udvendige stropper og spænder: Enkelte på klappen og hoftebæltet til pulk. Ringe til fastgøring af stave/ishakke. Vejrbestandighed: Regn springer og løber af stoffet. Sømmene er svage punkter Indvendigt rum: Stort rum med skillevæg mod den nederste åbning. En stor lomme til væskesystem, et stort netrum i klappen på forsiden Udvendigt rum: sidelommer i stretch til f.eks. vandflaske på hver side med åbning både oppefra og fra siden, en stor lomme på forsiden Justeringsmuligheder: Få, du køber den i forskellige størrelser afhængigt af din højde. Ryglængde Small passer, hvis du er 150-175 cm høj, Medium, hvis du er 165-180 cm høj, og Large, hvis du er 175-200 cm høj

Bergans Glittertind Large 70L - Blue/Neon Green

Bergans har længe været de store eventyreres yndlingsmærke. Både Roald Amundsen og Edmund Hillary benyttede udrustning fra Bergans på deres ekspeditioner til henholdsvis Sydpolen og Mount Everest. Den nye rygsæk Bergans Glittertind har et innovativt bæresystem, der kaldes SPINE. Den bærende stålramme er snoet to gange på midten, så den inddeler rygpanelet i tre segmenter.

De bevæger sig helt uafhængigt af hinanden, hvilket giver bærerammen god fleksibilitet og bevægelsesfrihed uden at miste stabiliteten. Hoftebæltet har også god stabilitet i klasse med Lundhags og Osprey. Glittertind er velegnet til både vandring og skiløb, da modellen er smal og let, men alligevel rummelig. Skulderremmene er dog lidt tynde for at kunne bære virkelig tungt.

Rygsækken er tilpasset snedækkede fjelde. Der er for eksempel hoftebælte til pulk og stropper til fastgøring af stave/ishakke. Med kompressionsremmene er det muligt at fordele vægten godt, selvom rygsækken ikke er fuld. Den store frontåbning og lyse indretning gør det let at overskue indholdet. Prisen er forbavsende lav, hvilket gør Glittertind til et godt køb.

Godt hoftebælte og god bevægelsesfrihedtilpasset til skisport og vandring
Lynlåsen er ikke så let at få fat i med handskertyndt løftehåndtag

5. Haglöfs OXO

Prisvenlig rygsæk med brede skulderremme for god aflastning og komfort

Vægt: 2,59 kg (2,72 kg inklusive regnovertræk) for testet størrelse Haglöfs OXO 70 Rum: Et stort rum, der kan deles i to, separate åbninger, fyldning oppefra samt front- og bundåbning Indvendigt: Ingen indvendige rum eller lommer Udvendigt: Rummelige rum på hver side, vinklede stretchlommer til vandflasker med retningsstropper på begge sider, lige sidelommer under stretchlommerne Klap: Aftagelig, et indvendigt rum, et udvendigt rum med nøgleholder Udvendige stropper og spænder: Mange Vejrbestandighed: Regnen springer og løber af stoffet. Lynlås og sømme er svage punkter for indtrængende fugt Vandafvisning: Vandsøjle >1500 mm PFOA-fri imprægnering

Haglöfs OXO 80L - True Black

Haglöfs har siden 1914 fremstillet rygsække, der er blevet en fast bestanddel af den nordiske fjeldverden. OXO kan nemt justeres til forskellige ryglængder. Rygsækken stabiliseres af en rygplade og en indsyet aluminiumsramme. Bæresystemet er kraftigt med en tyk polstring og brede skulderremme, der giver god aflastning og komfort. Det øverste rum er tilgængeligt via en stor frontåbning, som gør det meget nemt at komme til oppakningen. Snorelukkeren i den øverste åbnings snelås er rigtig god med en strop på den modsatte side, som gør den meget nem at åbne, også med vanter på.

Bundåbningen har et indvendigt komprimeringsbånd, hvilket aflaster lynlåsen på en god måde. Vær omhyggelig, når du pakker meget tungt, ellers kan rygsækken hænge i bunden. Siderummene er meget rummelige og har egne kompressionsremme for at stramme dem til, når de ikke er fyldt. Uden på frontåbningen sidder der en elastiklomme med plads til en vindjakke, også selvom rygsækken er fuld. Med OXO viderefører Haglöfs sin tradition for gode, prisgunstige vandrerygsække.

God polstringaflastning og komfortgode kompressionsmuligheder
Ingen indvendige rum eller kommersnørestroppen ved bundåbningen går løs

Se pris hos:

XXL

6. Fjällräven Abisko

God og let rygsæk, men prisen er lidt høj

Rum: Et stort rum, fyldning oppefra og frontåbning Indvendigt: Sikkerhedsrum, lomme til væskesystem Udvendigt: Sidelommer i stretch til f.eks. vandflaske på hver side, et stort rum på forsiden, et rum i stretch på højre side af hoftebæltet Klap: Aftagelig, et indvendigt netrum og et udvendigt rum Udvendige stropper og spænder: Mange (primært til de flytbare kompressionsbånd), elastikbånd på klappen Vejrbestandighed: Regn springer og løber af stoffet. Lynlås og sømme er svage punkter for indtrængende fugt

Fjällräven Abisko 65 W - UN Blue

Fjällräven Abisko er en let rygsæk, der er ribbet for alt overflødigt og er fremstillet delvist af genvundet nylon. Bæresystemet er tyndere end på søsterrygsækken Kajka, men kan alligevel holde til en rimeligt tung oppakning. En plade og to aluminiumsskinner aflaster belastningen på hofterne. Til forskel fra de øvrige rygsække i testen mangler Abisko et separat nederste rum, i stedet går frontåbningen helt ned til bunden.

Da Abisko heller ikke har siderum, kan den være en udfordring, hvis man er organisatorisk anlagt. Vi synes alligevel, at Abisko er let at pakke, og kombineret med den lyse indretning, bliver indholdet også let at overskue. Den robuste, formstøbte bundplade har ingen sømme og yder således udmærket modstandsdygtighed over for slitage og fugt.

Bundpladen stabiliserer også rygsækken, så den kan stilles på højkant, når den er fuldt pakket, hvis tyngdepunktet er rigtigt. Kompressionsbåndene har smarte burrebånd i enderne og kan praktisk flyttes rundt, så du kan justere, hvor der skal komprimeres, eller anvende dem til at spænde ekstern oppakning fast. Abisko er en god rygsæk, men prisen er ret høj.

Slitage- og fugtbestandig bundpladeflytbare kompressionsremme
Lidt høj prisret få rum

Se pris hos:

Outdoornu.dk

7. The North Face Terra

Alsidig og stilren rygsæk som egner sig bedre til backpacking end vandreture

Vægt: 2,32 kg (2,43 kg inklusive regnovertræk) for testet størrelse The North Face Terra 65 Rum: Et stort rum, der kan deles i to. Fyldning oppefra, lige lynlås på forsiden og bundåbning Indvendigt: Lomme med ophæng til væskesystem Udvendigt: En netlomme til f.eks. vandflaske på hver side, et rum i stretch på forsiden, lomme med regnovertræk i en af sidelommerne Klap: Ikke aftagelig, et udvendigt rum, med netlomme og nøgleholder indeni Udvendige stropper og spænder: Nogle få på rygsækkens nedre del Vejrbestandighed: Regn springer og løber af stoffet. Sømmene er et svagt punkt for indtrængende fugt

The North Face Terra 65 - TNF Black/Asphalt Grey

Terra 65 er en let, stilren og relativt billig rygsæk fra den amerikanske outdoorgigant The North Face. Bæresystemet aflastes af en stor rygplade og en integreret, V-formet aluminiumsskinne, der afleder vægten til hoftebæltet. Der går en bred ventilationskanal langs med hele ryggen. Skulderremmene og hoftebæltet er behagelige, men lidt tyndt polstrede, hvis man skal bære tungt og langt.

Hovedrummet er tilgængeligt oppefra, gennem en åbning i bunden og gennem en lige lynlås på den ene side. Hvis sækken er helt fyldt, er det alligevel svært at få fat i enkelte genstande med præcision. Langs med ydersiden er der en praktisk lomme i stretchmateriale, der kan også kan anvendes, når rygsækken er helt fyldt, og nemt har plads til ekstra tøj. Sidelommerne har kun en lodret åbning, hvilket gør det svært at nå vandflasken med rygsækken på ryggen.

Klappen kan ikke tages af, hvilket begrænser mulighederne for at pakke højt. Remme og bælter kan spændes meget stramt, hvilket gør rygsækken meget let at håndtere på flyrejser. Terra er på trods af enkelte missere en god og alsidig rygsæk, som vi synes egner sig bedre til backpacking end til fjeldvandring.

Meget flyvenligrelativt god ventilation
Ret tynd polstringklappen kan ikke tages af

Mere om vandrerygsække

Vi har testet rygsække, der er konstruerede til at bære tungt fra flere af markedets førende varemærker. Lundhags V12 og Ospray Aether bliver bedst i test i hver sin kategori, vandre- henholdsvis backpackingrygsæk og er derfor vores købsanbefalinger.

Alle rygsækkene i testen, også modeller fra Fjällräven, Bergans og The North Face, har det til fælles, at de er af høj kvalitet og har gode justeringsmuligheder. Højere pris indebærer som regel flere smarte detaljer og et mere stabilt og holdbart bæresystem. Uanset om du har planer om at vandre med børnene ved Galdhøpiggen i Norge eller backpacke med vennerne i Thailand, kan du finde den rigtige rygsæk med vores test.

Ting at huske, før du køber en rygsæk

Et stabilt bæresystem med mange justeringsmuligheder giver bedre muligheder for at tilpasse rygsækken efter din ryg. Du bør prøve rygsækken, du er interesseret i, men det er ikke nok at drysse rundt mellem hylderne i butikken. Det er bedst at teste rygsækken derhjemme med oppakning på nogle aftenspadsereture, både på veje og kuperede stier. Nogle netbutikker har gratis bytteret, hvilket gør det nemt at prøve flere forskellige rygsække uden ekstra omkostninger. Læg ikke alt for stor vægt på rygsækken egenvægt. Det er mere relevant, at rygsækken har et godt bæresystem, der aflaster oppakningens vægt.

Visse rygsække har størrelsesangivelser for forskellige ryglængder, mens andre har et bredt justeringsinterval, der passer til forskellige størrelser. Indstillingerne for ryglængden kan foretages med remme eller burrebånd. Efter lang tids brug kan burrebåndene delvis miste deres funktion på grund af slitage. Derfor er remme mere holdbart og pålideligt, selvom det er en del besværligere at justere. Mange af modellerne fås også som damemodel. Disse har først og fremmest tilpassede hoftebælter og skulderremme, der giver bedre plads til barmen. Læs mere om, hvordan du indstiller din rygsæk, og flere tip i bunden af siden.

Om rygsækkenes funktionalitet

Alle rygsækkene er fremstillet af vandafvisende materiale (dog ikke vandtæt) med undtagelse af detaljer i net- og stretchmateriale. Utætheder ved regn sker hovedsageligt ved lynlåse og sømme, jo færre, des mere modstandsdygtig er rygsækken over for vand.

Den aftagelige klap gør det muligt at pakke højt og stadig få god kompression og vejrbeskyttelse. Mange rygsække har stropper og spænder udvendigt til at fastgøre ekstern oppakning som f.eks. liggeunderlag. Når du pakker udvendigt, er det dog ekstra vigtigt at huske, at tyngdepunktet ikke bør flyttes for langt væk fra kroppen. Tilhørende regnovertræk har som regel heller ikke plads til ekstern oppakning.

Sådan indstiller du din rygsæk

Hoftebæltet skal sidde stabilt lige over hoften, da rygsækkens vægt hovedsageligt skal bæres af de store muskler i benene. Remme mellem hoftebælte og bunden af rygsækken stabiliserer hoftebæltet og sikrer, at rygsækken sidder fast og tæt på kroppen.

Ryglængden indstilles, så skulderremmene har kropskontakt hele vejen fra spændet i rygsækken. Skulderbåndets spænde skal starte mindst 5 cm under den syvende halshvirvel eller skuldrenes overside. Der må ikke være mellemrum mellem båndet og kroppen. Skulderremmene skal ikke bære nogen stor vægt, men skal ligge hen over skuldrene for at balancere og holde tyngdepunktet så tæt på ryggen som muligt.

Rygsækkens hældning justeres med remme mellem skulderbåndet og toppen af rygsækken. For at få den optimale vægtfordeling bør remmenes vinkel være 45-60 grader. Hvis denne justering skaber mellemrum mellem krop og skulderrem, skal de spændes mere. Rygsækkens hældning og balance er afgørende for, hvor bekvemt det er at bære tung oppakning.

Brystremmen bør sidde ca. 5 cm under nøglebenene og skal holde skulderremmene væk fra armhulerne, så armene kan bevæge sig mere frit.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!

Log ind

Bliv gratis medlem